Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Τι κάνει το παιδί μου στο σχολείο;

Τι κάνει το παιδί μου στο σχολείο;

Θέλετε να ξέρετε τι κάνει το παιδί σας στο σχολείο κι εκείνο σας λέει ελάχιστα; Δείτε με ποιούς τρόπους μπορείτε να γνωρίζετε τι συμβαίνει, ακόμη κι αν εκείνο δεν σας λέει κουβέντα!

 

Το παιδί σας μεγάλωσε και τώρα στο δημοτικό δεν υπάρχει όπως παλιά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο μια παιδαγωγός που να σας αναφέρει τι έκανε το παιδί, πόσο έφαγε και πώς συμπεριφέρθηκε κάθε ημέρα. Και συχνά, πολλά παιδιά αποφεύγουν να δίνουν απαντήσεις για στην ερώτηση «πώς πήγε το σχολείο σήμερα;», είτε γιατί νιώθουν μεγάλα για να δίνουν αναφορά, είτε γιατί η ερώτηση τα ενοχλεί, είτε γιατί θεωρούν ότι αυτό αφορά μόνο εκείνα. Κάθε γονιός, όμως, είναι λογικό να θέλει να γνωρίζει τι συμβαίνει στο σχολείο και να έχει μια εικόνα για την πορεία του μαθητή, αλλά και για τη συμπεριφορά του. Πώς, λοιπόν, θα μάθετε πώς περνάει το παιδί σας στο σχολείο εάν δεν σας μιλάει; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

 

Διατηρήστε επικοινωνία με τη δασκάλα ή το δάσκαλο

Η τακτική επικοινωνία, έστω και σύντομη, με το δάσκαλο ή τη δασκάλα είναι πολύ χρήσιμη για να γνωρίζετε την πορεία και τη συμπεριφορά του παιδιού σας στο σχολείο. Θυμηθείτε ότι ο δάσκαλος ή η δασκάλα είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στην εκπαίδευση του παιδιού σας και είναι σύμμαχός σας, καθώς και ότι και ο ίδιος ο δάσκαλος χρειάζεται τη συνεργασία σας για να κάνει κι εκείνος καλύτερα τη δουλειά του. Διατηρήστε, λοιπόν, μια καλή και τακτική επικοινωνία, σύμφωνα με τους τρόπους που ορίζει το σχολείο ή ο ίδιος ο δάσκαλος, π.χ. με σημειώματα, με συναντήσεις κτλ.

Ο δάσκαλος ή η δασκάλα μπορεί να σας ενημερώσει όχι μόνο για την επίδοση του παιδιού στα μαθήματα, αλλά επίσης και για τη συμπεριφορά του στην τάξη και στο διάλειμμα ή να σας ενημερώσει για οτιδήποτε έχει παρατηρήσει και αφορά το παιδί.

Εάν νιώσετε ότι θέλετε επικοινωνία με τον δάσκαλο για κάποιο πρόβλημα ή για κάτι που σας απασχολεί, καλό θα είναι να το κάνετε χωρίς δισταγμούς. Προσεγγίστε τον δάσκαλο εξηγώντας τι έχετε παρατηρήσει και ρωτώντας όσα θέλετε. Πολύ χρήσιμο, επίσης, είναι να ρωτήσετε εάν έχει να σας προτείνει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε οι ίδιοι σχετικά με κάποιο ζήτημα απέναντι στο παιδί σας.

 

Κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το παιδί

Ακόμη κι αν ο συνήθης διάλογος για το σχολείο με το παιδί σας είναι «Τι έγινε σήμερα στο σχολείο;» με απάντηση «Δεν θυμάμαι»» ή «Τίποτα», μην σταματήσετε εντελώς να το ρωτάτε επειδή βλέπετε την απροθυμία του να σας δώσει πιο πλήρεις απαντήσεις. Εξακολουθήστε να ρωτάτε, χωρίς να είστε ελεγκτικοί, σε τακτική βάση και σε στιγμές που το παιδί είναι χαλαρό και ήρεμο. Ρωτήστε όχι μόνο για τα μαθήματα, αλλά και για άλλα πράγματα που μπορεί να το απασχολούν περισσότερο, όπως π.χ. τι κάνουν οι φίλοι του, τι παιχνίδι παίζει στα διαλείμματα και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις ανάλογα με την ηλικία του και σύμφωνα με όσα ήδη γνωρίζετε για τη ζωή του στο σχολείο.

Θα βοηθήσει τον διάλογο εάν οι ερωτήσεις σας δεν είναι γενικές, αλλά πιο συγκεκριμένες, όπως π.χ. «ποιο γράμμα μάθατε σήμερα» ή «για ποιό πράγμα μιλήσατε σήμερα στην ιστορία». Ενθαρρύνετε τον διάλογο και προσπαθήστε να ακούτε παρά να μιλάτε.

Υπενθυμίστε του, ακόμη και σε τυχαία στιγμή, ότι είστε εκεί για να σας μιλήσει εάν νιώσει ότι θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας σχετικά με το σχολείο ή εάν το απασχολεί κάτι ή εάν θέλει κάπου τη βοήθειά σας, είτε σε θέματα μαθημάτων είτε σε θέματα σχέσεων με συμμαθητές και δασκάλους.

 

Διατηρήστε επικοινωνία με τους γονείς των συμμαθητών του

Πολλές φορές κάτι που απασχολεί το παιδί σας το γνωρίζουν οι φίλοι του ή αφορά όλη την παρέα. Διατηρώντας μια καλή επικοινωνία με τους γονείς των συμμαθητών του μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, καθώς και να έχετε μια καλύτερη και πιο πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στο σχολείο. Πολλές φορές, ακόμη, μπορεί να ακούσετε από έναν άλλο γονιό μια καλή ιδέα για να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα ή να μάθετε πώς εκείνος χειρίστηκε ένα παρόμοιο ζήτημα με το δικό του παιδί και είχε καλό αποτέλεσμα.

 

Εμπλακείτε στη ζωή του σχολείου

Ως γονιός μπορείτε να είστε αρκετά ενεργός, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει το σχολείο. Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων είναι ένα μέσο με το οποίο οι γονείς στηρίζουν το σχολείο και ενισχύουν το έργο του, ενώ μπορείτε να ρωτήσετε τη δασκάλα ή τον διευθυντή του σχολείου σε τι θα μπορούσατε να βοηθήσετε και να προσφέρετε εθελοντικά χρόνο, υλικά ή να προτείνετε να αναλάβετε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή εκδήλωση που μπορεί να έχει και σχέση με το επάγγελμά σας.

 

Διαβάστε επίσης...