Αρχική σελίδα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα για μωρά και μικρά παιδιά

Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα για μωρά και μικρά παιδιά

Το μωρό ή το νήπιό σας ίσως πηγαίνει για δεύτερη χρονιά στη θάλασσα, αλλά είναι απίθανο να θυμάται πολλά από πέρυσι που ήταν βρέφος. Επίσης, τώρα σκέφτεται και εκφράζει πιο έντονα τις αντιρρήσεις ή και τους φόβους του για οτιδήποτε. Ίσως, λοιπόν, το πρώτο μπάνιο αυτού του καλοκαιριού να είναι για εκείνο κάτι καινούριο, που θα πρέπει να το προσεγγίσετε μαζί με νέα ματιά. Στο άρθρο αυτό θα δείτε αναλυτικά με φωτογραφίες πώς να εξοικειώσετε το μωρό που περπατάει ή το μικρό παιδί σας με το νερό της θάλασσας στο πρώτο του μπάνιο. Για βρέφη και για μωρά που δεν περπατάνε ακόμη, διαβάστε εδώ.

 

Το μωρό σας ξέρει να περπατάει σε σταθερό έδαφος, οπότε πάρτε το από το χέρι και περπατήστε μαζί στην ακροθαλασσιά, εκεί που σκάει το κύμα. Σταδιακά, εσείς μπορείτε να μπαίνετε λίγο πιο μέσα και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να έρθει κι εκείνο μαζί σας, μέχρι να είναι το νερό περίπου στα γόνατά του, για αρχή.

 

Εάν ανησυχείτε ότι θα πέσει ή δεν περπατάει ακόμα σταθερά, μπορείτε με τα χέρια σας να φτιάξετε μία ζώνη «προστασίας», αλλά χωρίς να το ακουμπάτε, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων. Στη διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται απαραίτητα να φοράει μπρατσάκια ή κουλούρα, ενώ θα φροντίσετε η θάλασσα να είναι χωρίς κύματα και θα είστε στα ρηχά.

 

Όταν το μωρό μπει μέχρι τη μέση στο νερό, μπορείτε να αρχίσετε τα παιχνίδια εξοικείωσης με το νερό!

Αρχικά, ο στόχος σας είναι να εξοικειωθεί το μωρό σας με το θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα στο κεφάλι, το πρόσωπο, τα μάτια, κτλ. Τα μωρά και τα νήπια έχουν αναπτύξει κάποιου είδους κριτική σκέψη και αυτό σημαίνει ότι φοβούνται το νερό για κάποιους λόγους και ότι βλέπουν το υδάτινο περιβάλλον αρκετά επιφυλακτικά. Τα περισσότερα νήπια, για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι επιπλέουν στο νερό της θάλασσας, αλλά φοβούνται ότι θα βρεθούν στον πάτο. Επίσης, επειδή γνωρίζουν τη σταθερότητα του εδάφους, δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς να ισορροπήσουν το σώμα τους στο νερό, ακόμη και όταν φορούν μπρατσάκια. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα, γι’ αυτό και τα πιτσιρίκια χρειάζονται τον χρόνο τους για να εξοικειωθούν με το νερό.

Ξεκινήστε το πιτσίλισμα με τα χέρια σας! Αρχίστε εσείς και ενθαρρύνετε το μικρό σας να χτυπάει τα χέρια δυνατά στο νερό, ώστε να κάνει φασαρία, πιτσιλιές και να βραχεί με το νερό. Με τα χέρια σας βρέξτε το πρόσωπό σας. 

 

Καθίστε παρέα στα ρηχά για να πλατσουρίσετε με τα πόδια σας!

 

 

Πάμε στα πιο δύσκολα τώρα! Πλησιάστε το στόμα σας στο νερό και φυσήξτε για να κάνετε μπουρμπουλήθρες. Σειρά τώρα έχουν τα αφτάκια! Θα τα ακουμπήσετε απλώς λίγο στο νερό, για να «ακούσετε τα ψαράκια». Είναι σημαντικό να έρθουν σε επαφή  με το νερό αυτά τα μέρη του σώματος.

 

Τώρα, εάν όλα ευχαριστούν το μωρό ή το νήπιό σας, μπορείτε να αρχίσετε μαζί του τις βολτίτσες! Ενώ βρίσκεστε στα ρηχά (το νερό είναι μέχρι τη μέση σας), κρατήστε το παιδί από τα πλευρά, κάτω από τις μασχάλες, όρθιο και χωρίς να το έχετε κολλημένο πάνω σας και αρχίστε να μετακινείστε. Μην ανησυχείτε για το βάρος του, η άνωση θα σας βοηθήσει. Ενθαρρύνετε το παιδί να αρχίσει να κουνάει χέρια και πόδια «για να σας βοηθήσει να πάτε πιο γρήγορα». Θα παρατηρήσετε ότι θα πάρει μόνο του σιγά σιγά μια πιο ξαπλωτή θέση, που είναι και το ζητούμενο.

 

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να έχετε μαζί σας μερικά παιχνίδια, όπως βαρκάκια, παπάκια κτλ. για να αποτελούν ένα δελεαστικό κίνητρο για το πιτσιρίκι σας. Ρίξτε τα σε μια μικρή απόσταση μπροστά σας και πηγαίνετε μαζί, όπως το κρατάτε, να τα πιάσετε. Το μικρό θα μάθει έτσι να απλώνει τα χέρια του στο νερό, για να πιάσει τα παιχνιδάκια του.

 

Το τελευταίο, αλλά σημαντικό στάδιο της εξοικείωσης με το νερό για τα μωρά και τα νήπια, είναι να ξαπλώσουν στο νερό ανάσκελα και να βραχεί λίγο το κεφαλάκι τους. Κρατήστε το αγκαλιά κοντά στο σώμα σας, μιλήστε του απαλά και αργά-αργά ξαπλώστε το. Μην επιμείνετε, εάν δεν του αρέσει, άλλωστε έχετε μπροστά σας ολόκληρο το καλοκαίρι για να ξαναδοκιμάσετε!

 

Εμείς σας ευχόμαστε καλά μπάνια και καλές βουτιές!

 

Για την ασφάλεια του μωρού και του μικρού παιδιού στη θάλασσα, διαβάστε εδώ.

 

Ευχαριστούμε την κ. Άρτεμη Παπαγεωργοπούλου, προπονήτρια κολύμβησης & baby-swimming για την επίδειξη.

Επίσης, ευχαριστούμε τη μικρή Ειρήνη και τους γονείς της.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία το ξενοδοχείο Elefsina Hotel.

 

Φωτογραφίες:  Άκης Ορφανίδης 

Διαβάστε επίσης...