Αρχική σελίδα Ψυχολογία Ο γάμος ή ο ερχομός ενός παιδιού μας κάνουν να νιώθουμε πιο δυσαρεστημένοι στη δουλειά

Ο γάμος ή ο ερχομός ενός παιδιού μας κάνουν να νιώθουμε πιο δυσαρεστημένοι στη δουλειά

Παντρευτήκατε; Αποκτήσατε παιδί; Είναι πιθανό να μην είστε πλέον ικανοποιημένοι από τη δουλειά σας. Σύμφωνα με νέα μελέτη, μεγάλα γεγονότα στη ζωή των ενηλίκων, όπως ο γάμος ή ο ερχομός του πρώτου παιδιού, έχουν μεγάλη επίδραση στην ικανοποίηση που προσφέρει η εργασία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ενήλικες τα επόμενα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους ένιωθαν πολύ λιγότερο ευχαριστημένοι στον χώρο εργασίας τους. Η μελέτη, επίσης, έδειξε ότι η αρνητική επίδραση του γάμου ή της γέννησης του παιδιού στην ικανοποίηση από την εργασία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

Οι ερευνητές από το Kingston University's Business School αναφέρουν ότι το πώς νιώθουμε για τη δουλειά μας συχνά εξαρτάται από παράγοντες έξω από αυτήν. Για παράδειγμα, πριν συμβεί ένα μεγάλο γεγονός, συνήθως η ικανοποίηση από την εργασία είναι μεγαλύτερη. Στη συνέχεια, όμως, όταν κάποιος παντρεύεται ή αποκτά το πρώτο του παιδί, οι προτεραιότητες αλλάζουν, η επιθυμία για χρόνο στο σπίτι και στα μέλη της οικογένειας μεγαλώνει και έτσι η προσωπική ζωή έρχεται σε αντιπαράθεση με την εργασία, δημιουργώντας νέα διλήμματα και νέες ισορροπίες.

Ιδιαίτερα στην απόκτηση του πρώτου τους παιδιού, η επίδραση στα επίπεδα ικανοποίησης των νέων γονιών από την εργασία τους παραμένει έως και πέντε χρόνια μετά από το γεγονός αυτό.

Διαβάστε επίσης...