Αρχική σελίδα Νεογέννητο Η Βόλτα του Νεογέννητου

Η Βόλτα του Νεογέννητου

Επιτέλους, μπήκατε όλοι στο σπίτι σας μετά το μαιευτήριο! Τώρα στο σπίτι έχετε τον μικρό νέο κάτοικο, το νεογέννητο μωράκι σας. Πότε και πώς μπορείτε, άραγε, να το βγάλετε βολτίτσα;

 

Το βασικότερο που θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα βγει ένα νεογέννητο για την πρώτη του βολτίτσα, είναι φυσικά η κατάσταση της υγείας του. Μιλώντας, λοιπόν, για ένα υγιές νεογέννητο μωρό, με φυσιολογικό βάρος, οι περισσότεροι παιδίατροι θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένει κλεισμένο μέσα στο σπίτι, εφόσον επιθυμείτε όλοι να βγείτε μια βολτίτσα. Φυσικά, είναι καθοριστική και η εποχή στην οποία θα γεννηθεί το μωρό, εάν δηλαδή είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την κατάσταση.

Εάν είναι καλά  ντυμένο σε σχέση με την εποχή, δηλαδή φοράει ζεστά ρούχα για το χειμώνα και είναι προστατευμένο από ρεύματα αέρα και αντίστοιχα δροσερά ρούχα και κάτω από σκιά το καλοκαίρι, το καλύτερο για το μωράκι σας είναι μια  βόλτα με το καρότσι στον καθαρό αέρα. Βάλτε το στο καρότσι του ή το πορτ-μπεμπέ και πηγαίνετε μία χαλαρωτική για όλους βόλτα στο κοντινό άλσος ή πλατεία. Το πιθανότερο είναι να νανουριστεί και να χαλαρώσει. Διαφορετικά ίσως το δείτε να προσπαθεί να κατανοήσει το περιβάλλον με τις αισθήσεις του, κοιτάζοντας κυρίως το πρόσωπό σας. Καθώς το μικρούλι αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε, ίσως όχι πάντα μέσω της γνώσης, αλλά και του συναισθήματος, μπορείτε να του μιλάτε για όσα είναι γύρω σας ή να του τραγουδάτε. Εάν ο καιρός είναι ιδιαίτερα άσχημος, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο κι έτσι να αλλάξετε παραστάσεις ενώ είστε προστατευμένοι.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγετε; Όταν, πρόκειται για το πρώτο σας μωράκι, που δεν έρχεται σε επαφή με κάποιο μεγαλύτερο αδελφάκι που πηγαίνει σχολείο όπου οι ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο, μπορείτε να του προσφέρετε επιπλέον προστασία. Δεν είναι άσχημη ιδέα τις πρώτες σαράντα ημέρες του μωρού, κατά τις οποίες ολοκληρώνεται βασικό στάδιο της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος, να αποφύγετε την επαφή με πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα με παιδιά έως 12 ετών. Ασφαλώς, θα πρέπει να αποφύγετε όσους γνωρίζετε ότι νοσούν.

Γενικά, θα πρέπει να επιτύχετε μία ισορροπία, η οποία σαφώς θα επηρεαστεί από την ιδιοσυγκρασία του μωρού αυτές τις πρώτες εβδομάδες και από τις ιδιαίτερες ανάγκες του, αλλά και τις δικές σας. Το μωράκι φυσικά θα πρέπει να δέχεται από νωρίς ερεθίσματα από τον κόσμο και το περιβάλλον έξω από το σπίτι, αλλά επίσης έχει ένα ευαίσθητο νευρικό σύστημα, που το κάνει να κουράζεται εύκολα και να έχει κι αυτό συχνά την ανάγκη να ηρεμεί στον χώρο του μόνο με τη μαμά και τον μπαμπά του. Το μητρικό σας ένστικτο θα σας οδηγήσει στην κατάλληλη ισορροπία για το μωράκι σας. Μην παραλείψετε να λάβετε υπόψη και τη δική σας ανάγκη για μια αναζωογονητική βόλτα και μην κλειστείτε μέσα ενώ δεν το επιθυμείτε. Πάρτε μαζί σας το μωράκι να σας συνοδεύσει και βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό και για τους δυο σας.

Εξοπλισμός
Το νεογέννητο μωράκι σας θα ταξιδέψει κατά την πρώτη του βόλτα με αυτοκίνητο από το μαιευτήριο στο σπίτι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία επιβάλλει τη χρήση ειδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, ενώ τα πορτ-μπεμπέ ή δυστυχώς η αγκαλιά σας δεν μπορούν σε αυτή την περίπτωση να του παρέχουν την απαιτούμενη προστασία.

Εκτός από το καρεκλάκι αυτοκινήτου, θα χρειαστείτε ένα καρότσι ή πορτ-μπεμπέ για τη μεταφορά του μωρού σας και τις βόλτες του. Η αλήθεια είναι ότι τα καρότσια με πορτ-μπεμπέ είναι ιδιαίτερα άνετα για το μωρό σας, αφού του παρέχουν ένα προστατευμένο κρεβατάκι κάθε στιγμή. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι πως το πορτ-μπεμπέ μέσα σε λίγους μήνες δεν θα χρησιμοποιείται πλέον. Εάν η επιλογή σας είναι να αγοράσετε απ’ ευθείας καρότσι, φροντίστε να είναι κατάλληλο για νεογέννητο, που σημαίνει κυρίως ότι θα μπορεί να ξαπλώνει η πλάτη εντελώς και ότι θα έχει ζωνάκια που θα μπορούν να συγκρατούν ένα τόσο μικρό μωρό. Να έχετε υπόψη σας ότι τα πιο ελαφριά καρότσια δυστυχώς απευθύνονται σε ηλικίες πάνω από 6 μηνών και ότι τα λεγόμενα «πολυκαρότσια» με σύστημα για καρεκλάκι και πορτ-μπεμπέ παρέχουν τα πάντα, αλλά είναι συνήθως αρκετά βαριά, κάτι που θα έχει μεγάλη σημασία όταν μεγαλώσει το μωρό σας. Πριν κάνετε την επιλογή σας, δείτε πώς κλείνει κάθε καρότσι, καθώς άλλα διπλώνουν κατά μήκος, άλλα κατά πλάτος και άλλα κλείνουν σαν  μπαστούνι. Λάβετε υπόψη σας ότι το κλειστό καρότσι θα πρέπει να χωράει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας και επίσης ότι θα είναι ιδιαίτερα βολικό κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού, εάν ο μηχανισμός του καροτσιού σας επιτρέπει να το κλείσετε με το ένα χέρι, καθώς συχνά θα χρειαστεί να κρατάτε το μωρό με το άλλο. Γενικά, κάντε μια καλή έρευνα για να δείτε ποιο καρότσι ταιριάζει στις ανάγκες σας, καθώς θα σας συντροφεύει αρκετό καιρό και αποτελεί σημαντικό έξοδο και ρωτήστε τις φίλες σας που έχουν ήδη μωρά για τις εμπειρίες τους. Υπολογίστε, επίσης, ότι πολύ συχνά, όταν το μωρό μεγαλώνει, οι περισσότεροι γονείς αγοράζουν ένα δεύτερο πολύ ελαφρύ και απλό καρότσι για μεγαλύτερη ευκολία.

Επίσης, όσο το μωράκι είναι μικρό και ελαφρύ, θα χαρεί πολύ στις διάφορες μετακινήσεις να είναι κολλημένο πάνω σας σε ένα μάρσιππο και να χαλαρώνει με την κίνησή σας! Κι εσάς θα σας αρέσει, αφού θα έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως επιβαρύνεται η μέση σας και πως δεν θα κρατήσει για πολύ, αφού το μωρό σας θα παίρνει βάρος με εκπληκτική ταχύτητα.