Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Νεογέννητο και Αποστείρωση

Νεογέννητο και Αποστείρωση

Η αποστείρωση είναι μια συνιστώμενη πρακτική για τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους. Επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένο, η αποστείρωση προστατεύει το βρέφος από το μικροβιακό φορτίο του νερού ή των αντικειμένων, που θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα.

Η αποστείρωση αφορά τα μπιμπερό και τις θηλές, αλλά επίσης τις πιπίλες και τα αντικείμενα οδοντοφυίας που ενδεχομένως μασουλάει το μωράκι σας. Επίσης, θα πρέπει να αποστειρώνονται όσα αντικείμενα τυχόν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ξένου γάλακτος, π.χ. κουτάλια, ποτήρια κτλ.

Εάν έχετε επιλέξει να θηλάζετε αποκλειστικά το  μωρό σας, η αποστείρωση θα σας χρειαστεί ελάχιστα και θα αφορά μόνο πιπίλες και παιχνιδάκια οδοντοφυίας ή αντικείμενα σε περίπτωση που θέλετε να φυλάξετε ένα γεύμα μητρικού γάλακτος που θα  βγάλετε με θήλαστρο ή με το χέρι.

Η αποστείρωση παραδοσιακά γινόταν με βρασμό, τοποθετώντας τα αντικείμενα σε κλειστή κατσαρόλα με νερό και παρέμεναν εκεί για 10 τουλάχιστον λεπτά, μετά το σημείο βρασμού. Σήμερα, υπάρχουν ειδικές συσκευές αποστείρωσης ατμού στο εμπόριο, που υπολογίζουν αυτόματα τον απαιτούμενο χρόνο.

Επίσης, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ξένο γάλα σε σκόνη και θα χρειαστείτε νερό για την αραίωση, θα πρέπει να το έχετε επίσης βράσει τουλάχιστον για 10 λεπτά.

Πάντοτε, πριν την αποστείρωση, θα πρέπει να έχετε σαπουνίσει και ξεβγάλει τα αντικείμενα με ζεστό νερό. Για τα μπιμπερό και τις θηλές, χρησιμοποιήστε ειδικές βούρτσες που προσεγγίζουν και καθαρίζουν κάθε σημείο τους. Οι θηλές θα πρέπει να έχουν βγει από τον δακτύλιο. Μετά θα προχωρήσετε στη διαδικασία της αποστείρωσης, τοποθετώντας τα αντικείμενα στη συσκευή αποστείρωσης.  Έχετε υπόψη σας, ότι τα μπιμπερό θα είναι καίνε πολύ μετά την αποστείρωση, οπότε θα χρειαστείτε μια ειδική λαβίδα για να τα πιάσετε.

Γενικά, η άποψη των περισσότερων παιδιάτρων είναι ότι η αποστείρωση δεν χρειάζεται πλέον όταν το μωρό μπει στον 4ο μήνα. Από το σημείο αυτό και μετά, θα πρέπει να είστε απλώς σχολαστικοί στην καθαριότητα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι.

Διαβάστε επίσης...