Μπουσουλάει; Λάβετε τα μέτρα σας!
Το πιτσιρίκι σας υπάρχει περίπτωση να κάνει τις πρώτες απόπειρες για μπουσούλημα από τον 8ο κιόλας μήνα. Γενικά, από τη στιγμή που στέκεται στα τέσσερα, αρχίζει να ψάχνει τρόπους για αυτόνομη μετακίνηση και σύντομα θα τους βρει! Εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι, ώστε το σπίτι σας να διευκολύνει τις πρώτες του μετακινήσεις και ταυτόχρονα να είστε ήσυχοι ότι το μικρό σας θα είναι ασφαλές.
Θυμηθείτε ότι το μικρό σας θα έχει ιδιαίτερα εξερευνητικές τάσεις και από τη στιγμή που μπουσουλάει, λατρεύει να ανακαλύπτει τους χώρους του σπιτιού και τους κρυμμένους θησαυρούς που μπορεί να κρύβουν τα διάφορα μέρη του, όπως ντουλάπια και συρτάρια. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το να μπορεί να στέκεται όρθιο και να περπατήσει είναι πλέον ζήτημα λίγων μηνών. Εδώ σας δίνουμε μερικές συμβουλές για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να έχετε υπόψη σας διαμορφώνοντας το σπίτι για έναν μικρό εξερευνητή.
-
Καλύψτε τις πρίζες με τα ειδικά προστατευτικά και φροντίστε τα καλώδια να μην είναι προσιτά.
-
Φροντίστε να έχετε τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα σε ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά και είναι ασφαλισμένα.
-
Τοποθετήστε ειδικά μαλακά προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων που μπορεί να χτυπήσει το παιδί.
-
Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά άγκιστρα ή «κουμπώματα» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ντουλάπια, στο ψυγείο, στο φούρνο και στη λεκάνη της τουαλέτας. Τα κουμπώματα αυτά είναι εύκολο να τα ανοίγετε εσείς σε κάθε χρήση, αλλά αδύνατο να τα ανοίξει το μικρό σας.
-
Φροντίστε να μαγειρεύετε στα πίσω μάτια της κουζίνας.
-
Σε περίπτωση που στο σπίτι υπάρχουν σκαλιά, χρησιμοποιήστε πόρτες ασφαλείας και έχετε πάντοτε το παιδί υπό την επίβλεψή σας.
-
Τοποθετήστε αυτοκόλλητα στις τζαμόπορτες και χρησιμοποιήστε ειδικά φιλμ, τα οποία εμποδίζουν τα θραύσματα του τζαμιού να σκορπίσουν και να τραυματίσουν το παιδί σε περίπτωση ατυχήματος.
-
Άλλα αντικείμενα που θα πρέπει να μην είναι προσιτά στο παιδί είναι τσιγάρα, αλκοόλ, μαχαίρια, ψαλίδια, σπίρτα, αναπτήρες, καλλυντικά, ξυραφάκια κ.α. Το ίδιο ισχύει και για την κούπα με το ζεστό καφέ σας.
-
Τα ζεστά καλοριφέρ μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα. Καλύψτε τα με βρεγμένη πετσέτα.
-
Βιδώστε τα έπιπλα, όπως οι βιβλιοθήκες, στον τοίχο.
-
Φροντίστε τα παιχνίδια του παιδιού να είναι προσιτά σε καλάθια ή στο πάτωμα, ώστε να μην προσπαθεί να σκαρφαλώσει για να τα φτάσει.
-
Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προστατευτικά για τα συρτάρια, ώστε να μην μαγκώσουν τα χεράκια τους. Το ίδιο και για τις πόρτες.
-
Ελέγχετε τακτικά το πάτωμα ώστε να μην υπάρχουν μικρά αντικείμενα που μπορεί το παιδί να βάλει στο στόμα του και ενδεχομένως να καταπιεί.
-
Έχετε κάποιο φως σε κάθε δωμάτιο.
-
Φροντίστε να απομακρύνετε τα επικίνδυνα φυτά εσωτερικού χώρου.
-
Κλειδώνετε την εξώπορτα όταν το παιδί φτάνει το πόμολο.
-
Προσέχετε πάρα πολύ όταν μαγειρεύετε ή σιδερώνετε. Εάν έχετε τη δυνατότητα, κάντε τα όταν λείπει το παιδί ή όταν είναι σε κάποιο άλλο δωμάτιο με άλλον ενήλικα.
Γενικά, έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει πάντοτε τα μικρά παιδιά να επιβλέπονται από κάποιον ενήλικα. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να υπάρχει πάντοτε ένα μέρος, π.χ. ένα πάρκο παιχνιδιού, όπου θα μπορείτε να βάλετε μέσα το παιδάκι και να είναι ασφαλές και περιορισμένο όταν θα χρειαστεί, για παράδειγμα, να μαγειρέψετε, να σιδερώσετε, να πάτε στο μπάνιο, να ανοίξετε την πόρτα κτλ.
Ειδικά στην αρχή των μετακινήσεών του, το παιδί είναι πολύ παρορμητικό και θέλει να εξερευνήσει τα πάντα. Εσείς φροντίστε για την πρόληψη των ατυχημάτων με τα σωστά μέτρα και να θυμάστε ότι το παιδί αναπτύσσεται και αποκτά δυνατότητες να κάνει (και να φτάνει) περισσότερα πράγματα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
< Προηγούμενο |
---|
Διαβάστε επίσης...