Αρχική σελίδα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Πάρτι στο σπίτι - οδηγός για μαμάδες

Πάρτι στο σπίτι - οδηγός για μαμάδες

Ήρθε η μέρα που το βλαστάρι σας γιορτάζει τα γενέθλιά του και πρέπει να το… γλεντήσει με τη λιλιπούτεια παρέα του; Είναι αλήθεια πως οι μαμάδες τα τελευταία χρόνια δεν προτιμούν το πάρτι στο σπίτι από το πάρτι σε έναν παιδότοπο, όμως μπορεί η κούραση να είναι μεγαλύτερη, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με τη σπιτική ατμόσφαιρα και με το να μοιραστούν οι φίλοι σας τον προσωπικό σας χώρο. Ας δούμε πώς μπορούν να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα για ένα συναρπαστικό, αλλά και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο πάρτι στο σπίτι!

 

Το πιο σημαντικό στο πάρτι είναι, φυσικά, οι καλεσμένοι. Φτιάξτε μαζί με το μικρό σας μια λίστα με τους καλεσμένους, αλλά και με τους συνοδούς τους. Θα σας  βοηθούσε, επίσης, να σημειώσετε και τις ηλικίες των παιδιών. Αν έχετε χρόνο, μια πολύ ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσετε μαζί με το μικρό σας τις προσκλήσεις. Σε απλές καρτούλες σε διάφορα χρώματα που θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία, μπορείτε να γράψετε το κείμενο εσείς ή το παιδί (αν πηγαίνει σχολείο) και στη συνέχεια να τις ομορφύνετε με αυτοκόλλητα, χρυσόσκονη ή να κολλήσετε μια ζωγραφιά του ίδιου του παιδιού ή μια μικρή φωτογραφία του.

Για αρχή, υπολογίστε με πόσους …οδοστρωτήρες έχετε να κάνετε και πόσοι συνοδοί θα παραμείνουν στο σπίτι σας. Μη διστάσετε να μοιράσετε αρμοδιότητες και σε άλλα άτομα για να σας βοηθήσουν, καθώς η αποστολή σας είναι αρκετά δύσκολη. Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να γίνετε πολλά κομμάτια και βάλτε προτεραιότητες. Αποφασίστε ποιές θα είναι οι δικές σας αρμοδιότητες. Σε ένα σπίτι με πολλά παιδιά, που δεν γνωρίζουν και τόσο καλά τον χώρο, πάρτε απόφαση ότι δεν θα μπορείτε να κάνετε όλα αυτά που ονειρεύεστε ή θεωρείτε σωστά ως οικοδέσποινα, δηλαδή να ασχοληθείτε με την καθαριότητα, το μαγείρεμα, το σερβίρισμα, τα αναψυκτικά, τα παιδιά, τους γονείς τους και να είστε γελαστή και να ανοίγετε την πόρτα, να μιλάτε με τους γονείς και να απασχολείτε τα παιδιά και μάλιστα όλα αυτά ταυτόχρονα! Δεν πειράζει αν δεν είστε η βιονική μαμά-μαγείρισσα-οικοδέσποινα-νοικοκυρά. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει κι εσείς να κλείσετε την πόρτα το βράδυ ευχαριστημένη και όχι εξαντλημένη.

Για τους λόγους αυτούς, βάλτε προτεραιότητες. Αποφασίστε τι θα αναλάβετε εσείς, διαλέξτε το πόστο σας και αναθέστε τα υπόλοιπα σε άτομα της εμπιστοσύνης σας. Σκεφτείτε για παράδειγμα, ότι μπορεί η μαμά ή η αδελφή σας να ετοιμάσει ένα φαγητό, η έφηβη ξαδερφούλα σας να ανοίγει χαμογελαστά την πόρτα και να υποδέχεται τους καλεσμένους, ενώ η νονά μπορεί να κερνάει στους γονείς τα ποτά. Όποιο πόστο κι αν διαλέξετε, όμως, έχετε υπόψη σας ότι το πιο σημαντικό και ανθρώπινο που θα σας αφήσει αληθινά ευχαριστημένες, είναι να έχετε μια καλή επικοινωνία με τους άλλους γονείς, αλλά κυρίως με τα παιδιά. Με δυο λόγια: μην κρυφτείτε στην κουζίνα παρέα με το άγχος σας. Κανένα παιδάκι δεν ενδιαφέρεται και δεν θα εκτιμήσει το τέλειο σάντουιτς και οι μαμάδες θα ήθελαν να γνωρίσουν τη μαμά του μικρού εορτάζοντα που τις φώναξε σπίτι τους.

Όσο για την ψυχαγωγία τους, αναλάβετε δράση! Οι μικροί μπόμπιρες θέλουν …πρόγραμμα! Σκεφτείτε, κοιτάζοντας τη λίστα σας με τις ηλικίες των παιδιών, μερικές δραστηριότητες-παιχνίδια για να απασχολήσετε τα παιδιά. Τέτοια παιχνίδια μπορεί να είναι ο γάιδαρος και η ουρά του (θα το βρείτε σε ξεχωριστό άρθρο εδώ), το πασίγνωστο «χαλασμένο τηλέφωνο» ή «Ο βασιλιάς λέει…». Δεν ξέρετε αυτό το παιχνίδι; Είναι εύκολο και πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά. Ο βασιλιάς  (η η βασίλισσα, αν η μαμά αναλάβει αυτό το πόστο!) δίνει εντολές στα παιδιά ως εξής: «Ο βασιλιάς λέει … να σηκώσετε τα χέρια!» Τα παιδιά πρέπει να υπακούσουν. Κάποια στιγμή ο βασιλιάς λέει την εντολή χωρίς τη φράση «ο βασιλιάς λέει» πχ. «Καθίστε κάτω!» Τότε τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να εκτελέσουν την εντολή. Όσοι μπερδευτούν βγαίνουν από το παιχνίδι και όποιος μείνει τελευταίος είναι ο νικητής. Άλλο παιχνίδι τέτοιου είδους είναι οι γνωστές «μουσικές καρέκλες», όπου τα παιδιά περπατούν με μουσική (π.χ. από ένα CD) γύρω από ένα κύκλο με καρέκλες, που είναι κατά μία λιγότερες από αυτά και μόλις η μουσική σταματά (πατάτε την παύση), θα πρέπει να προλάβουν να καθίσουν. Όποιο παιδί μείνει χωρίς καρέκλα, βγαίνει από το παιχνίδι και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να μείνει μόνο ο τελευταίος, που θα είναι ο νικητής.

Μπορείτε να φροντίσετε, ώστε ο νικητής κάθε παιχνιδιού να πάρει κάποιο βραβείο, π.χ. ένα δωράκι που θα έχετε ετοιμάσει. Λάβετε υπόψη σας ότι οι ηλικίες και το φύλο των παιδιών θα καθορίσουν τις διάφορες δραστηριότητες, καθώς θα πείσετε εύκολα τις νεαρές δεσποινίδες να ζωγραφίσουν με θέμα πώς περνάνε στο πάρτι, αλλά θα χρειαστείτε κάτι πολύ πιο περιπετειώδες για τους ατίθασους νεαρούς που δε θέλουν να ξέρουν τι θα πει το ρήμα «κάθομαι», όπως ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, που μπορεί να είναι καραμέλες κρυμμένες σε διάφορα σημεία του παιδικού δωματίου.

Μην ξεχνάτε ότι η καλή οργάνωση από πριν λύνει πολλά προβλήματα. Τελευταίο βήμα: κρύψτε τα αγαπημένα σας διακοσμητικά αντικείμενα που δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να σπάσουν (μπορείτε να αφήσετε εκείνο το κακόγουστο βάζο που σας χάρισε η πεθερά σας, ελπίζοντας να του συμβεί κάποιο … ατύχημα!) και μην ξεχνάτε ότι το μικρό σας έχει το ίδιο δικαίωμα με το αγαπημένο του παιχνίδι και φυλάξτε το. Οπλιστείτε με το καλύτερο χαμόγελό σας και σίγουρα το πάρτι θα είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία που θα θυμάστε εσείς, το μικρό σας και οι καλεσμένοι σας!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2010