Αρχική σελίδα ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Κατασκευές και χειροτεχνίες - τι προσφέρουν στα παιδιά;

Κατασκευές και χειροτεχνίες - τι προσφέρουν στα παιδιά;

Οι παιδαγωγοί τις εντάσσουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους, μουσεία και φορείς οργανώνουν εργαστήρια, το mamakid προσφέρει πολλές με οδηγίες, αλλά σε τι ωφελούν οι κατασκευές και οι χειροτεχνίες τα παιδιά μας, πέρα από μια ενασχόληση για να περνάει ευχάριστα η ώρα; Διαβάστε τα θαυμαστά οφέλη τους, έχοντας υπόψη ότι ορισμένα από αυτά κατακτώνται μόνο μέσα από τη δημιουργία.

 

Καλλιεργούν τη φαντασία τους

Προσπαθώντας να βάλουν σε πράξη τις ιδέες τους για τη χειροτεχνία τους, ακονίζουν συνεχώς το μυαλουδάκι τους. Σκέφτονται το υλικό που ταιριάζει καλύτερα, κάθε φορά που το τοποθετούν με κάποιο άλλο που το σχήμα και το χρώμα του είναι αλλιώτικο. Προσπαθούν να τα συνδυάσουν έτσι ώστε να δείχνει πιο ωραίο.

Τα ενδιαφέρει να είναι εντυπωσιακό για να τους αρέσει, αλλά και για να το προσέξουμε περισσότερο και ίσως να το σχολιάσουμε. Ανακαλύπτουν νέους τρόπους να τοποθετηθούν τα υλικά τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Όλα αυτά ενισχύουν και κρατούν σε εγρήγορση τη φαντασία τους.

 

Αναπτύσσουν όλες τις αισθήσεις τους

Όταν τα παιδιά δημιουργούν, όλες οι αισθήσεις τους συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικά υλικά και μέσα από αυτό κατανοούν τις διαφορές τους. Πιάνοντάς τα, βλέπουν και αισθάνονται το διαφορετικό τους σχήμα αλλά και την υφή. Έτσι διαπιστώνουν πως άλλο υλικό είναι μαλακό, άλλο σκληρό, κάποιο μπορεί να αλλάξει μορφή, ενώ άλλο όχι, κτλ.

Συνειδητοποιούν ακόμη ότι και οι μυρωδιές τους διαφέρουν. Κάνοντας διάφορους συνδυασμούς μαθαίνουν τα χρώματα αλλά και τις πολλές αποχρώσεις τους. Τοποθετώντας τα δίπλα-δίπλα βλέπουν ότι οι διαφορετικοί χρωματισμοί και αποχρώσεις ανάλογα με τη χρήση τους δίνουν και άλλο αισθητικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

 

Εκφράζουν σκέψεις ή συναισθήματα που με άλλο τρόπο δε θα μπορούσαν

Καθώς βλέπουν την ολοκλήρωση των έργων τους νοιώθουν ικανοποίηση και χαρά. Ακόμη αποκτούν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Εκφράζουν ελεύθερα ότι νοιώθουν. Έτσι δίνουν σε εμάς μηνύματα για τη διάθεση τους, τις ανάγκες τους, για την ψυχολογία τους γενικότερα. Όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και οι κατασκευές προσφέρουν ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων στα παιδιά, ιδιαίτερα στα πιο εσωστρεφή, και τα βοηθούν να εκφράσουν αυτά που κρύβουν μέσα τους, αλλά δυσκολεύονται να πουν με λόγια.

 

Περνούν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους

Όταν ασχολούνται με κάποια χειροτεχνία, θα παρατηρήσετε ότι τα παιδιά, ακόμη και τα πιο μικρά, είναι προσηλωμένα και μπορούν να απασχολούνται για ώρες. Πολύ συχνά θα δείτε ότι είναι αδύνατον να τους αποσπάσετε την προσοχή.

Πράγματι, η ενασχόληση με τη χειροτεχνία τα βοηθά να συγκεντρώνονται και επίσης να καταφέρνουν να ολοκληρώνουν ένα μικρό έργο!

 

Βιώνουν ικανοποίηση και αποκτούν αυτοπεποίθηση

Το μικρό χειροτέχνημα που προκύπτει τα κάνει να νιώθουν ικανοποιημένα και ευχαριστημένα με τον εαυτό τους. Ιδιαίτερα όταν ακούν τα καλά λόγια των άλλων και τα «μπράβο» αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές τους.

 

Τα παιδιά θέλουν ευκαιρίες για δημιουργία. Έχουν ανάγκη να ξεπερνούν τον εαυτό τους και να δημιουργούν. Είναι σίγουρο ότι όταν τις δώσουμε θα εκπλαγούμε και εμείς οι ίδιοι από τα αποτελέσματα, αφού τα παιδιά συχνά έχουν δεξιότητες που ίσως αγνοούμε. Φτιάχνουν δικούς τους κόσμους μέσα από τη δημιουργία και μας καλούν να τους γνωρίσουμε...

 

Συνεργάστηκε η κα Μαρία Βουβούση, νηπιαγωγός, ΜΑ Management in Education.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 15 Νοεμβρίου 2010