Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Περίπου στην ηλικία των 3 ετών που έχει ολοκληρωθεί η οδοντοφυία, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο. Συνήθως, μέχρι αυτή την ηλικία, οι συμβουλές για την οδοντοφυία είναι αρκετό να δίνονται από τον παιδίατρο.

 

Παιδοδοντίατρος - ένας καινούριος φίλος

Ο παιδοδοντίατρος έχει ειδικευτεί και εκπαιδευτεί, ώστε να προσεγγίζει με επιτυχημένο και ευχάριστο τρόπο αυτούς τους ιδιαίτερους μικρούς ασθενείς. Έτσι, μιλάει στα παιδιά με κατάλληλο και υπομονετικό τρόπο, ενώ συνεργάζεται και με τους γονείς.

 

Τι θα συμβεί στην πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη είναι συνήθως μια γνωριμία με τον ίδιο τον παιδοδοντίατρο, τον χώρο του ιατρείου και τα μηχανήματα και μοιάζει αρκετά με παιχνίδι.

Ο παιδοδοντίατρος μιλάει στο παιδί με απλά λόγια και του εξηγεί ότι και τα δοντάκια του χρειάζονται φροντίδα για να είναι γερά. Του δείχνει πώς να τα καθαρίζει με την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα, του δίνει να κρατήσει έναν καθρέπτη και τη σιελαντλία και γενικά κάνει το παιδί να νιώσει άνετα και ευχάριστα.

Ο παιδοδοντίατρος θα φροντίσει να κάνει και τα πιο δύσκολα παιδιά να αισθανθούν άνετα και να διώξουν το φόβο τους. Έτσι, εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, θα εξετάσει το παιδί όρθιο ή στην αγκαλιά της μαμάς του, εάν χρειαστεί.

Επίσης, δίνει οδηγίες στους γονείς και τους λέει τι θα πρέπει να προσέχουν για τη φροντίδα των δοντιών του παιδιού τους.

Δυστυχώς, παρατηρείται πολλές φορές ότι ακόμη και παιδιά στην ηλικία των 3-4 ετών έχουν τερηδόνα και θα χρειαστούν σφραγίσματα. Αυτό πιθανότατα ο παιδοδοντίατρος θα επιλέξει να το κάνει κάποια άλλη μέρα και όχι κατά την πρώτη επίσκεψη.

 

Πώς να προετοιμάσουν οι γονείς το παιδί

Οι γονείς στο σπίτι, μπορούν να πουν στο παιδί ότι τα δόντια χρειάζονται τον δικό τους γιατρό, που τον λένε οδοντίατρο και έχει διαφορετικό ιατρείο με παράξενα μηχανήματα και μια μεγάλη πολυθρόνα. Μπορούν να του πουν ότι ο γιατρός αυτός δεν θα τους κάνει εμβόλιο, όπως ίσως φοβούνται, και ότι απλώς θα δει τα δοντάκια τους.

Μια καλή ιδέα είναι να τους διαβάσουν παιδικά βιβλιαράκια για τα δόντια και γενικά να το παρουσιάσουν ως παιχνίδι. Φυσικά, θα το καθησυχάσουν ότι θα βρίσκονται πάντα μαζί του και είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να είναι ψύχραιμοι σε αυτή την επίσκεψη.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την κ. Αγγελική Κακαλή, παιδοδοντίατρο

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 15 Οκτωβρίου 2010