Σκαλίζει τη μύτη του – τι κάνουμε;
Μία από τις συνήθειες των παιδιών που προβληματίζουν τους γονείς είναι το σκάλισμα της μύτης, που μπορεί να παρατηρηθεί συχνά από μικρή ηλικία. Τι μπορεί να σημαίνει και τι κάνουν οι γονείς;
Το σκάλισμα της μύτης είναι μια ασχολία για τα παιδιά που μπορεί να μη σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι το παιδί θέλει κάτι να κάνει τα χέρια του και ασχολείται με το σώμα του. Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πιθανότατα έτσι διοχετεύει μια συσσωρευμένη ενέργεια ή στρες, όπως συμβαίνει και με τις άλλες «άσχημες» συνήθειες των παιδιών, δηλαδή το φάγωμα των νυχιών ή το πιπίλισμα του δαχτύλου.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αρχικά ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν επίγνωση ότι η συνήθεια αυτή δεν είναι ευγενική όταν γίνεται μπροστά στους άλλους, συνεπώς δεν έχει νόημα να τα μαλώσουν ή να τα προσβάλλουν οι γονείς για αυτό που κάνουν, ειδικά μπροστά σε άλλους. Οι γονείς μπορούν με ευγενικό τρόπο να αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι ευγενικό όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να το καταλάβει, αλλά να αναρωτηθούν και εάν υπάρχει και κάποια ενόχληση που προκαλεί το σκάλισμα της μύτης ή κάποια οργανική αιτία.
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι συχνά αναφέρουν ως αιτία του σκαλίσματος της μύτης προβλήματα όπως ρινίτιδα, αλλεργική ή ιογενής, ανατομικές ανωμαλίες ή μπούκωμα. Τα μικρά παιδιά όταν νιώθουν δυσάρεστα στη μύτη τους προσπαθούν να την «ανοίξουν» με τα δάχτυλά τους. Εάν το πρόβλημα είναι η αναπνοή και το παιδάκι είναι πολύ μικρό για να σας πει τι συμβαίνει, ελέγξτε εάν αναπνέει καλά και βοηθήστε τη συμφόρηση με φυσιολογικό ορό ή μαθαίνοντάς του να φυσάει τη μυτούλα του.
Από το σκάλισμα της μύτης μπορεί να προκληθεί ερεθισμός, μικρός τραυματισμός ή φαγούρα, κάτι που επιδεινώνει ακόμη το πρόβλημα και την ανάγκη για περισσότερο σκάλισμα της μύτης. Επίσης, είναι πιθανό να τραυματιστεί η μύτη του παιδιού από τα νύχια του και να προκληθεί μικρή αιμορραγία. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν είναι καλή ιδέα να γδέρνει τη μύτη του από μέσα και φροντίστε να είναι κομμένα τα νυχάκια του για να περιορίσετε τη ζημιά.
Σημαντικό είναι οι γονείς να προσέξουν γιατί τα παιδιά συχνά βάζουν και κάποιο αντικείμενο (π.χ. μολύβι) στη μύτη τους για να την «ξεβουλώσουν», είτε για να πειραματιστούν, κάτι που είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και τραυματισμούς. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να βάζει ξένα αντικείμενα στη μύτη του και πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει αντικείμενο στο εσωτερικό της μύτης του παιδιού ή του μωρού, ζητήστε άμεσα βοήθεια από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.
Σε κάθε περίπτωση, μη μαλώνετε το παιδί, απλώς κάντε του μια ευγενική υπενθύμιση ή βρείτε ένα συνθηματικό όταν είναι μπροστά κι άλλος κόσμος. Στρέψτε την προσοχή του κάπου αλλού και δώστε του αντικείμενα ή ερεθίσματα για δραστηριότητες που θα κρατήσουν τα χεράκια του απασχολημένα, κάτι που θα βοηθήσει πολύ εάν το σκάλισμα της μύτης γίνεται κυρίως από αμηχανία ή στρες.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...