Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Η υγιεινή διατροφή βοηθά τα παιδιά στην ανάγνωση

Η υγιεινή διατροφή βοηθά τα παιδιά στην ανάγνωση

Τι σχέση έχει η ανάγνωση με το φαγητό των παιδιών; Μεγάλη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το University of Eastern Finland, καθώς η υγιεινή διατροφή βοηθάει πολύ τα παιδιά στις δεξιότητες που αφορούν την ανάγνωση στις τρεις πρώτες τάξεις του σχολείου.

 

Η μελέτη απέδειξε ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και μη κορεσμένα λιπαρά, λιγότερο κόκκινο κρέας και περιορισμένες ποσότητες ζάχαρης, είχαν καλύτερη απόδοση σε δοκιμασίες που αφορούσαν την ανάγνωση σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας αλλά με φτωχής ποιότητας διατροφή.

Επίσης, τα παιδιά με την υγιεινή διατροφή, όχι μόνο κατακτούν πιο γρήγορα και πιο σωστά την ανάγνωση, αλλά βελτιώνονται και πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Η μελετητές τονίζουν ότι στη μελέτη αυτή φάνηκε ο σπουδαίος ρόλος της διατροφής, καθώς κρίθηκε ότι παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα του παιδιού ή η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των γονέων αποτελούν ανεξάρτητο κομμάτι.

Οι επιστήμονες ενθαρρύνουν αυτόν τον τύπου διατροφής στα παιδιά, επισημαίνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σε διάφορες μαθησιακές δεξιότητες και καλούν γονείς, σχολεία και την πολιτεία να μεριμνά ώστε να είναι διαθέσιμες οι σωστές τροφές για τα παιδιά.

Οπότε, αν θέλετε το παιδί σας να μάθει εύκολα και γρήγορα να διαβάζει, φροντίστε να του εξασφαλίσετε μια υγιεινή διατροφή όπως περιγράφεται παραπάνω, δηλαδή με άφθονα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και περιορίστε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, καθώς και κόκκινα κρέατα.