Τα απρόοπτα του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι είναι μια ανέμελη περίοδος γεμάτη ευχαρίστηση, ήλιο και θάλασσα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να μας χαλάσει την υπέροχη διάθεση, εκτός… από κάποια απρόοπτα! Δυστυχώς, τα ατυχήματα και οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν κάνουν διακοπές όπως εμείς και ίσως έρθουν να μας συναντήσουν. Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε γρήγορα και να συνεχίσουμε ακάθεκτοι τις διακοπές μας;
Ηλιακά εγκαύματα
Οι ακτίνες του ηλίου μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο βρεφικό και παιδικό δέρμα. Όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, δηλαδή σχεδόν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχνάτε πως στην παραλία, εγκαύματα μπορεί να προκληθούν ακόμα κι αν βρίσκεστε κάτω από τη σκιά της ομπρέλας ή και μέσα στο νερό.
Χρησιμοποιείτε πάντοτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 20) και κάντε συχνές επαλείψεις.
Τα εγκαύματα εμφανίζονται με ερυθρότητα στο δέρμα κι εάν είναι β’ βαθμού θα παρατηρήσετε και φουσκάλες. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται κρύα επιθέματα και ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ σε περίπτωση που είναι β’ βαθμού θα χρειαστείτε Betadine. Ζητήστε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.
Ηλίαση
Για να προστατέψετε τα παιδιά από την ηλίαση, ασφαλώς θα πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή τους στον ήλιο και να ακολουθήσετε τις συστάσεις πρόληψης που αναφέρονται στην περίπτωση των ηλιακών εγκαυμάτων παραπάνω. Ασφαλώς, το καπέλο θα πρέπει να γίνει το απαραίτητο αξεσουάρ των μωρών και των παιδιών σας.
Εάν το πιτσιρίκι σας έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο εμφανίσει πονοκέφαλο, είναι υποτονικό και ίσως έχει και πυρετό, θα πρέπει να του δώσετε αρκετά υγρά και να το μεταφέρετε σε σκιερό, ήσυχο μέρος για να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί.
Ενημερώστε τον γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα.
Τσιμπήματα
Μέλισσες, τσούχτρες και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, καμιά φορά δεν ενθουσιάζονται με την καλοκαιρινή επέλασή μας στους χώρους τους! Τα τσιμπηματάκια τους μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και ερυθρότητα ή και εξανθήματα.
Χρησιμοποιήστε αλοιφή με κορτικοστεροειδή (ενδεικτικά Betafusin, Fucicοrt) και ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν υπάρξει τοπικά μόλυνση ή παρατηρήσετε εξάπλωση των εξανθημάτων.
Αλλεργίες
Οι αλλεργίες δεν είναι μόνο ανοιξιάτικο φαινόμενο, καθώς μπορεί να ακολουθήσουν μετά από κάποιο τσίμπημα ή από λήψη συγκεκριμένης τροφής. Εμφανίζονται με εξανθήματα στον κορμό ή εμετό, εάν πρόκειται για τροφική αλλεργία.
Χορηγήστε αντιινσταμινικό σιρόπι (ενδεικτικά Atarax, Fenistil) για το εξάνθημα, ενώ για τον εμετό θα πρέπει να ακολουθηθεί ειδική διατροφή.
Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή όταν παρατηρήσετε πρήξιμο σε κάποια μέρη του σώματος, όπως στόμα, χέρια ή βλέφαρα, ζητήστε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια.
Τροφική δηλητηρίαση
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων, ιδιαίτερα όταν η συντήρησή τους δεν γίνεται όπως πρέπει. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι στις διακοπές δεν τρώμε το ασφαλές σπιτικό φαγητό, αλλά φαγητό απ’ έξω, μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε τροφικές δηλητηριάσεις.
Τα συμπτώματα έπειτα από τροφική δηλητηρίαση είναι εμετός, πόνος στην κοιλιά και διάρροια. Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, για να αποφύγετε την αφυδάτωση, δίνετε λίγες γουλιές υγρά κάθε τόσο. Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, η διατροφή του παιδιού θα πρέπει να είναι στη συνέχεια ήπια με ελαφριά γεύματα, όπως βραστό κοτόπουλο και ρύζι.
Γενικά, καλό είναι να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και όσα είναι εκτός ψυγείου, με συντηρητικά.
Εμείς σας συνιστούμε, εάν σας συμβεί κάτι από τα παραπάνω, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να έχετε μαζί σας το φαρμακείο των διακοπών με τα απαραίτητα (για περισσότερα διαβάστε εδώ) και ευχόμαστε τα τυχόν απρόοπτα να μην επισκιάσουν τις ευχάριστες διακοπές σας.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον κ. Νίκο Βουδούρη, παιδίατρο-νεογνολόγο.
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|