Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Σωστή ενυδάτωση και στο διάβασμα

Σωστή ενυδάτωση και στο διάβασμα

Μπορεί να πιστεύουμε ότι ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενυδάτωση κυρίως στη φυσική δραστηριότητα και όχι τόσο σε άλλες ώρες της ημέρας, αλλά οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και κατά τη διάρκεια της μελέτης και της διανοητικής εργασίας.

Είναι γνωστό ότι η σωστή ενυδάτωση είναι βασικός παράγοντας για τη σωματική και διανοητική υγεία. Κάθε στιγμή ο οργανισμός πρέπει να είναι ενυδατωμένος, δηλαδή να έχει επαρκή ποσότητα υγρών και αυτό αφορά ιδιαίτερα δραστηριότητες όπως γυμναστική, αφού εκεί υπάρχει έντονη εφίδρωση και απώλεια υγρών, αλλά επίσης και τη φάση της μελέτης και του διαβάσματος.

Η απόδοση στο διάβασμα και στη μελέτη εξαρτάται αρκετά από την ενυδάτωση, ενώ επιδεινώνεται με τη θερμότητα και την αφυδάτωση, ακριβώς όπως συμβαίνει και όταν υπάρχει φυσική δραστηριότητα. Χωρίς επαρκή υγρά στο σώμα, ακόμη και όταν πρόκειται για απώλεια της τάξης του 1-2% του σωματικού βάρους, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση, κούραση και μειωμένα αντανακλαστικά, ενώ θεωρείται ότι η μη επαρκής ενυδάτωση σχετίζεται με πονοκεφάλους.

Αυτό εξηγείται επειδή ο εγκέφαλος αποτελεί μόλις το 2% του σωματικού βάρους, αλλά σε αυτόν πραγματοποιείται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος, μειώνεται ο όγκος του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και έτσι η ποσότητα αίματος και συνεπώς η ποσότητα οξυγόνου και ζωτικών συστατικών που παρέχονται στον εγκέφαλο κινδυνεύει επίσης να μειωθεί.

Όταν ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος, το σώμα λειτουργεί καλύτερα και μπορεί να ανταποκριθεί στη διανοητική κόπωση, να βοηθά στη συγκέντρωση και στην καλύτερη απόδοση στη μελέτη και στη μάθηση.

Επίσης, τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη ομάδα και θα πρέπει οι γονείς να έχουν στο νου τους να τους υπενθυμίζουν την κατανάλωση υγρών, που μπορεί να είναι νερό, φρέσκοι χυμοί, γάλα κ.α., καθώς τα παιδιά είναι πιθανό να μη διακόψουν ό,τι κάνουν αν δεν διψάσουν αρκετά ώστε να αναζητήσουν ενυδάτωση. Αρκετά υγρά, λοιπόν, όσο τα παιδιά μελετούν, αλλά και όσο βρίσκονται στο σχολείο, όπου στα διαλείμματα υπάρχει η ευκαιρία να πιουν λίγο νερό ή να καταναλώσουν χυμούς.

Διαβάστε επίσης...