Αρχική σελίδα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα Παραδοσιακό γεμιστό κοτόπουλο με κιμά και ρύζι

Παραδοσιακό γεμιστό κοτόπουλο με κιμά και ρύζι

Φέτος τα Χριστούγεννα φτιάξτε ένα γεμιστό κοτόπουλο, που είναι ακόμη πιο νόστιμο από τη γαλοπούλα και δεν χρειάζεται ατελείωτες ώρες ψήσιμο! Η μικρασιατική αυτή συνταγή της γιαγιάς σας δίνει ένα νοστιμότατο και λαχταριστό γεύμα για τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι!

 

Υλικά για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • κλωστή μαγειρικής
  • αλάτι, πιπέρι

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • ½ κούπα ρύζι για πιλάφι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • λίγοι κόκκοι από μπαχάρι
  • κουκουνάρι (αν θέλετε)
  • αλάτι, πιπέρι

  

Προετοιμάστε το κοτόπουλο

1. Καθαρίστε και πλύνετε καλά το κοτόπουλο.

2. Αφαιρέστε τα εντόσθια.

3. Αλείψτε το κοτόπουλο μέσα και έξω με το χυμό λεμονιού και επίσης με αλάτι και πιπέρι.

4. Με την κλωστή μαγειρικής δέστε ή ράψτε το κοτόπουλο από τη μεριά του λαιμού.

 

Ετοιμάστε τη γέμιση

1. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον κιμά και ψιλοκομμένα κομμάτια από τα εντόσθια και τα σοτάρετε.

2. Προσθέστε λίγο νερό και αφήστε να πάρει μια βράση.

3. Μετά προσθέστε το ρύζι, που προηγουμένως το έχετε πλύνει οπωσδήποτε, για να έχει ρουφήξει λίγο νερό. Ανακατέψτε και προσθέστε το μπαχάρι, τα αμύγδαλα, κουκουνάρια, αλάτι και πιπέρι.

4. Αφήστε να βράσει για λίγη ώρα, μέχρι να "τραβήξει" αρκετά το νερό, ενώ θα ανακατεύετε τακτικά. Κατεβάστε μετά από τη φωτιά, προσέχοντας να μην ψηθεί πολύ το ρύζι!

 

Γεμίστε το κοτόπουλο

1. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βάλετε τη γέμιση στο κοτόπουλο, από την κάτω μεριά που έχει μείνει ανοιχτή. Προσέξτε να μην ξεχειλίσει, αλλά να αφήσετε λίγο χώρο, καθώς στο ψήσιμο η γέμιση θα φουσκώσει λίγο.

2. Κλείστε καλά το κοτόπουλο, ράβοντας με την κλωστή και μια βελόνα.

 

Ψήσιμο

Αλείψτε ένα ταψί με λάδι, βάλτε το κοτόπουλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Το γεμιστό κοτόπουλό σας θα χρειαστεί περίπου 1 ½ με 2 ώρες στο φούρνο, ενώ στη μέση του ψησίματος για να μην αρπάξει, καλύψτε το από πάνω με αλουμινόφυλλο και συνεχίστε το ψήσιμο. Όσο ψήνεται, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το ταψί κι αν στεγνώνει, να ρίχνετε λίγο νερό. Το αλουμινόφυλλο θα το αφαιρέσετε προς το τέλος, για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο εξωτερικά.

 

Φτιάξτε το ρύζι για γαρνιτούρα

Όταν βγάλετε το ταψί με το κοτόπουλο από το φούρνο, βγάλτε το κοτόπουλο από το ταψί και κρατήστε τα υγρά που υπάρχουν. Σε αυτά θα ψηθεί το ρύζι σας. Αφού υπολογίζετε την ποσότητα του ρυζιού που θέλετε για γαρνίρισμα του πιάτου σας, υπολογίστε πόσο υγρό χρειάζεται και εάν το υγρό του ταψιού δεν αρκεί, συμπληρώστε με νερό.

Βάλτε το ταψί στον ζεστό φούρνο και μόλις πάρει μία βράση, προσθέστε το ρύζι.

 

Σερβίρισμα

Μπορείτε να παρουσιάσετε σε μια πιατέλα ολόκληρο το κοτόπουλο ή αν προτιμάτε, να βγάλετε την κλωστή, να αδειάσετε τη γέμιση γύρω γύρω και να κόψετε το κοτόπουλο σε κομμάτια.

 

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Δεκεμβρίου 2010