Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Το πρώτο μπάνιο του βρέφους στη θάλασσα

Το πρώτο μπάνιο του βρέφους στη θάλασσα

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα προηγούμενα. Το μωράκι σας θα μπει για πρώτη φορά στη θάλασσα για να κάνει το πρώτο του μπάνιο! Οπωσδήποτε είστε ενθουσιασμένη, αλλά ίσως δικαιολογημένα λίγο αγχωμένη. Θα κλάψει το μωρό σας; Θα φοβηθεί; Θα του αρέσει το νερό; Μήπως κρυώσει ή μήπως δεν του αρέσει καθόλου και δεν θέλει να ξαναμπεί; Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε για εσάς είναι να σας δώσουμε, με τη βοήθεια της ειδικού σε ειδική επίδειξη για το mamakid, τους βασικούς τρόπους για να εξοικειώσετε το μωράκι σας ευχάριστα και ανώδυνα με τη θάλασσα, ώστε να είναι η πρώτη γνωριμία του με αυτήν μια καλή εμπειρία για όλους σας. Οι πληροφορίες του άρθρου αφορούν βρέφη και μικρά μωρά, μέχρι την ηλικία που δεν περπατάνε. Για μωρά που περπατάνε και μικρά παιδιά, διαβάστε εδώ.

 

Ας ξεκινήσουμε! Πάρτε το βρέφος σας αγκαλιά και μπείτε σιγά σιγά στο νερό, ώστε να βραχούν τα ποδαράκια του. Μη βιαστείτε να το βρέξετε παντού, γιατί το μωράκι χρειάζεται να συνηθίσει τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά. Το μωρό θα είναι αρχικά σε στενή επαφή με το σώμα σας και φυσικά θα πρέπει συνεχώς να έχει τη στήριξή σας.

 

1. Κρατήστε το βρέφος αγκαλιά και σταθεροποιήστε το, με το νερό να είναι περίπου στη μέση του, ενώ εσείς φυσικά είστε σε σταθερό σημείο στα ρηχά. Μπορείτε επίσης να καθίσετε στα ρηχά και να στερεώσετε το μωρό όρθιο στα πόδια σας ή εάν είναι πολύ μικρό και η πλάτη του χρειάζεται υποστήριξη κρατήστε το καθιστό ώστε να ακουμπάει στον κορμό σας σταθερά, όπως στη φωτογραφία.

 

2. Αρχίστε τη γνωριμία με το νερό παίζοντας! Πιτσιλίστε με το χέρι σας το νερό και ενθαρρύνετε το μωρό να κάνει το ίδιο. Στην αρχή μπορείτε να του το δείξετε εσείς, κουνώντας πάνω-κάτω το χεράκι του.

  

3. Εφόσον το μωράκι σας δείχνει ευχαριστημένο, μπορείτε να δοκιμάσετε να το βρέξετε με απαλές κινήσεις, αρχικά στο σώμα και στη συνέχεια στο κεφάλι και το πρόσωπο.

 

4. Στη συνέχεια, μπορείτε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα, κρατώντας το με το ένα χέρι από το στήθος του και με το άλλο χέρι από τον ποπό, προσέχοντας το κεφάλι να είναι αρκετά ψηλά. Εφόσον του αρέσει αυτή η θέση, αρχίστε να το μετακινείτε απαλά πέρα-δώθε, απομακρύνοντάς το λίγο από το σώμα σας.

 

5. Το μωράκι σας έχει προχωρήσει αρκετά και μπορεί να νιώσει το νερό της θάλασσας, χωρίς να είναι κολλημένο πάνω σας! Κρατήστε το καλά με τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του, στα πλευρά του για να μπορεί να κάνει πιο ανεξάρτητες κινήσεις. Το μωρό είτε θα είναι στραμμένο και θα κοιτάζει εσάς είτε θα έχει σε εσάς την πλάτη του και θα κοιτάζει τον άλλο γονιό που μπορεί να του κάνει διάφορα ευχάριστα, όπως χαμόγελα, γκριμάτσες, να του μιλάει κτλ. Σε κάθε περίπτωση, το μωράκι πρέπει να βλέπει κάποιον γονιό και να επικοινωνεί μαζί του.

 

6. Μπορείτε να αρχίσετε να κουνάτε το μωρό δεξιά και αριστερά και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να συνοδεύετε τις κινήσεις σας με διάφορα επιφωνήματα, όπως «βρρρ-βρρρ», «πλάτς-πλουτς» και ό,τι άλλο ανήκει στον κώδικα επικοινωνίας σας με το μωρό σας!

 

7. Το τελευταίο βήμα είναι να ξαπλώσετε το μωράκι ανάσκελα, είτε παράλληλα στο σώμα σας, είτε κάθετα. Με τον δεύτερο τρόπο, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να κουνήσει πάνω κάτω τα πόδια του ή εάν είναι πολύ μικρό, κάντε το λίγο εσείς, κρατώντας το πόδι του.

 

Τα βήματα αυτά δίνονται με τη σειρά που πρέπει να πραγματοποιούνται, ενώ θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι το μωρό περνάει καλά και είναι ευχαριστημένο με ό,τι συμβαίνει, προτού περάσετε στο επόμενο βήμα. Εάν μία ενέργειά σας δεν του αρέσει, μην το πιέσετε και αφήστε το για άλλη μέρα. Επιμείνετε στις ενέργειες που απολαμβάνει.

Έχετε υπόψη σας πως δεν είναι απαραίτητο το βρέφος σας να ολοκληρώσει όλα αυτά τα βήματα σε μία ημέρα, επειδή μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθεί με τη θάλασσα.

Εμείς σας δείξαμε τους τρόπους με τους οποίους το μωράκι εξοικειώνεται με ασφάλεια στα πρώτα του μπάνια με τη θάλασσα κι εσείς μπορείτε να είστε πιο χαλαρή και να απολαύσετε το μπάνιο σας με τον μικροσκοπικό σας κολυμβητή!

 

 

Ευχαριστούμε την κ. Άρτεμη Παπαγεωργοπούλου, προπονήτρια κολύμβησης & baby-swimming για την επίδειξη.

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία το ξενοδοχείο Elefsina Hotel.

 

Φωτογραφίες: Άκης Ορφανίδης