Αρχική σελίδα Παλαιότερα Παιδική κακοποίηση - μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία του σήμερα

Παιδική κακοποίηση - μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία του σήμερα

Μπορεί να ανυπομονούμε για τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, αλλά η πραγματικότητα συχνά μας προσγειώνει απότομα. Η Παγκόσμιο Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση στις 19 Νοεμβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου μας θυμίζουν έναν σιωπηλό εφιάλτη.

Στην κοινωνία του 21ουαιώνα, επικρατεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη ο νόμος ότι υπερισχύει ο πιο δυνατός. Θύματα: οι αδύναμοι. Ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά. Η παιδική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και στα ελληνικά σπίτια.

Κακοποίηση ενός παιδιού συνιστά η σωματική βία, η σεξουαλική κακοποίηση, αλλά επίσης η συναισθηματική βία, η εκμετάλλευση και οπωσδήποτε η παραμέληση σε βαθμό που απειλεί τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο θύτης «ξεσπάει» την οργή του στο θύμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιδί, καθώς ξέρει ότι είναι πιο δυνατός από αυτό, άρα δεν μπορεί να αμυνθεί, ούτε να τον σταματήσει ή να τον απειλήσει με οποιοδήποτε τρόπο.

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι επίσης μία μορφή βίας, που μπορεί να συμβαίνει χωρίς καν ο θύτης να αγγίζει σωματικά το θύμα ή να το χτυπά. Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών που υφίστανται συναισθηματική βία είναι πολύ δυσάρεστες και ίσως δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμες όσο εκείνες της σωματικής βίας. Οι άγριες φωνές, οι βρισιές και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε ένα παιδί είναι μία πτυχή της συναισθηματικής κακοποίησης.

 

Στατιστικά στοιχεία καταγγελιών στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS με τον τετραψήφιο αριθμό 1056 λειτουργεί όλο το 24ωρο και κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, καθώς και εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν υποστήριξη, προστασία, αλλά και συμβουλευτική στήριξη στα παιδιά που χρειάζονται προστασία από κακοποίηση, έχουν προβλήματα οικογενειακά, κοινωνικά, υγείας κτλ., καθώς επίσης και σε γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους.

Γίνονται δεκτές καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, που αφορούν περιστατικά κακοποίησης παιδιών, ενώ οι συνομιλίες είναι απόρρητες. Τα στοιχεία που παρέχει Το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με καταγγελίες για το χρονικό διάστημα από 1/1/2010  μέχρι και 31/10/2010, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής, αφορούν συνολικά 770 περιπτώσεις.

Διαβάζοντάς τα βλέπει κανείς ότι δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό, στο 41%, αφορά παιδιά ηλικίας 0-6 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής κακοποίησης αφορούσαν στην παραμέληση των παιδιών, σε ποσοστό 48%,  και στην άσκηση σωματικής βίας σε ποσοστό 44%.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά καταδεικνύουν ότι θύτες κυρίως είναι είτε και οι δύο γονείς, με ποσοστό 39%, είτε η μητέρα, με ποσοστό 38%, ενώ ο πατέρας ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, με ποσοστό 17%. Το γεγονός αυτό ίσως φανερώνει ότι το παγιωμένο προφίλ του πατέρα-άντρα που σκορπούσε βία στο σπίτι έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ η μητέρα, της οποίας η ψυχοσύνθεση εξ ορισμού δεν προάγει τη βία και την επιβολή ισχύος, αλλά αντίθετα την διακατέχει το μητρικό ένστικτο, δείχνει να καταλήγει παραδόξως σε άσκηση βίας προς το ίδιο το παιδί της.

Λαμβάνοντας υπόψη μελέτες του πρόσφατου παρελθόντος, σύμφωνα με τις οποίες η κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς δεν έχει τόσο άμεση σχέση με το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο όπως παλαιότερα νομίζαμε, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι το παιδί είναι ο τελευταίος και πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας και αποδέκτης της καθημερινής, υπερβολικής για τις δυνάμεις της, πίεσης της γυναίκας για να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους της, στη λίστα των οποίων «αναγκαστικά» η μητρότητα έρχεται τελευταία και η προσφορά τρυφερότητας αντικαθίσταται από την αναπόφευκτη, σε ακραίες περιπτώσεις, εκτόνωση του στρες μέσα από τη βία στο πιο κοντινό και ταυτόχρονα αδύναμο πρόσωπο.

Με την ευχή το φαινόμενο αυτό να εκλείψει, σας παραπέμπουμε για περισσότερες πληροφορίες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπου θα διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για την παιδική κακοποίηση.

Μπορείτε να καλείτε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και να αναφέρετε, ανώνυμα εάν το επιθυμείτε, οποιαδήποτε πληροφορία έχετε για κάποιο παιδί που κινδυνεύει.

 

Σωτηρία Ορφανίδου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Νοεμβρίου 2010