Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Εγώ, η εγκυμοσύνη και… ο γυναικολόγος μου

Εγώ, η εγκυμοσύνη και… ο γυναικολόγος μου

Είτε ήσασταν συνεπής και τακτική στα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, είτε περνούσατε σπάνια την πόρτα του ιατρείου του, τώρα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση σας μαζί του. Ο γυναικολόγος θα είναι συνοδοιπόρος στην πορεία αυτή των εννέα μηνών, και ο πιο κοντινός άνθρωπος σε εσάς και τον σύντροφό σας για το ξεχωριστό αυτό γεγονός της ζωής σας. Είναι ο γιατρός που θα είναι υπεύθυνος για τη δική σας υγεία, στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και μετά, αλλά και του εμβρύου που κυοφορείτε, μέχρι τη γέννησή του.

Εκτός από το τεχνικό μέρος που αφορά καθαρά τη σωματική σας υγεία, ο γυναικολόγος είναι (ή θα πρέπει να είναι) ένας άνθρωπος που θα ακούσει τις αγωνίες σας και θα καθησυχάσει τους φόβους σας, που είναι αναμενόμενο να δημιουργηθούν, ειδικά όταν βιώνετε την εγκυμοσύνη για πρώτη φορά.

Έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών αλλάζουν δυσαρεστημένες γυναικολόγο αφού γεννήσουν το πρώτο παιδί τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί μετά από την εμπειρία αυτή, κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς χειρίστηκε ο γιατρός τους ζητήματα που αφορούσαν γενικά την εγκυμοσύνη τους, τον τοκετό, αλλά και τη λοχεία και τον θηλασμό.

Η επιλογή του γυναικολόγου είναι για κάθε γυναίκα μια πολύ προσωπική υπόθεση και μία γυναίκα μπορεί να είναι ευχαριστημένη με έναν γιατρό και να αισθάνεται καλά μαζί του, ενώ δεν μπορεί να συνεργαστεί με έναν άλλο, πιθανόν εξίσου καλό ως επιστήμονα. Στο ζήτημα της εγκυμοσύνης, όμως, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ευχαριστημένες με τον γυναικολόγο σας, ότι νιώθετε άνετα μαζί του και επίσης είναι ο άνθρωπος που θέλετε να βρίσκεται μαζί σας στον τοκετό σας. Μπορείτε να αναρωτηθείτε για ορισμένα πράγματα, για να βεβαιωθείτε.

Συγκεκριμένα, είναι χρήσιμο να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας από την αρχική φάση της εγκυμοσύνης για ορισμένα ζητήματα που αφορούν τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον τοκετό, όπως: 

  • Πώς αντιμετωπίζει τον φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική τομή;
  • Πόσο εύκολα προχωράει σε καισαρική τομή ή σε παρέμβαση στη φυσική πορεία του τοκετού;
  • Τι άποψη έχει για τα φάρμακα ή την αναισθησία κατά τον τοκετό;
  • Με ποιό μαιευτήριο συνεργάζεται; Τι συνθήκες επικρατούν σε αυτό; Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε το μωρό στο δωμάτιο ή να θηλάσετε αμέσως μετά τον τοκετό;
  • Στηρίζει τον μητρικό θηλασμό;
  • Σας συστήνει να κάνετε μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό και τον θηλασμό;
  • Συνεργάζεται με μαία που θα σας βοηθήσει στον θηλασμό και στη φροντίδα του νεογνού σας;
  • Σας έχει δώσει το κινητό του τηλέφωνο, ώστε να επικοινωνείτε μαζί του όποτε χρειαστεί;
  • Εάν η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού σας είναι σε περίοδο διακοπών, έχει φροντίσει να είναι διαθέσιμος; Εάν για κάποιο λόγο λείψει κοντά στην ημερομηνία τοκετού, έχει φροντίσει για αντικαταστάτη;
  • Νιώθετε άνετα μαζί του στην εξέταση και σε όλη την επικοινωνία σας; Αισθάνεστε εμπιστοσύνη; 

Εάν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να προχωρήσετε σε μια μικρή έρευνα με σκοπό να αλλάξετε ίσως γυναικολόγο, θα πρέπει να το πράξετε σχετικά σύντομα, πριν προχωρήσει πολύ η εγκυμοσύνη σας, καθώς ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε γιατρό να σας αναλάβει σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Αυτό είναι εύλογο, καθώς ο υπεύθυνος γυναικολόγος, θέλει να έχει καλή γνώση το ιστορικό της εγκύου, για την ασφάλεια όλων.

Θυμηθείτε ότι ο γυναικολόγος, μετά τον σύντροφό σας, θα είναι «ο δικός σας άνθρωπος» σε αυτή την τόσο σημαντική πορεία, που κορυφώνεται με τη γέννηση μιας νέας ζωής!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 8 Μαρτίου 2011  

Διαβάστε επίσης...