Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Θεραπεία της βρογχιολίτιδας στο νοσοκομείο

Θεραπεία της βρογχιολίτιδας στο νοσοκομείο

Η βρογχιολίτιδα είναι μία πολύ συχνή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού στα μωρά κάτω των 2 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία θα πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο και μάλιστα η βρογχιολίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηλείας των παιδιών στη βρεφική ηλικία.

 

Πόσα παιδιά με βρογχιολίτιδα θα χρειαστούν νοσηλεία;
Περίπου 3% των παιδιών με βρογχιολίτιδα θα χρειαστούν παρακολούθηση και αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Στα περισσότερα παιδιά γίνεται παρακολούθηση των ζωτικών σημείων και χορήγηση υποστηρικτικής θεραπείας (οξυγόνο, ενδοφλέβια ενυδάτωση) εφόσον είναι απαραίτητο. Άλλες θεραπείες εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
 

Προφυλάξεις στο νοσοκομείο
Επειδή οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα είναι μεταδοτικοί, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για τον περιορισμό της διασποράς τους σε άλλους ασθενείς ή και παιδιά. Γι’ αυτό, όλοι οι επισκέπτες πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την αποχώρηση τους από το δωμάτιο.

Η σίτιση του βρέφους στο νοσοκομείο
Τα περισσότερα βρέφη και παιδιά μπορεί να συνεχίσουν να τρώνε κανονικά ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο. Εάν το παιδί δεν μπορεί ή δε θέλει να φάει ή να πιει ικανοποιητικά, ο αναπνευστικός του ρυθμός είναι πολύ γρήγορος ή έχει σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά.

Ποιά θεραπεία ακολουθείται στο νοσοκομείο;
Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται εισπνεόμενα (βρογχοδιασταλτικά) για να ανοίξουν οι αεραγωγοί του παιδιού. Εάν είναι αποτελεσματικά μπορεί να χορηγηθούν κάθε 4-6 ώρες για να διευκολύνουν την αναπνοή.

Συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου μπορεί να απαιτηθεί σε ορισμένα παιδιά. Αυτό συνήθως γίνεται με την τοποθέτηση ρινικών καθετήρων (γυαλάκια) ή με την τοποθέτηση μάσκας που καλύπτει τη μύτη και το στόμα.

Διάρκεια θεραπείας και ανάρρωση
Τα περισσότερα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, η συρρίτουσα αναπνοή μπορεί να επιμείνει σε μερικά βρέφη για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και μπορεί να χρειαστεί διάστημα έως και 4 εβδομάδων για ένα βρέφος να επιστρέψει στην πρότερη του κατάσταση.

Η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει σε μικρότερα βρέφη και σε εκείνα που υπάρχει υποκείμενο νόσημα.
 

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία:


Μόνικα Τσαρτσάλη - Παιδοπνευμονολόγος
Επιμελήτρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής
Παιδιατρκό Κέντρο Αθηνών
www.paidiatriki.gr

 
 
 
Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Οκτ. 2010