Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Μαξιλάρι για καλό ύπνο!

Μαξιλάρι για καλό ύπνο!

Ο καλός ύπνος δε συγκρίνεται με τίποτα και φυσικά είναι η εγγύηση για μια ξεκούραστη και δραστήρια μέρα. Για έναν καλό ύπνο, όμως, χρειάζονται αρκετά και μέσα σε αυτά το κατάλληλο μαξιλάρι!

Η ποιότητα του ύπνου μας εξαρτάται κατά πολύ από το μαξιλάρι μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μαξιλάρι καθορίζει επίσης πόσο θα ξεκουραστεί ο οργανισμός και το σώμα και πόσο θα αποκατασταθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, στραβολαίμιασμα, πόνους στον αυχένα και τον ώμο, αλλά να ενισχύσει και το ροχαλητό ή την προβληματική αναπνοή. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα προϋπάρχουν και ένα ακατάλληλο μαξιλάρι τα επιδεινώνει, εμποδίζοντας τον καλό ύπνο.

Επίσης, τα μαξιλάρια πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 12 με 18  μήνες, καθώς συσσωρεύουν νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα μας, μούχλα, μύκητες, ακάρεα σκόνης κ.α.

Πριν αγοράσετε ένα νέο μαξιλάρι, καλό είναι να σκεφτείτε τη στάση που έχετε στον ύπνο σας. Ο σκοπός είναι να κρατάτε την ουδέτερη ευθυγράμμιση του κεφαλιού και της σπονδυλικής στήλης, ώστε το κεφάλι να ακουμπά στο μαξιλάρι χωρίς να τεντώνονται οι μύες του λαιμού. Για παράδειγμα, εάν κοιμάστε ανάσκελα ίσως εξυπηρετεί ένα χαμηλό μαξιλάρι, ενώ εάν κοιμάστε μπρούμυτα χρειάζεστε ένα ακόμη πιο λεπτό ή και καθόλου μαξιλάρι. Εάν κοιμάστε στο πλάι, ένα αφράτο μαξιλάρι που θα καλύπτει το κενό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Τα μαξιλάρια περιέχουν διάφορα υλικά στο εσωτερικό τους, όπως αφρός, λάτεξ, βαμβάκι, πούπουλα κ.α. Ο αφρός αποτελεί ένα πιο σταθερό υπόβαθρο, ενώ κάποιες ποικιλίες μαξιλαριών με αφρό προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματος. Το λάτεξ θεωρείται ανθεκτικό στη μούχλα και στα ακάρεα της σκόνης, ενώ προσφέρει επαρκή στήριξη και σταθερότητα. Το βαμβάκι είναι σαφώς το καταλληλότερο υποαλλεργικό μαξιλάρι, ενώ τα πούπουλα κάνουν το μαξιλάρι εύπλαστο.

Μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε στο μαξιλάρι που θέλετε να αγοράσετε στο μαγαζί για μια δοκιμή, ενώ θυμηθείτε πως στα μαξιλάρια με βαμβάκι ή πούπουλα μπορείτε να αφαιρέσετε όσο υλικό θέλετε από το εσωτερικό ώστε να γίνει το μαξιλάρι λιγότερο φουσκωμένο και πιο μαλακό. Οι τιμές των μαξιλαριών ποικίλουν, ενώ εάν αναζητήσετε ένα χαρακτηρισμένο «ορθοπεδικό» μαξιλάρι το κόστος ανεβαίνει.

Διαβάστε επίσης...