Αρχική σελίδα Θηλασμός

Θηλασμός

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας

Ας δούμε τις συμβουλές της ειδικού για τη διατροφή που χρειάζεται μια μητέρα που θηλάζει, ώστε να παραμένει καλυμμένη από θρεπτικά συστατικά και υγιής τόσο εκείνη, όσο και το μωράκι της σε αυτή την όμορφη, αλλά και απαιτητική διατροφικά περίοδο.

Περισσότερα...

Φυσιολογικός ύπνος για τα μωρά που θηλάζουν

Ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλές μαμάδες όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον θηλασμό ή το μπιμπερό, ιδιαίτερα για το τελευταίο γεύμα της ημέρας ή τα νυχτερινά γεύματα, είναι η συχνή διακοπή του ύπνου των μωρών. Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαμάδες που θηλάζουν τα μωρά τους για την ποιότητα του ύπνου τους.

Περισσότερα...

Ο θηλασμός προστατεύει από το παιδικό άσθμα

Η διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού έχει ιδιαίτερη σημασία για την μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα κατά τα 4 πρώτα χρόνια της ζωής. Ενώ αρκετές έρευνες ως τώρα έχουν αποδείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από το παιδικό άσθμα, νέα έρευνα απέδειξε τη σημασία που έχει η διάρκεια του θηλασμού, καθώς και το να είναι αποκλειστικός τρόπος σίτισης του μωρού τους πρώτους μήνες.

Περισσότερα...

Ο αποκλειστικός θηλασμός "δένει" τη μητέρα με το βρέφος

Οι μητέρες που θήλασαν αρκετούς μήνες τα μωρά τους, οπωσδήποτε έχουν αισθανθεί τη μαγική αυτή στιγμή και το δέσιμο με το βρέφος τους, που προκύπτει μέσα από την σωματική επαφή και την προσφορά του μητρικού γάλακτος ως τροφή στο βρέφος. Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερες μελέτες προσεγγίζουν το ζήτημα από επιστημονική σκοπιά, καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα.

Περισσότερα...

Πιο δυνατά πόδια για όσους ενήλικες θήλασαν όταν ήταν μωρά!

Υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη του θηλασμού για τα μωρά και τα παιδιά, όμως δεν υπήρχαν αρκετές έρευνες που να μελετούν τη θετική επίδραση του θηλασμού στην ενήλικη ζωή.

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους, απέδειξε ότι οι ενήλικες που είχαν θηλάσει αποκλειστικά, είχαν πολύ δυνατότερους μύες στα πόδια από όσους δεν είχαν θηλάσει ως μωρά. Μάλιστα, όσο περισσότερο είχε διαρκέσει η περίοδος θηλασμού, τόσο πιο μεγάλη ήταν η δύναμη των ποδιών τους.

Το πεδίο αυτό δεν είχε ερευνηθεί ως τώρα και έτσι η λίστα για τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού στον οργανισμό γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 11 Απριλίου 2011 

Θηλασμός - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από πριν

Αμέσως μετά τον τοκετό, όλα τα θηλαστικά της φύσης, εδώ και αιώνες, ταΐζουν τα νεογέννητα μωρά τους θηλάζοντάς τα. Το ίδιο και ο άνθρωπος. Η αυτονόητη και πολύτιμη διαδικασία του θηλασμού, όμως, δεν ακούγεται τόσο απλή στη σύγχρονη εποχή και συχνά είναι εντελώς άγνωστη η εικόνα του στις μέλλουσες μαμάδες. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρείτε απλές συμβουλές και πληροφορίες που αφορούν το πρακτικό μέρος του θηλασμού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού σας. Όσο πιο ενημερωμένες είστε, θα μπορέσετε να πάρετε σωστές αποφάσεις, να προετοιμαστείτε κατάλληλα και τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχετε στον θηλασμό του μωρού σας.

Περισσότερα...

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για τον θηλασμό;

Αν και στον θηλασμό, το μόνο που χρειάζεται ένα μωράκι είναι… η μαμά και το στήθος της, θα χρειαστείτε ορισμένα ελάχιστα αντικείμενα που θα πρέπει να προμηθευτείτε για να έχετε μόλις γεννήσετε και ξεκινήσετε τον θηλασμό.

Περισσότερα...

Θηλασμός – οφέλη για το βρέφος

Ο θηλασμός παρέχει την πρώτη και βασική τροφή στο βρέφος, κατευθείαν από το στήθος της μαμάς του. Η αξία του είναι ανεκτίμητη, αλλά στη σύγχρονη εποχή ο θηλασμός δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητος όσο παλαιότερα. Το μητρικό γάλα συχνά εκτοπίζεται από το τεχνητό, ενώ η υποστήριξη στις μητέρες που θηλάζουν ελάχιστη. Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των νέων μητέρων για τον θηλασμό, στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε και συνοψίσαμε ορισμένα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος και την ανεπανάληπτη αξία του μητρικού γάλακτος.

Περισσότερα...

Θηλασμός – οφέλη για τη μητέρα

Η ανεκτίμητη αξία του θηλασμού και η σοφία της φύσης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Συνεχώς, ανακαλύπτονται με επιστημονικό τρόπο αποδείξεις για το αυτονόητο - ότι δηλαδή ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για το βρέφος, αλλά και για τη μητέρα του. Για του λόγου το αληθές, συγκεντρώσαμε εδώ μερικά οφέλη του θηλασμού που αφορούν αποκλειστικά στη μητέρα.

Περισσότερα...

Πύαρ ή πρωτόγαλα: το πρώτο γεύμα του μωρού σας

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, το πρώτο πράγμα που σας απασχολεί στη φροντίδα του είναι η θρέψη του. Όταν πάρετε το νεογέννητο μωράκι σας στην αγκαλιά σας για πρώτη φορά, ο μαστός σας είναι έτοιμος να του προσφέρει το πρώτο του πολύτιμο γεύμα: το πρωτόγαλα.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...