Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αδυνατίσει

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αδυνατίσει

Το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας του συνδυασμού περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων, όπως η υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και η διαφοροποίηση στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας. H παιδική παχυσαρκία, όμως, προδιαθέτει για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του παιδιού, γι' αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως μόλις διαγνωσθεί.

Με εξαίρεση, ωστόσο πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, η θεραπεία δεν πρέπει να γίνεται με δίαιτα και έντονη άσκηση, γιατί έτσι τίθεται σε κίνδυνο η φυσιολογική ανάπτυξη και η υγεία του παιδιού. Στόχος της θεραπείας είναι να διορθωθούν οι λανθασμένες συμπεριφορές του παιδιού σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας - γεγονός που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια τεχνικών τροποποίησης της συμπεριφοράς. Στη διαδικασία αυτή σκόπιμο είναι να μετέχουν ειδικά εκπαιδευμένοι διατροφολόγοι, καθηγητές φυσικής αγωγής, παιδίατροι και, όπου απαιτείται, γιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Καθοριστική είναι, όμως, η ουσιαστική συμμετοχή όλης της οικογένειας. Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορεί να εφαρμόσει το παιδί τις νέες, σωστές συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, αλλά να επιτρέπουν στο παιδί να αποφασίζει μόνο του τι θα φάει. Δεν πρέπει να είναι επικριτικοί για το βάρος και τις διατροφικές πρακτικές του, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξει το παιδί διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία ή ανορεξία. Απαραίτητο είναι ακόμη να επιβραβεύουν τις - έστω μικρές - αλλαγές και επιτυχίες του παιδιού.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για παιχνίδι και άθληση, αλλά και η ενθάρρυνση της συμμετοχής του παιδιού σε οργανωμένες μορφές φυσικής δραστηριότητας - με τους γονείς να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα.

 

Λάμπρος Συντώσης,  Ph.D.
Καθηγητής Διατροφής - Διαιτολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
Ιατρικής Σχολής Washington University, USA
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρων Ρύθμισης Βάρους Family Fit
www.familyfit.gr

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 23 Ιανουαρίου 2011

Διαβάστε επίσης...