Συμβουλές για τη διατροφή του μωρού
Ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου του μωρού σας με στερεές τροφές τον πρώτο χρόνο είναι μια σημαντική και ωραία διαδικασία για την ανάπτυξή του. Οι νέες τροφές συνεχίζουν να προστίθενται μέχρι σχεδόν να φτάσει τα δύο του χρόνια. Διαβάστε τι πρέπει να γνωρίζετε ή να προσέξετε.
Το μωράκι σας κάποια στιγμή θα αρχίσει εκτός από το γάλα να καταναλώνει και γεύματα στερεάς τροφής, όπως ονομάζεται, με τη μορφή κρέμας αρχικά. Φυσικά, οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας. Εμείς παρακάτω σας παραθέτουμε απλώς κάποιους γενικούς κανόνες που μπορείτε να έχετε υπόψη και είναι γενικότερα αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα για τα υγιή παιδιά.
- Τα κρέατα που σερβίρετε στο μωρό θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα και αλεσμένα. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου.
- Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τα κατάλληλα ψάρια που μπορείτε να του προσφέρετε, καθώς ορισμένα περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (όπως π.χ. ο τόνος)
- Προτιμήστε βιολογικά λαχανικά και φρούτα.
- Δίνετε ένα είδος νέας τροφής κάθε φορά για να ελέγξετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. «’Ύποπτες» τροφές θεωρούνται οι ξηροί καρποί, τα αυγά, η σόγια, τα οστρακοειδή, γαλακτοκομικά, σιτάρι, ντομάτες, φράουλες, σοκολάτα κ.α.
- Το μέλι δεν ενδείκνυται για μωρά κάτω του ενός έτους.
- Μην περιορίζετε την ποσότητα λιπαρών στα μωρά, καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρολογικού συστήματος, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματός τους. Οι ποσότητες λιπαρών που χρειάζονται τα μωρά είναι πολύ μεγαλύτερες από των ενηλίκων.
- Η μέση μερίδα για ένα μικρό παιδί 1 έως 3 ετών είναι περίπου από ½ έως ¼ της μερίδας των ενηλίκων.
- Επιδιώξτε ποικιλία στις τροφές του παιδιού και σταδιακή έκθεσή του σε νέες γεύσεις και υφές.
- Όταν το μωρό αρχίζει να τρώει μικρά κομμάτια τροφής και όχι αλεσμένη, επιλέξτε φρούτα αντί για τον χυμό τους, καθώς περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες.
Επόμενο > |
---|