Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου
Το διαδίκτυο ή internet είναι για τα παιδιά της σημερινής εποχής αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Είναι αδύνατο για τα σημερινά παιδιά να φανταστούν τον κόσμο χωρίς το διαδίκτυο, καθώς έχουν γεννηθεί μέσα στη διαδικτυακή εποχή. Είναι, όμως, ένας κόσμος με κινδύνους για τους οποίους οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ώστε να προστατεύσουν το παιδί τους.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συχνά πιο πολύ από τους γονείς για να παίζουν παιχνίδια, να επικοινωνούν με φίλους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αναζητούν πληροφορίες, να βλέπουν βίντεο ή και να ανεβάζουν δικά τους. Η χρήση γίνεται κυρίως μέσω tablet και κινητών τηλεφώνων και ειδικά με τα τελευταία να αποτελούν πλέον απόκτημα των παιδιών σε όλο και πιο μικρή ηλικία.
Ο χρόνος που περνάει ένα παιδί στο διαδίκτυο δεν είναι εύκολο να περιοριστεί πολλές φορές και οι γονείς αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να είναι η χρήση του διαδικτύου υπό κάποιο έλεγχο και πώς μπορούν να γνωρίζουν εάν τα παιδιά τους είναι ασφαλή. Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι το διαδίκτυο είναι κάτι ωφέλιμο, αλλά συμβαίνει τα παιδιά τους να είναι πια καλύτεροι γνώστες του διαδικτύου από τους ίδιους με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη γνωρίζουν πώς να προστατέψουν ή να συμβουλέψου τα παιδιά τους για ένα χώρο τον οποίο δεν γνωρίζουν καλά οι ίδιοι…
Όμως μέσα στο ρόλο του γονιού που θέλει να προστατέψει το παιδί του είναι να γνωρίζει πού κινείται το παιδί του και με ποιους συναναστρέφεται, είτε αυτό αποτελεί την πραγματικότητα που γνωρίζουμε, είτε τον ψηφιακό κόσμο!
Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε δίπλα στα παιδιά σας σε αυτή την περιήγησή τους στον ψηφιακό κόσμο:
Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κινδύνους
Όπως τα συμβουλεύετε όταν ξεκινούν να κινούνται στο δρόμο μόνα τους και τους διδάσκετε να προσέχουν τα αυτοκίνητα, να μην εμπιστεύονται ξένους κτλ, με τον ίδιο τρόπο εξηγήστε τους ότι υπάρχουν αντίστοιχοι κίνδυνοι και στον κυβερνοχώρο και μάλιστα από ανθρώπους που κρύβονται πίσω από ανωνυμία που δυστυχώς τους προσφέρει.
Θέστε όρια
Καλό είναι να υπάρχουν κάποιοι κανόνες και όρια στη χρήση του διαδικτύου που να αφορούν το χρόνο που θα αφιερώνουν τα παιδιά σε αυτό καθώς και στις σελίδες που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση. Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν θα μπορούν να είναι πιο υπεύθυνα και να αναγνωρίζουν καλύτερα τους κινδύνους. Παρατηρείτε τι παιχνίδια παίζουν τα παιδιά σας online και σιγουρευτείτε ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, τόσο τα παινίδια, όσο και οι ιστότοποι στους οποίους σερφάρουν.
Ενεργοποιήστε τον γονικό έλεγχο
Η τεχνολογία δίνει κάποιες δυνατότητες στους γονείς να μπορούν να αποκλείουν κάποιους ακατάλληλους ιστοτόπους ή να έχουν κωδικούς για ορισμένες εφαρμογές. Κάντε όσο μπορέιτε χρήση του γονικού ελέγχου και ελέγχετε το ιστορικό των επισκέψεων σε ιστοτόπους των παιδιών σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά εκτίθενται σε εικόνες ακατάλληλου περιεχομένου από πολύ μικρές ηλικίες την ώρα που σερφάρουν και ένας τρόπος να το εμποδίσετε είναι τα εργαλεία γονικού ελέγχου.
Σερφάρετε μαζί
Ορισμένες φορές θα είναι πολύ ενδιαφέρον να σερφάρετε παρέα με τα παιδιά σας, να τα αφήσετε να σας δείξουν εκείνα τι κάνουν στο διαδίκτυο όπως και να τους προτείνετε κι εσείς νέους ιστοτόπους που θεωρείτε χρήσιμους και ενδιαφέροντε. Η ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της μεταξύ σας επικοινωνίας και σας βοηθάει να κατανοήσετε το παιδί σας, αλλά και να γνωρίζετε πού κινείται όπως και να το συμβουλέψετε.
Μιλήστε για το cyberbullying
Μιλήστε ανοιχτά για το cyberbullying (εκφοβισμός του μέσω διαδικτύου) και ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει οποτεδήποτε αισθανθεί ότι κάποιος το έφερε σε δύσκολη θέση με προσβολές ή χαρακτηρισμούς. Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό στα chat, τις πλατφόρμες παιχνιδιών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ. και πολλές φορές καλύπτεται πίσω από την ανωνυμία. Επίσης δυστυχώς μπορεί να συμβεί φίλοι του παιδιού να αναρτήσουν δημόσια προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες ή άλλα δεδομένα του παιδιού για να το εκθέσουν και να το κοροϊδέψουν δημόσια. Η πρακτική αυτή μπορεί να γίνει πολύ σκληρή ανάμεσα σε ομάδες παιδιών ή εφήβων με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στην ψυχολογία του παιδιού που ειδικά στην εφηβεία είναι σε ευαίσθητο σημείο.
Δυναμώστε το παιδί σας και την αυτοπεποίθησή του, αλλά προστατέψτε και τα προσωπικά του δεδομένα όσο μπορείτε, χωρίς να το υπερεκθέτετε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε δικούς σας λογαριασμούς και εξηγώντας του ότι αυτό πρέπει να κάνει και το ίδιο καθώς το υλικό αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος, είτε γνωστός του είτε άγνωστος, κακόβουλα.
Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει εθιστεί στο διαδίκτυο ή σε online παιχνίδια, εάν απομονώνεται, έχει αλλάξει η διάθεσή του, δεν βλέπει τους φίλους του ή παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας ανησυχεί, μη διστάσετε να αναζητήσετε τι συμβαίνει, να πλησιάσετε υποστηρικτικά το παιδί και να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας συμβουλεύσει.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|