Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Πρωινό – το πιο σημαντικό γεύμα

Πρωινό – το πιο σημαντικό γεύμα

Το πρωινό είναι γνωστό πως είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά συχνά δεν του δίνουμε τη σημασία που χρειάζεται. Η βιασύνη, η νύστα και πολλές φορές οι γκρίνιες των μικρών, βάζουν το πρωινό σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται, όμως, για μια πολύ καλή διατροφική συνήθεια που αξίζει τον κόπο να μάθετε στα παιδιά σας.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός έχει μείνει χωρίς φαγητό περίπου 8 έως 10 ώρες και το πρωί χρειάζεται αμέσως «ανεφοδιασμό».  Με το πρωινό, επίσης, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, δηλαδή αυξάνεται ο ρυθμός καύσεων στον οργανισμό. Μακροπρόθεσμα, αυτό βοηθάει επίσης στη διατήρηση του υγιούς βάρους. Γενικά, έχει παρατηρηθεί, ότι τα άτομα που καταναλώνουν επαρκές πρωινό, έχουν πιο ισορροπημένα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σωστό βάρος.

Το πρωινό χαρίζει ενέργεια στα παιδιά, καθώς εάν το παραλείψουν τους προκαλεί κόπωση, εκνευρισμό και αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο. Ο μεταβολισμός πέφτει όταν δεν γίνει κατανάλωση φαγητού για πολλές ώρες και το παιδί θα πεινάσει πολύ και θα φάει βιαστικά ό,τι βρεθεί πιο εύκαιρο, που συνήθως είναι ανθυγιεινές επιλογές τυποποιημένων σνακ.

Έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία τι περιλαμβάνει το πρωινό γεύμα τους, καθώς τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους, που είναι μεγάλες αφού αναπτύσσονται, κινούνται, μαθαίνουν και γενικά εμπλέκονται σε πολλές σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες. Θα πρέπει, λοιπόν, ιδανικά το πρωινό τους να περιέχει από όλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Δέκα λεπτά ύπνου παραπάνω δεν κάνουν τη διαφορά. Σηκώστε το παιδί δέκα λεπτά νωρίτερα για να έχει χρόνο να καταναλώσει το πρωινό του χωρίς βιασύνες. Εάν εξακολουθεί να αρνείται να φάει πλήρες πρωινό, καταλήξτε τουλάχιστον σε ένα ποτήρι γάλα, που περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και ασβεστίου. Σε περίπτωση ελλιπούς πρωινού, φροντίστε να εφοδιάσετε το παιδί με ένα πιο ενισχυμένο κολατσιό στο σχολείο, αφού μπορεί να πεινάσει γρήγορα και πολύ.

Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα, καταναλώνοντας μαζί του στο τραπέζι ένα πλήρες πρωινό, ξεχνώντας τις δυο γουλιές καφέ στα όρθια. Μαζέψτε όλη την οικογένεια και κάντε το πρωινό οικογενειακή υπόθεση. Έτσι συνδυάζετε μια σωστή διατροφική συνήθεια με την επικοινωνία της οικογένειας, μια ευκαιρία που δεν προσφέρεται πια στη σύγχρονη οικογένεια το μεσημέρι.

Δοκιμάστε, επίσης, να εναλλάσσετε το πρωινό μενού για να κρατάτε το ενδιαφέρον του παιδιού. Ιδέες που σας προτείνουμε είναι οι εξής:

  • Γάλα με νιφάδες δημητριακών, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και μέλι
  • Πορτοκαλάδα, ένα αβγό βραστό και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • Γάλα και μια φέτα ολικής άλεσης με βούτυρο γάλακτος και μέλι
  • Γιαούρτι με κομμάτια φρούτων και μέλι
  • Ένα φρούτο και ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης
  • Σπιτικό μιλκ-σέικ με γάλα και μπανάνα

 

 

Διαβάστε επίσης...