Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Πώς να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τον πόνο της οδοντοφυίας

Πώς να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τον πόνο της οδοντοφυίας

Όλοι ξέρουμε πόσο δυσανασχετούν τα μωράκια την περίοδο που βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια. Τόσο το μωράκι, όσο και οι γονείς του περνούν δύσκολες στιγμές. Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μωράκι σας που πονάει;

Πριν «ανατείλει» το πρώτο δοντάκι τους, τα μωράκια αρχίζουν να αλλάζουν συχνά συμπεριφορά. Ενώ ήταν ήσυχα, γίνονται δύστροπα, είναι ανήσυχα, ξυπνούν τη νύχτα ενώ δεν το έκαναν ποτέ και δείχνουν να υποφέρουν και να μη μπορείτε να τα παρηγορήσετε…

Μόνο αυτά ξέρουν πόσο ενοχλητικό είναι να μετακινείται λίγο-λίγο ένα μικρό δοντάκι μέσα στο στοματάκι τους! Επίσης, το συνηθισμένο είναι η δυσφορία τους να διαρκεί αρκετό καιρό πριν βγει το δοντάκι, αλλά μόλις αυτό φανεί, συνήθως ηρεμούν.

Πρέπει να σας καθησυχάσουμε, επίσης, λέγοντας ότι αυτή όλη η αναστάτωση γίνεται κυρίως στα πρώτα δοντάκια, συνήθως στα πρώτα 6 ή 8, τα οποία βγαίνουν και σε «ζευγαράκια», δηλαδή, δεν θα περάσετε την ίδια ταλαιπωρία για τα 20 δοντάκια του!

 

Υπάρχουν , όμως, κάποιοι τρόποι που θα ανακουφίσουν και θα ηρεμήσουν το μωράκι σας, όπως οι παρακάτω:

  • Αφήστε το να «μασάει» τα δάχτυλά του, καθώς προσπαθεί να κάνει το μασάζ στον εαυτό του και να ανακουφιστεί. Απλώς φροντίστε για την καθαριότητά τους!
  • Δοκιμάστε τους κρίκους οδοντοφυίας. Συνήθως είναι πλαστικά αντικείμενα με εξογκώματα, είτε λαστιχένια. Στο εμπόριο θα βρείτε και ορισμένους που περιέχουν νερό, ώστε να μπαίνουν στο ψυγείο και να προσφέρουν ανακούφιση, αφού το κρύο θα μουδιάσει λιγάκι τα ούλα. Θυμηθείτε ότι για μωρά κάτω των 4 μηνών, θα πρέπει να τους αποστειρώνετε.
  • Κάντε του απαλό μασάζ στα ούλα με τα δάχτυλά σας. Ιδιαίτερα στα ούλα που βρίσκονται πιο μέσα στο στόμα, ίσως είναι δύσκολο να φτάσουν οι κρίκοι οδοντοφυίας.

 

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε

Τα αντικείμενα που θα του δώσετε να μασήσει, θα πρέπει να είναι καθαρά, αποστειρωμένα αν το βρέφος είναι μικρότερο από 4 μηνών και όχι πολύ μικρά, ώστε να μπορούν να μπουν στο στόμα του ολόκληρα, ούτε πολύ σκληρά, ώστε να τραυματίσουν τα ευαίσθητα ούλα του.

Οι κρίκοι οδοντοφυίας θα πρέπει να μην είναι φθαρμένοι και να μην κόβονται μικρά κομματάκια που μπορεί να καταπιεί το μωρό σας. Ελέγχετε συχνά την κατάστασή τους και μόλις βλέπετε σημάδια φθοράς, αντικαταστήστε τους. Το ίδιο ισχύει και με τις πιπίλες, γιατί πολλές φορές τα μωρά αρχίζουν να τις δαγκώνουν για τον ίδιο λόγο.

Θα παρατηρήσετε, επίσης, ότι το μωρό σας έχει αυξημένη σιελόρροια, δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά για να αποφύγετε τις μολύνσεις γύρω από το στόμα, καλό είναι να τα σκουπίζετε απαλά με μια καθαρή πετσετούλα.

 

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μην αποδίδετε με ευκολία συμπτώματα, όπως πυρετός, διάρροια και εμετός στην οδοντοφυίαΕπικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας και μην θεωρήσετε ότι τέτοια συμπτώματα δικαιολογούνται από τα δοντάκια, αλλά αναζητήστε άλλες αιτίες, όπως ιώσεις κτλ.

 

Μην δίνετε φάρμακα ή αναλγητικά ποτέ σε ένα βρέφος, χωρίς να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα, αφού εξετάσει πιθανότατα το μωράκι, εάν θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να το ανακουφίσετε, όπως παυσίπονο ή ειδικό τζελ που εφαρμόζεται τοπικά.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 11 Μαρτίου 2011