Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Μέλι - ένα δώρο της φύσης στο τραπέζι μας

Μέλι - ένα δώρο της φύσης στο τραπέζι μας

Το μέλι είναι ένα αληθινό δώρο που μας προσφέρουν οι εργατικές μέλισσες. Είναι ένα προϊόν μιας φυσικής, αλλά σύνθετης διαδικασίας, στην οποία συμμετέχουν έντομα και φυτά. Γιατί έχει τόσο σημαντική θέση στη διατροφή μας και πώς μπορούμε να το γευτούμε;

 

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος ερευνών και μελετών, σύμφωνα με τις οποίες αποδίδεται στο μέλι αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται ότι προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου.

Στην Ελλάδα η χρήση του και η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και παράγονται διάφορες ποικιλίες μελιού. Άλλωστε, το μέλι θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Το μέλι δεν είναι μια γλυκαντική ουσία σαν όλες τις άλλες. Αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων με τη μορφή φυσικών σακχάρων, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη, αλλά περιέχει επίσης πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και ένζυμα.

Παρόλο που η θερμιδική του αξία είναι παρόμοια με αυτή της ζάχαρης, το μέλι υπερτερεί σαφέστατα στη μεταξύ τους σύγκριση! Το μέλι είναι φυσικό προϊόν που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, ενώ η ζάχαρη, ιδιαίτερα η λευκή κρυσταλλική, έχει υποστεί επεξεργασία που της έχει αφαιρέσει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Το μέλι είναι πιο γλυκό, έχει φυσικό άρωμα και άφθονα θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που στην ουσία αποτελείται από «κενές» θερμίδες, με διατροφικά κριτήρια.

Συμβουλές για την κατανάλωσή του:

  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι σε ροφήματα, γλυκίσματα και σνακ.
  • Μικρή ποσότητα σκέτη ή σε ένα σνακ χαρίζει άμεση ενέργεια στα δραστήρια παιδιά σε ένα διάλειμμα την ώρα του παιχνιδιού ή μετά την άσκηση.
  • Βάλτε το σε ένα χλιαρό ρόφημα για να μαλακώσετε τον ερεθισμένο λαιμό.
  • Για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του, δεν πρέπει να το καταναλώνετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. μέσα σε καυτό τσάι. 

Γευστικές προτάσεις: 

  • Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες)
  • Φρυγανιά με μέλι
  • Γάλα με μια κουταλιά μέλι ή μιλκ σέικ
  • Μήλα με μέλι και κανέλα
  • Φρουτοσαλάτα με μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Παστέλι

 

Καλή όρεξη!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάστε επίσης...