Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Πνευμονία στην Παιδική Ηλικία

Πνευμονία στην Παιδική Ηλικία

Ο έμπειρος παιδίατρος κ. Παναγιώτης Σπυρίδης μας απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την πνευμονία στην παιδική ηλικία, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί, πόσο διαρκεί και σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία.

 

Τι είναι η Πνευμονία;

Πρόκειται για οξεία λοίμωξη  των πνευμόνων και χαρακτηρίζεται από βήχα, πυρετό και γρήγορη αναπνοή. Συχνά πρόκειται για σοβαρή νόσο, ιδιαίτερα όταν προσβληθούν παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

Ποια είναι τα αίτια;

Το αίτιο μπορεί να είναι κάποιο βακτηρίδιο ή κάποιος ιός, ενώ είναι σημαντικός ο ρόλος της ηλικίας σε ότι αφορά στην αιτιολογία. Σε παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών το αίτιο είναι συχνότερα κάποιο βακτηρίδιο. Αντίθετα στα μικρότερα των 5 ετών το αίτια είναι συχνότερα ιοί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Βήχας, πυρετός, γρήγορη αναπνοή και δύσκολη αναπνοή ή πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή και  το βήχα, καθώς  και ανορεξία. Λιγότερο συχνά είναι τα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα όπως εμετοί, περιοδικοί κοιλιακοί πόνοι ή διάρροια. Εάν ο γιατρός υποψιασθεί πνευμονία, πιθανόν να χρειαστεί ακτινογραφία του θώρακα, καθώς και κάποιες εξετάσεις αίματος για καλύτερη αιτιολογική προσέγγιση της πνευμονίας.

 

Ποιά είναι η αντιμετώπιση;

Εάν θα νοσηλευθεί στο σπίτι με ή χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα ή θα μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο, αποτελεί επιλογή – απόφαση του Παιδιάτρου του.

Πόσο γρήγορα θα αισθανθεί καλύτερα ο μικρός ασθενής;

Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται για βακτηριακή πνευμονία και λαμβάνουν αντιβιοτικά, αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα σε 2-3 μέρες μετά την έναρξη των αντιβιοτικών και την ενυδάτωση. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντοτε διότι είναι δυνατόν η πνευμονία να επιπλακεί με εμπύημα, οπότε η βελτίωση θα καθυστερήσει, χωρίς να είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ο χρόνος αυτής της βελτίωσης. Είναι όμως δυνατόν να αισθάνεται αδύναμο και κουρασμένο επί 4-5 εβδομάδες, όπως επίσης να έχει βήχα ακόμη και για 1-2 μήνες μετά (σπάνια). Μπορεί επίσης να καθυστερήσει αρκετά να ενταχθεί εκ νέου σε αθλητική δραστηριότητα και να αισθάνεται δυνατό όπως πρώτα.

Πόσο καιρό πρέπει να φροντίσω το παιδί στο σπίτι;

Οι αντοχές του παιδιού, η ηλικία, καθώς και η βαρύτητα της πνευμονίας, αποτελούν παράγοντες που προσδιορίζουν αυτόν τον χρόνο της ανάπαυσης και της φροντίδας. Μην αποφασίζετε  μόνοι σας, αλλά συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, αφού τον ενημερώσετε με ακρίβεια για τις αντοχές του, την ζωηρότητά του, τη διάθεσή του να παίξει και όρεξη για να λάβει τροφή. Καλό είναι να μην χορηγείτε αντιβηχικά φάρμακα. Και μικρές υπηρεσίες προσφέρουν και δεν παύουν να είναι φάρμακα, με ό,τι σημαίνει αυτό.


Είναι το παιδί μου πιο ευαίσθητο μετά από ένα επεισόδιο πνευμονίας;

Η απάντηση είναι ότι εφόσον πρόκειται για ένα καθόλα υγιές παιδί που δεν υπάρχει κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα και η πνευμονία έχει θεραπευθεί πλήρως χωρίς υπολείμματα (βρογχιεκτασίες, ατελεκτασίες), τότε απλά το εκπαιδεύεται να εφαρμόζει κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφυγή κατά το δυνατόν επαφής με ιογενή νοσήματα) και δεν έχετε παρά ελάχιστες πιθανότητες να έχει εκ νέου πνευμονία. Θα είναι όπως τα άλλα παιδιά που δεν είχαν ποτέ πνευμονία.

 

Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής Α΄Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Με την ευγενική άδεια του www.paidiatriki.gr
 
 

Διαβάστε επίσης...