Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Συνέπειες της έλλειψης ύπνου στα παιδιά

Συνέπειες της έλλειψης ύπνου στα παιδιά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, ιδιαίτερα για τα παιδιά και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Ποιές, όμως, είναι οι συνέπειες από την έλλειψη ύπνου ή την κακή ποιότητα ύπνου στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και στην ομαλή ανάπτυξή του;

Κατά τον ύπνο, το σώμα ξεκουράζεται, ο οργανισμός επανορθώνει τις μικρές βλάβες του, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που συνέλλεξε την ημέρα και το σώμα και ο εγκέφαλος αναπτύσσεται.

Οι διαδικασίες που πραγματοποιούνται είναι πολλές, σύνθετες και εξαιρετικά απαραίτητες, ιδιαίτερα κατά τη φάση που το παιδί αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στη βρεφική και παιδική ηλικία, γι’ αυτό η στέρηση ύπνου είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με πολλές δυσάρεστες συνέπειες.

 

Προβλήματα από την έλλειψη ύπνου ή την κακή ποιότητα ύπνου

Ο ελλιπής ύπνος στα παιδιά συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, ωτίτιδες κτλ., αλλά και μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης, υπερένταση κτλ.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα παιδί δεν κοιμάται αρκετά, επηρεάζεται δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητο σε ιώσεις, αλλεργίες και λοιμώξεις.

Η ανάπτυξη του παιδιού σχετίζεται άμεσα με τον ύπνο. Η αυξητική ορμόνη, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και το ύψος του παιδιού, φτάνει στα υψηλότερά της επίπεδα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, εάν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από όσο πρέπει, θα υπάρχει και μείωση στην απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.

Οι ερευνητές έχουν προχωρήσει ακόμη πιο πέρα και επισημαίνουν ότι ο μειωμένος ύπνος συνδέεται με την παχυσαρκία, καθώς ο ύπνος σχετίζεται με τις ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξη και το αίσθημα της πείνας. Κι έτσι, λιγότερος ύπνος, σημαίνει αυξημένη όρεξη με συνέπεια την πολυφαγία και την  παχυσαρκία.

Ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετά, ίσως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο και είναι ευερέθιστο και ευέξαπτο. Ακόμη, επηρεάζονται οι δεξιότητές του και οι λεπτές κινήσεις του, γι΄ αυτό οι παιδίατροι θεωρούν πως το πολύ κουρασμένο παιδί είναι πιο επιρρεπές σε ατυχήματα.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με ψυχολογικές καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η ορμόνη του στρές, η κορτιζόλη.

 

Ο επαρκής ύπνος είναι μονόδρομος για μια καλή σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και για να μπορέσει να ακολουθήσει ομαλά το πρόγραμμα της ημέρας και τις απαιτήσεις που έχει η ίδια η ανάπτυξη του οργανισμού του, το σχολείο ή και το παιχνίδι. Εξασφαλίστε στο παιδί όσο ύπνο χρειάζεται για μια καλύτερη υγεία για όλη του τη ζωή.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 23 Μαρτίου 2011