Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Τα φρούτα του φθινοπώρου

Τα φρούτα του φθινοπώρου

Τίποτα δεν είναι πιο νόστιμο και πιο θρεπτικό από τα φρέσκα φρούτα εποχής. Χωρίς να έχουν μείνει καιρό σε ψυγεία ή να έχουν ταξιδέψει από μακριά, κρατούν τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες τους, για να ενισχύσουν με τον πιο απλό και υγιεινό τρόπο τη διατροφή μας.

Ας δούμε, όμως, ποιά είναι τα φρούτα που κυριαρχούν το φθινόπωρο και τι περιέχουν, ενώ θα ανακαλύψετε ότι η σοφία της φύσης τους έχει δώσει όσα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας τα πρώτα κρύα!

 

Σταφύλι - το ευλογημένο φρούτο

Το σταφύλι στολίζει τις φρουτιέρες μας και μας δροσίζει από τον Αύγουστο, όμως κυριαρχεί επίσης τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μέχρι και τον Νοέμβριο.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, υδατάνθρακες και πολλές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ μπορείτε να το δίνετε στα παιδιά με τη μορφή σταφίδων όλο το χρόνο και να επωφελείστε από τα θρεπτικά συστατικά του.

 

Μήλο - κάντε το γιατρό πέρα!

Τα μήλα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο. Είναι ένα εξαιρετικά εύπεπτο φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επίσης, έχει θεωρηθεί ότι προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου και ότι ελέγχει τη χοληστερόλη. Παρόλο που δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, προστατεύει με άλλους τρόπους, όπως με την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (εξ’ ου και η γνωστή παροιμία του 19ουαιώνα!).

Εάν είστε βέβαιοι ότι δεν έχει ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή είναι βιολογικής γεωργίας, προτιμήστε το με τη φλούδα, που περιέχει πηκτίνη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση των κορεσμένων λιπών από τον οργανισμό. Δοκιμάστε τα επίσης ψητά στο φούρνο, είναι ένα ωραίο γλυκό γεύμα για τα παιδιά!

 

Πορτοκάλι - το φυσικό τονωτικό

Τα πορτοκάλια ξεκινούν από τον Οκτώβριο και θα μας συντροφεύουν όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, που αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει επίσης και άλλες βιταμίνες, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B, καθώς και μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο.

Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα είναι ένα εύπεπτο, τονωτικό ρόφημα, γεμάτο βιταμίνες για την ενίσχυση του οργανισμού. Προσέξτε να τη δώσετε στα παιδιά αμέσως, γιατί η επαφή με τον αέρα κάνει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία να καταστρέφονται αμέσως.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 8 Οκτωβρίου 2010