Αρχική σελίδα Νεογέννητο Ο Ύπνος του Νεογέννητου

Ο Ύπνος του Νεογέννητου

Ο ύπνος είναι μία από τις λίγες, αλλά βασικές ανάγκες ενός νεογέννητου. Το νεογέννητο μωράκι είναι ιδιαίτερα νωθρό τις πρώτες 2-3 ημέρες και τον ύπνο του τον διακόπτει μόνο για το τάισμα. Όταν θα γυρίσετε στο σπίτι μετά το μαιευτήριο, ο ύπνος θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πρόγραμμα του μωρού σας. Κατά μέσο όρο, τα βρέφη κοιμούνται 16 ώρες το 24ωρο και διακόπτουν τον ύπνο για να τα ταΐσετε και να τα αλλάξετε, περίπου κάθε 2 ή 3 ώρες.

 

Θα παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας δεν κάνει ιδιαίτερη διάκριση στις ώρες της ημέρας και της  νύχτας και ο κύκλος ύπνος-τάισμα-άλλαγμα-ύπνος, είναι ο ίδιος όλο το 24ωρο. Μπορείτε, όμως, να το βοηθήσετε σταδιακά να αντιληφθεί τον κύκλο ημέρας-νύχτας. Την ημέρα όταν κοιμάται, αφήστε τον φωτισμό όπως είναι, χωρίς να του κλείσετε τα πατζούρια και φροντίστε να έχει σχετική ησυχία, αλλά όχι απόλυτη όπως τη νύχτα. Τη νύχτα φροντίστε να έχει ησυχία και σκοτάδι και στο νυχτερινό τάισμα και άλλαγμα, ανάψτε ένα πολύ χαμηλό φως, όσο είναι απαραίτητο για να βλέπετε, και προσφέρετέ του τη φροντίδα σας χωρίς να το διεγείρετε με πολλές κουβέντες και παιχνίδια. Μπορεί να μη δείτε ιδιαίτερες προόδους σύντομα, αλλά περίπου στους 3 μήνες τα περισσότερα μωρά υιοθετούν σταδιακά τον κύκλο ημέρας-νύχτας των ενηλίκων και αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα, περίπου 5-6 ώρες συνεχόμενα. Γενικά, το θέμα του ύπνου εξαρτάται πολύ από την ιδιοσυγκρασία του κάθε μωρού και ενώ άλλα μωρά κοιμούνται σύντομα έως και 8 ώρες τη νύχτα, άλλα θα κοιμούνται 5-6 ώρες μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο τους. Εσείς, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιμένετε να του δείχνετε πότε είναι μέρα ή νύχτα με τον τρόπου που αναφέραμε παραπάνω και να κάνετε αρκετή υπομονή.

Επειδή οι πρώτες εβδομάδες του μωρού είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και τα νυχτερινά ξυπνήματα συχνά, ως νέες μαμάδες φροντίστε να εξοικονομείτε τις δυνάμεις σας, ασχοληθείτε μόνο με τα απαραίτητα και δεχτείτε βοήθεια για το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που κοιμάται το μωρό σας ακόμα και την ημέρα για να κοιμηθείτε κι εσείς μαζί του, αφού είναι η μόνη σας ευκαιρία να αναπληρώσετε λίγο ύπνο. Εάν θηλάζετε, δυστυχώς δεν μπορείτε να δεχτείτε βοήθεια για το τάισμα από τον σύντροφό σας, οπότε θα χρειαστείτε τη βοήθειά του σε όλα τα υπόλοιπα. Φροντίστε να ξεκουράζεστε όσο πιο πολύ μπορείτε για να αντέχετε τα νυχτερινά ξυπνήματα και σκεφτείτε πως στον 3ο μήνα το μωρό σας θα σας αφήνει να κοιμάστε περισσότερο τις νύχτες!

Πολλά μωρά δεν δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ενώ άλλα είναι ευερέθιστα και θέλουν τη βοήθειά σας για να ηρεμήσουν. Αρκετά μωρά ηρεμούν όταν θηλάζουν και αποκοιμιούνται αμέσως μετά, ενώ άλλα θέλουν να τα καθησυχάσετε και να τα λικνίσετε λίγο στην αγκαλιά σας για να χαλαρώσουν. Θα ακούσετε διάφορες απόψεις σχετικά με το κοίμισμα των μωρών, από το να τα αφήνετε να κλαίνε μέχρι να κοιμηθούν, μέχρι να τα κουνάτε συνεχώς στην αγκαλιά σας. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα μικρά μωρά συχνά δεν μπορούν μόνα τους να αποκοιμηθούν, ενώ έχουν συνηθίσει για 9 μήνες να νανουρίζονται με το λίκνισμα που βίωναν μέσα στη μήτρα όταν εσείς κινιόσασταν ως έγκυες. Ακολουθήστε το ένστικτό σας ως γονείς και βοηθήστε το να κοιμηθεί, φροντίζοντας σταδιακά να αποκτήσει αυτή την ικανότητα μόνο του με όσο το δυνατόν λιγότερη βοήθεια. Έχετε, φυσικά, υπόψη σας, ότι πολλά νεογέννητα που εμφανίζουν τα συχνά προβλήματα, όπως κολικούς ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά τα γεύματα, είναι επόμενο να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο στον ύπνο και να χρειάζονται πιο πολύ την αγκαλιά σας. Στις δύσκολες ώρες η πιπίλα είναι μια λύση, αν και δεν την προτιμούν όλα τα παιδιά. (Περισσότερα σχετικά με προβλήματα ύπνου στα βρέφη, διαβάστε εδώ.)

Οι περισσότεροι γονείς τοποθετούν την καλαθούνα ή την κούνια του νεογέννητου μωρού τους στο δωμάτιό τους. Αυτό σας βοηθάει να παρακολουθείτε  καλύτερα το μωρό και να το ταΐζετε πιο εύκολα τη νύχτα. Επίσης, ιδιαίτερα εάν το μωρό θηλάζει, συχνά οι μαμάδες βάζουν το μωρό στο κρεβάτι τους και μετά αποκοιμιούνται και οι δύο. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο αρκετοί ειδικοί διαφωνούν θεωρώντας το επικίνδυνο, συχνά όμως είναι αναπόφευκτο. Εάν το επιλέγετε, φροντίστε να είναι από την εσωτερική μεριά για να μην πέσει και εάν δεν παίρνετε φάρμακα που φέρνουν υπνηλία, να γνωρίζετε ο ύπνος της μητέρας είναι πια πολύ ελαφρύς και η έννοια της για το μωρό την κάνουν να ξυπνά με την παραμικρή κίνηση ή ήχο του μωρού της.

Το μωρό όσο είναι μικρό δεν έχει ανάγκη να φορά ειδικά ρούχα για τον ύπνο. Βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν είναι η καλύτερη λύση. Εσείς φροντίστε να έχει καλή θερμοκρασία ο χώρος, ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε πολλή ζέστη . Σκεπάστε το ανάλογα με την εποχή, αφήνοντας πάντα ξεσκέπαστο το κεφάλι του, με ένα σεντονάκι το καλοκαίρι ή με μια κουβερτούλα τον χειμώνα. Αποφύγετε τη ζέστη, μην του βάζετε βαριά σκεπάσματα, γιατί δεν έχει καλή θερμορύθμιση και δεν μπορεί να αποβάλει θερμότητα ιδρώνοντας εάν ζεσταίνεται, ενώ γενικά θα πρέπει να αποφύγετε τον πρώτο χρόνο πάπλωμα και μαξιλάρι. Μπορείτε να στρώσετε κάτω από το σεντονάκι του ένα σελτεδάκι γιατί οι διαρροές είναι συχνές και δεν θέλετε να λερωθεί το στρωματάκι του. Έχετε υπόψη επίσης ότι συχνά θα λερώνει τα σεντονάκια του βγάζοντας γουλίτσες γάλα στον ύπνο του. Για λόγους ασφαλείας, επίσης, αποφύγετε να έχετε αντικείμενα μέσα στο κρεβατάκι του, όπως κουκλάκια, πανάκια, παιχνιδάκια κτλ. Να αναφέρουμε ακόμα ότι ένας λόγος που τα μωρά μόλις τα ακουμπάτε στο κρεβατάκι τους μπορεί να δυσανασχετήσουν είναι τα κρύα σεντόνια, οπότε μπορείτε να τα ζεσταίνετε λίγο πριν με μία θερμοφόρα.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου Βρεφών (SIDS). Πρόκειται για το φαινόμενο αιφνιδίου θανάτου βρεφών 0-12 μηνών κατά τον ύπνο, χωρίς προσδιορισμένη αιτία. Με απλά λόγια, για κάποιους λόγους που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, ορισμένα μωρά παύουν στον ύπνο τους να αναπνέουν με αποτέλεσμα τον θάνατο. Αυτό δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλει γιατί αφορά πολύ μικρά ποσοστά, βεβαρημένο ιστορικό και λανθασμένες πρακτικές, αφού στις ΗΠΑ έπειτα από κατάλληλη ενημέρωση καταγράφηκαν το 2002 περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου μόλις σχεδόν 1 στις 2.000 περιπτώσεις. Εσείς, βέβαια, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών και να μην βάζετε το μωρό να κοιμάται μπρούμυτα, να φροντίσετε το στρώμα να μην είναι πάρα πολύ μαλακό, να μη βάζετε μαλακά αντικείμενα στο κρεβάτι του, να φροντίζετε την υπερθέρμανση και να αποφεύγετε πάπλωμα και μαξιλάρι. Επίσης, φροντίστε να μην καπνίζετε σε χώρους όπου κοιμάται το μωρό και να φροντίζετε για τον επαρκή αερισμό τους.