Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Εξωσχολικές δραστηριότητες: τι και πώς να διαλέξετε

Εξωσχολικές δραστηριότητες: τι και πώς να διαλέξετε

Αφού τα παιδιά συνηθίσουν το φθινοπωρινό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου ή του σχολείου, πολλοί γονείς αρχίζουν την αναζήτηση για επιπλέον δραστηριότητες, ώστε να προσφέρουν περισσότερα στα παιδιά τους.

Καμιά φορά, όμως, η επιλογή δεν είναι τόσο απλή και τα ερωτήματα είναι αρκετά!

 

Κάντε την έρευνά σας

Μπορείτε να κάνετε μια καλή έρευνα για τη δραστηριότητα που επιλέξατε με το παιδί σας, για να δείτε τελικά σε ποιό χώρο θα την παρακολουθήσει. Ζητήστε όλες τις πληροφορίες που θέλετε, ρωτήστε άλλες μαμάδες εάν είναι ευχαριστημένες και ζητήστε να παρευρεθείτε για λίγο για να αποκτήσετε δική σας άποψη, καθώς αυτή τη δυνατότητα την προσφέρουν οι περισσότεροι χώροι. Ξεκινήστε ψάχνοντας κοντά στην περιοχή σας, δεν υπάρχει λόγος να περνάτε άλλο τόσο χρόνο στο αυτοκίνητο.

 

Μην επηρεάζεστε από άλλους

Δεν υπάρχει λόγος το δικό σας το παιδί να κάνει οπωσδήποτε καράτε επειδή κάνει το ξαδερφάκι του. Ίσως ο δικός σας γιος να προτιμά διαφορετικές δραστηριότητες ή αθλήματα. Ούτε είναι υποχρεωτικό όλα τα κοριτσάκια να μάθουν π.χ. μπαλέτο. Οι τέχνες και οι δραστηριότητες είναι πάρα πολλές και όλοι βρίσκουν αυτό που τους αρέσει!

 

Δείτε τι αρέσει στο παιδί

Ενώ μια ξένη γλώσσα δεν είναι συχνά κάτι διαπραγματεύσιμο, αντίθετα, για τις περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε να συζητήσετε με το ίδιο το παιδί σας και να δείτε με τι θα ήθελε το ίδιο να ασχοληθεί. Δώστε του την ευκαιρία να το δοκιμάσει, αλλά και να αλλάξει γνώμη. Και θυμηθείτε πως έχει τα δικά του γούστα και ανάγκες και δεν χρειάζεται να γραφτεί στο πιάνο, μόνο και μόνο επειδή δεν σας είχαν γράψει εσάς οι δικοί σας γονείς!

 

Μαζί με τους γονείς

Τελευταία λειτουργούν πολλά προγράμματα, για παιδιά από τη βρεφική ή προσχολική ηλικία μαζί με τους γονείς τους. Είναι συχνά μια ανάγκη του γονιού να βρεθεί και να περάσει κοινό χρόνο με το παιδί του, χωρίς πίεση χρόνου, ενώ θα προσφέρονται συγκεκριμένα ερεθίσματα ή και κάποια καθοδήγηση. Αξίζει τον κόπο να επιλέξετε μια τέτοια κοινή δραστηριότητα και σίγουρα το παιδί σας θα το εκτιμήσει και θα το απολαμβάνει, όπως κι εσείς!

 

Πρωτοποριακά προγράμματα ή μόδα;

Έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος τα τελευταία χρόνια  σε σχέση με την ποιότητα των δραστηριοτήτων για παιδιά και την εφαρμογή νέων μεθόδων. Ωστόσο, μην επηρεάζεστε από τίτλους και ονομασίες. Ζητήστε λεπτομερείς πληροφορίες και ξεχωρίστε τα ουσιαστικά ποιοτικά προγράμματα, γιατί είναι άλλο η πρόοδος και άλλο η μόδα.

 

Δραστηριότητες ναι, αλλά με μέτρο!

Λάβετε υπόψη τις ανάγκες του παιδιού, την ηλικία και το χρόνο που πρέπει να διαθέσει για διάβασμα. Φροντίστε να υπάρχει μία ημέρα της εβδομάδας που θα μπορείτε να μένετε στο σπίτι, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά το έχουν ανάγκη.

 

Φροντίστε για μια ισορροπημένη εβδομάδα

Θα ήταν ιδανικό να μπορούν όλα τα παιδιά να ασχοληθούν και με κάποιο άθλημα και μια τέχνη και γενικά να μπορούν να έχουν πολύπλευρα ερεθίσματα. Στην πραγματική ζωή, όμως, ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος! Γι΄αυτό, διατηρήστε μια ισορροπία και φροντίστε να παίρνει με άλλους τρόπους τα οφέλη μιας δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν όλη την εβδομάδα το παιδί ασχολείται με κάποιο άθλημα, το Σάββατο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια δραστηριότητα π.χ. για ζωγραφική ή μουσική. Αντίθετα, αν το παιδί δεν αθλείται συστηματικά, φροντίστε να κάνετε κάτι πιο ενεργητικό το Σαββατοκύριακο.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 11 Οκτωβρίου 2010

Διαβάστε επίσης...