Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Από το μπιμπερό στο ποτήρι

Από το μπιμπερό στο ποτήρι

Η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι είναι ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά φέρνει και κάποια ανησυχία στους γονείς. Συνήθως χρειάζεται χρόνο, που δεν έχει τόσο σχέση με τις κινητικές δεξιότητες του μωρού, αλλά με την πιο «προσωπική» σχέση που έχει μαζί του!

 

Πότε σταματάει το μπιμπερό και αρχίζει το ποτήρι

Παρόλο που το μωρό μπορεί να πίνει γουλιές νερό από το ποτήρι από την εποχή που θα ξεκινήσει τις κρεμούλες, θα χρειαστεί να κλείσει τον πρώτο χρόνο του για να μπορεί να συγκρατεί μόνο του το ποτήρι με ασφάλεια και να πίνει από αυτό. Τα περισσότερα μωρά αποχαιρετούν το μπιμπερό μέχρι τα 2 τους χρόνια.

Οι παιδοδοντίατροι, πάντως, επιμένουν στην απομάκρυνση από το μπιμπερό όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι το γάλα περιχύνεται σε όλη τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια απειλούνται με τερηδόνα.

Καλό είναι η μετάβαση αυτή να μη συμπίπτει με άλλες, όπως μεταφορά από την κούνια στο κρεβάτι κτλ.

 

Σχέση του παιδιού με το μπιμπερό

Το μπιμπερό για ένα παιδί αντιπροσωπεύει την προσφορά τροφής και ιδιαίτερα όταν το μωρό δεν θηλάζει, αλλά έχει τραφεί αποκλειστικά με μπιμπερό από βρέφος. Για το παιδί, δηλαδή, το μπιμπερό είναι τροφή, αλλά ταυτόχρονα ασφάλεια, φροντίδα και ανακούφιση, που παρέχεται και από τη θηλαστική κίνηση στην πιπίλα του. Προσοχή: φροντίστε να μη συνδυάσει το παιδί τον ύπνο με το μπιμπερό! Εκτός από βλαβερό για τα δόντια του, θα έχει εξάρτηση από το μπιμπερό για να μπορέσει να κοιμηθεί και αυτό βλάπτει τον ύπνο του και το κάνει προσκολλημένο στο μπιμπερό!

Όλα αυτά κάνουν τον αποχωρισμό του παιδιού από το μπιμπερό λίγο πιο σύνθετο και πιο δύσκολο. Γι’ αυτό και τα περισσότερα παιδιά δεν ανυπομονούν καθόλου να το εγκαταλείψουν και ορισμένα προβάλλουν έντονες αντιρρήσεις!

 

Πώς να σταματήσει το παιδί το μπιμπερό

Η χρήση του μπιμπερό δεν μπορεί να σταματήσει από τη μία μέρα στην άλλη. Αντίθετα, σταδιακά μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποτήρι, στην αρχή για λίγες γουλιές νερό.

Ξεκινήστε νωρίς, ακόμα πριν το παιδί κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, να του δίνετε νερό ή χυμό στο ποτήρι, που αρχικά θα το κρατάτε εσείς και θα ελέγχετε τις γουλιές του παιδιού. Αφήστε τελευταίο το γάλα σε σχέση με τα άλλα ροφήματα. Σταδιακά, θα κρατάτε μαζί με το παιδί το ποτήρι, μέχρι να δείτε ότι μπορεί να τα καταφέρνει πια μόνο του.

Εάν το παιδί θηλάζει κανονικά όλο τον πρώτο χρόνο, μπορείτε να του δίνετε κανονικά το μητρικό γάλα από το στήθος σας, αλλά στο ποτήρι όλα τα υπόλοιπα υγρά, μόλις τα εισάγετε στο διαιτολόγιό του, ξεκινώντας με γουλίτσες νερό. Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, μέχρι να εισάγετε τις στέρεες τροφές, το μωρό δεν χρειάζεται επιπλέον νερό, που σημαίνει πως το νερό στο ποτήρι θα ξεκινήσει στον 6ομήνα.

Είναι αυτονόητο ότι για αρκετό καιρό η «εκπαίδευση» για το ποτήρι θα γίνεται με πλαστικά ποτήρια που δε σπάνε! Στο εμπόριο υπάρχουν διάφοροι τύπου ποτηριών με χερούλια ή ειδικά στόμια που δε χύνεται το περιεχόμενο, αλλά ίσως δεν εξυπηρετούν το παιδί σας. Δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το δικό σας παιδί. Και φυσικά, να είστε προετοιμασμένοι ότι θα χυθούν αρκετές φορές τα ροφήματα στα ρούχα του ή στο πάτωμα μέχρι να μάθει. (Αυτό είναι ακόμη ένας καλός λόγος για να ξεκινήσετε με το νερό που δε λερώνει πολύ!)

Ένα κόλπο είναι να δοκιμάσετε κάποια μέρα, π.χ. σε μια επίσκεψη σε άλλο σπίτι, να μην πάρετε το μπιμπερό μαζί σας, ώστε να μην έχει την επιλογή. Πείτε του ένα αθώο ψέμα ότι «το ξεχάσατε στο σπίτι» και ότι αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ποτήρι. Το πιο πιθανό είναι να αναγκαστεί να πιει το νερό ή το γάλα του σε ποτήρι, αντί να πεινάσει.

 

Εάν το παιδί δυσκολεύεται

Μιλήστε του με ενθουσιασμό για το νέο βήμα που πρέπει να κάνει και πείτε ότι είστε περήφανη που μεγαλώνει. Αγοράστε μαζί με το παιδί ποτηράκια που θα διαλέξει εκείνο με σχέδια που του αρέσουν. Δώστε στο ποτήρι του ειδική θέση στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας!

Καλό είναι, εάν δεν υπάρχει άλλο μωρό στο σπίτι, να κρύψετε τα μπιμπερό σε σημεία που δε φαίνονται ή και να τα πετάξετε, ώστε μη θυμάται όσο γίνεται το παιδί την ύπαρξή τους.

Εάν βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται πολύ και ότι είναι προσκολλημένο στο μπιμπερό του, αφήστε να περάσουν λίγες εβδομάδες πριν το ξαναπροσπαθήσετε.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Οκτ. 2010