Αρχική σελίδα Διαγωνισμοί Παλαιότεροι Διαγωνισμός για 2 διπλές προσκλήσεις για τα παραμύθια των Grimm με τη Σάσα Βούλγαρη

Διαγωνισμός για 2 διπλές προσκλήσεις για τα παραμύθια των Grimm με τη Σάσα Βούλγαρη

Το mamakid.gr σας προσφέρει 2 διπλές προσκλήσεις για τα παραμύθια των Grimm και τα ελληνικά αδερφάκια τους την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου. 

Η Σάσα Βούλγαρη, αφηγείται γνωστές και άγνωστες ιστορίες επιλεγμένες από τα 211 παραδοσιακά παραμύθια που κατέγραψαν οι αδερφοί Grimm και τις συνδυάζει με αντίστοιχες παραλλαγές τους μέσα από τον τεράστιο πλούτο των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, αυτοσχεδιάζοντας, αναπλάθοντας, αναδημιουργώντας τα παραμύθια.

Το Δεκέμβριο του 2012, κλείνουν ακριβώς 200 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε στη Γερμανία ο πρώτος τόμος των παραμυθιών των αδερφών Γκριμμ. Ο τόμος, υπό το όνομα "Kinder - und Hausmärchen" ("Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια") περιείχε 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Ραπουνζελ, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος, η Ωραία Κοιμωμένη και πολλά άλλα.

Οι αδερφοί Grimm κατέγραψαν και διέσωσαν τα λαϊκά παραμύθια και με τα βιβλία τους σημάδεψαν, όχι μόνο την ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά και την ιστορία της σκέψης γενικότερα. Ενέπνευσαν μεγάλους λογοτέχνες, φιλόσοφους και διανοητές και συνέβαλλαν στον σύγχρονο τρόπο αντίληψης για την επιστημονική έρευνα των λαϊκών παραμυθιών.

Ίσως, λίγοι να γνωρίζουμε πια ότι τα θέματα των παραμυθιών είναι οικουμενικά κι ότι παραλλαγές τους βρίσκουμε σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει δηλαδή και... ελληνίδα Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβυθούλης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι παραμυθο – ήρωες! Μόνο που έχουν άλλα ονόματα: Αθοκατσούλα, Άσπρη σαν Χιόνι, Δαχτυλάκης και πολλά άλλα ακόμα!

 

Τα παραμύθια της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου:

  • Η κυρά – Καλή
  • Χάνσελ και Γκρέτελ
  • Τα καλικαντζαράκια  - ξωτικά

 

Τα παραμύθια των αδελφών Grimm και τα ελληνικά αδερφάκια τους από τη Σάσα Βούλγαρη παρουσιάζονται κάθε Κυριακή στις 12.30 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Πληροφορίες & κρατήσεις 210 3418550, www.mcf.gr

O διαγωνισμός ολοκληρώθηκε! Oι νικητές:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΡΑΓΩΜΑΝΙΔΟΥ

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2012