Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Η διατροφή του παιδιού στη σχολική ηλικία

Η διατροφή του παιδιού στη σχολική ηλικία

Στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 6-12 ετών ανήκουν παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό, έχουν αφήσει πίσω τους τη νηπιακή και προσχολική ηλικία, έχουν υποχρεώσεις όπως το διάβασμα, γεμάτο πρόγραμμα και φυσικά… αρκετές δραστηριότητες, πνευματικές και σωματικές.

Ποιές είναι οι διατροφικές ανάγκες αυτής της ηλικιακής ομάδας και ποιά η κατάλληλη διατροφή ώστε αυτές να καλύπτονται;

 

Νέοι ρυθμοί - νέες διατροφικές συνήθειες

Στα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, η ανάπτυξη του παιδιού είναι πιο αργή, σε σχέση με πριν, αλλά γίνεται με σταθερό ρυθμό. Αντίστοιχα με αργούς ρυθμούς αυξάνεται και η πρόσληψη φαγητού. Ο χώρος και τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλάζουν, καθώς μεγάλο μέρος της ημέρας είναι πλέον αφιερωμένο στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες. Το παιδί, επίσης, δέχεται σημαντικές επιρροές από τους συνομήλικούς του, αλλά και τους δασκάλους, τους προπονητές και άλλα πρόσωπα.

Τα περισσότερα προβλήματα διατροφής, που μπορεί να είχαν εκδηλωθεί στη νηπιακή και προσχολική ηλικία, συνήθως στη σχολική ηλικία επιλύονται. Τα παιδιά τρώνε όταν πεινάνε ή για να συμμετέχουν σε μια κοινωνική εκδήλωση. Σπάνια χρησιμοποιούν το φαγητό για να τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των άλλων, όπως παλαιότερα.

 

Διατροφικές ανάγκες

Συνολικά, οι ενεργειακές ανάγκες ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία εξαρτώνται από τη σύσταση σώματός, το βάρος, το ύψος και τη φυσική του δραστηριότητα. Στα παιδιά με έντονη φυσική δραστηριότητα, οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι αυξημένες.

Γενικά, το φαγητό τους θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες, με γνώμονα την ομαλή ανάπτυξη. Η πρωτεΐνη συμμετέχει στη διατήρηση των ιστών, στις αλλαγές στη σύσταση σώματος και στη σύνθεση νέων ιστών. Θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 13%-15% των συνολικών ημερησίων προσλαμβανομένων θερμίδων.

Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30-35% των συνολικών προσλαμβανομένων θερμίδων ημερησίως. Τέλος, η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει να είναι επαρκής για να παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλο. Θα πρέπει λοιπόν να καλύπτουν το 60% των συνολικών προσλαμβανομένων θερμίδων ημερησίως.

 

Συνοπτικά, στο ημερήσιο διαιτολόγιο παιδιών 6-12 ετών προτείνεται να υπάρχουν:  

  • 8-10 μερίδες δημητριακών, ψωμιού, ζυμαρικών ( όπου 1 μερίδα = 1 μικρή
  • φέτα ψωμί, ½ φλιτζάνι μακαρόνια ή ρύζι, ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού κ.α.)
  • 3-4 φρούτα/μέρα
  • 5 μερίδες λαχανικών (1 σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα)
  • 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών ( 1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι)
  • 3 μερίδες πρωτεΐνης (1 μερίδα = 30 γρ. μοσχάρι/κοτόπουλο/ ψάρι ή τυρί)

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσει να αποκτά το παιδί σωστές διατροφικές συνήθειες, ξεκινώντας με μια καλή κατανομή φαγητού εντός της ημέρας σε αντίστοιχα γεύματα.

Ας δούμε κάποιες προτάσεις για ορισμένα γεύματα της ημέρας:

 

Πρωινό

Ίσως η πιο σημαντική διατροφική συνήθεια είναι η λήψη πλήρους πρωινού γεύματος. Από έρευνες προκύπτει ότι σημαντικό ποσοστό των παιδιών πίνει μόνο γάλα ή τρώει κάποιο άλλο υδατανθρακούχο τρόφιμο, που συνήθως δεν είναι δημητριακά πρωινού. Ακόμα λιγότερα τρώνε φρούτα ή φρέσκο χυμό φρούτων ή αβγό στο πρωινό τους. 

Στα παιδιά που τρώνε σωστό πρωινό, φαίνεται πως η σχολική και μαθησιακή τους απόδοση δεν μειώνεται πριν το μεσημέρι, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που μοιάζουν πιο νωχελικά και κουρασμένα.

Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, που να προσφέρουν πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και φυτικές ινές. Ορισμένες καλές ιδέες για πρωινό είναι:

  • 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο
  • 1 βραστό αβγό, 1-2 φέτες, λίγο τυρί και 1 φρούτο
  • 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κομμάτι κέικ και 1 φρούτο
  • 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με λόγο βούτυρο και μέλι, 1 φρούτο ή χυμός
  • 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1-2 φρούτα
  • 1 τοστ (ψωμί, τόνος, τυρί) και 1 φρούτο ή χυμός

 

Δεκατιανό

Η κατανάλωση δεκατιανού γεύματος στο σχολείο βοηθάει πολύ για μια ισορροπημένη διατροφή. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία ορίζει το αντίθετο, τα περισσότερα σχολικά κυλικεία προσφέρουν γρήγορο φαγητό με πολλά λιπαρά και αλάτι ή ζάχαρη.

Ένα γυμνάσιο στο Appleton του Wisconsin αντικατέστησε το πρόχειρο φαγητό που έδινε το κυλικείο (πίτσες, ντόνατς, χάμπουργκερ κ.α.) με υγιεινά φρέσκα τρόφιμα (σαλάτες, όσπρια, άπαχο κρέας κ.α.) και νερό, ως τα κύριο ποτό. Οι αλλαγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών και την ελαχιστοποίηση των απουσιών. Το υγιεινό αυτό γεύμα θα δώσει πληθώρα γλυκόζης στο εγκέφαλο, χωρίς να υπερφορτώσει το παιδί με λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Κατά συνέπεια, βελτιώνονται η ικανότητα συγκέντρωσης και οι μαθησιακές δυνατότητες των παιδιών.

Εάν το παιδί δεν τρώει στο σπίτι το μεσημεριανό του, οι επιλογές για τα γεύματα που μπορεί να πάρει μαζί του είναι: χορταστικές σούπες, σαλάτες, φρούτα και σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, συσκευασμένα σε μονωμένα δοχεία για να διατηρούνται ζεστά ή κρύα.

 

Απογευματινό

Το απόγευμα, ένα μικρό γεύμα βοηθά το σώμα να εφοδιάζεται με καύσιμα, πριν το παιδί παίξει ή μελετήσει τα μαθήματά του.

Μπορείτε να τους δώσετε π.χ. μια χούφτα καρύδια, ένα μήλο, κομμένα λαχανικά με κάποιο dip. Κρατήστε τα πατατάκια, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα γλυκά και τις καραμέλες εκτός σπιτιού. Όπως προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα γλυκά και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κάνουν τα παιδιά να πεινούν πολύ σύντομα.

 

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Φειδιππίδου & Ακαρνανίας 1

11526 Αμπελόκηποι, Αθήνα

T: 210 7484580, 6940 904589

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2010

Διαβάστε επίσης...