Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Το περιβάλλον επηρεάζει το ύψος του παιδιού

Το περιβάλλον επηρεάζει το ύψος του παιδιού

Ενεργό ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, και όχι μόνο τα γονίδια, και ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού στο ύψος που θα αποκτήσει ως ενήλικας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Παρόλο που πιστεύουμε ότι το ύψος ενός ατόμου επηρεάζεται κυρίως από τα γονίδια, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics αποδεικνύει ότι και το περιβάλλον έχει το ρόλο του, από την περίοδο της μήτρας μέχρι και το πρώτο έτος της ζωής και καθορίζει σε ένα βαθμό το ύψος.

Οι παράγοντες αυτοί αφορούν το περιβάλλον της μήτρας που αναπτύσσεται το έμβρυο, η διατροφή και η γενική κατάσταση της υγείας του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο, η δομή της οικογένειας, όπως και κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες. Επίσης, ρόλο μπορεί να παίξουν και γεγονότα έντονης συναισθηματικής φόρτισης στο περιβάλλον του παιδιού.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και συνεπώς και το ύψος του παιδιού σε ποσοστό έως και 50%. Αναφέρουν ότι το περιβάλλον έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ατόμου και εισάγουν την έννοια της «πλαστικότητας» στην ανάπτυξη του ανθρώπου, που σχετίζεται με την ικανότητα του ανθρώπινου είδους να προσαρμόζεται στο περιβάλλον, σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης και της προσαρμογής.