Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδέες για νόστιμο και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

Ιδέες για νόστιμο και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

Το πιτσιρίκι σας  βαρέθηκε να τρώει το ίδιο τοστ κάθε μέρα και διαμαρτύρεται; Θέλετε να αποφύγετε τα σνακ που είναι γεμάτα θερμίδες και άδεια από θρεπτικές ουσίες; Σας ανησυχεί που το παιδί δεν τρώει τίποτα  όσο είναι στο σχολείο; Θέλετε να του δώσετε κάτι νόστιμο και θρεπτικό μαζί του, αλλά έχετε πολύ λίγο χρόνο να αφιερώσετε στην προετοιμασία του; Ας δούμε κάποιες ιδέες για μερικά εύκολα εναλλακτικά μενού!

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, θα πρέπει να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα. Η ταχεία ανάπτυξη των παιδιών συνεπάγεται αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και η έντονη κινητικότητα που τα χαρακτηρίζει σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνουν αρκετή ενέργεια. Το ιδανικό γεύμα είναι αυτό που συνδυάζει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, γιατί έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Από τη διατροφή του παιδιού θα πρέπει, επίσης, να μη λείπουν τα λαχανικά και τα φρούτα.

Δυστυχώς, οι σχολικές καντίνες δεν προσφέρουν πάντοτε τις πιο υγιεινές επιλογές και τα μπισκότα και τα κρουασάν είναι μεγάλος πειρασμός. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που το διάλειμμα στο σχολείο αφιερώνεται αποκλειστικά στο παιχνίδι και το φαγητό είναι το τελευταίο που θα σκεφτεί το μικρό σας.

Κάτι που ίσως βοηθήσει είναι να εμπλέξετε και το παιδί στη διαδικασία της προετοιμασίας του κολατσιού του, εξηγώντας τι ακριβώς ετοιμάζετε. Μιλήστε του για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ρωτήστε το τι θα του άρεσε να φάει και ζητήστε του να σας βοηθήσει κι εκείνο στην προετοιμασία.

Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες ιδέες για σάντουιτς με αραβική πίτα, για ένα διαφορετικό πλήρες κολατσιό και, σε περίπτωση που το μικρό σας προτιμά τα μικρά και συχνά γεύματα, τέσσερα σούπερ θρεπτικά σνακ, πλούσια σε ενέργεια.

Σάντουιτς με αραβική πίτα
Αγοράστε αραβικές πίτες και δημιουργήστε πολλά διαφορετικά, λαχταριστά τυλιχτά σάντουιτς. Για τη γέμιση χρησιμοποιήστε κομμένο μαρούλι, ντομάτα και τυρί φέτα σε μικρά κομμάτια. Στάξτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, ρίξτε λίγο αλάτι και αρωματίστε με λίγη ρίγανη. Κάποια άλλη μέρα μπορείτε να αλλάξετε το μενού και η γέμισή σας να περιλαμβάνει τόνο, μαρούλι και μαγιονέζα.  Τα σάντουιτς αυτά αποτελούν πλήρες γεύμα, αφού περιλαμβάνουν τόσο πρωτεΐνες, όσο και υδατάνθρακες. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε και άλλους συνδυασμούς για τη γέμιση, χρησιμοποιώντας ό,τι έχετε διαθέσιμο στο ψυγείο σας (π.χ. μπορείτε να βάλετε μικρά κομματάκια από κοτόπουλο που περίσσεψε από χθες) και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τι άρεσε πιο πολύ στο πιτσιρίκι σας.

Σούπερ θρεπτικά σνακ
Παστέλι: εάν στο μικρό σας αρέσουν τα γλυκά, προτείνετέ του το παραδοσιακό παστέλι, από σουσάμι και μέλι, που είναι δυναμωτικό και πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο κ.α.
Στικς από καρότο και αγγούρι: Κόψτε κατά μήκος καθαρισμένο καρότο και αγγούρι και φτιάξτε ραβδάκια για να έχει το παιδί σας να τραγανίσει κάτι δροσιστικό και γεμάτο βιταμίνες. Εάν τα τυλίξετε σε πλαστικό σακουλάκι, θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.
Μπανάνα: περιέχει κάλιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C και σάκχαρα που δίνουν άμεσα ενέργεια, σε χορταστική συσκευασία φρούτου!
Σπιτική σπανακόπιτα: το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά. Το σαββατοκύριακο που θα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να φτιάξετε μια σπανακόπιτα και να δώσετε ένα κομμάτι για κολατσιό αρκετές μέρες μέσα στην εβδομάδα. Εάν ο μικρός ή η μικρή σας δεν ενθουσιάζονται πολύ στην ιδέα του σπανακιού, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγα κομμάτια τυρί φέτα στη γέμιση για περισσότερη νοστιμιά και πιο οικεία γεύση.

 

 Ημερ/νία δημοσίευσης: 24 Μαΐου 2010

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από τις ιώσεις στο σχολείο

Πρωινό – το πιο σημαντικό γεύμα