Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό

Στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό

Παλιότερα ήταν αυτονόητο να κοιμούνται η νέα μητέρα μαζί με το μωρό στο κρεβάτι ή ακόμα και δύο αδερφάκια μαζί. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, υπήρξαν σοβαρές προειδοποιήσεις για το πόσο ασφαλές είναι να κοιμάστε μαζί με το νεογέννητο μωρό σας. Νέο ρεύμα, που προωθεί τον θηλασμό, ενθαρρύνει ξανά να φέρετε το μωράκι σας στο κρεβάτι μαζί σας. 

Κάτι που ήταν αυτονόητο για αιώνες, κατέληξε πριν καιρό μια μεγάλη διαμάχη: αν επιτρέπεται να κοιμάται το νεογέννητο μωρό στο κρεβάτι με τους γονείς ή τη μαμά του. Η καταγραφή ατυχών περιστατικών, το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών και οι εξελίξεις στην υγεία και η περισσότερη ενημέρωση των γονιών, έφεραν μαζί μεγάλη ανησυχία.

Η αλήθεια είναι πως αν μιλήσει κανείς με μαμάδες που θηλάζουν αποκλειστικά, κάτι που επηρεάζει πολύ και τη νύχτα τους (!), θα δει ότι οι περισσότερες τελικά επιλέγουν να πάρουν το μωρό στο κρεβάτι, καθώς έτσι διευκολύνεται ο θηλασμός τη νύχτα. Η  μαμά εξαντλείται λιγότερο, μπορεί να θηλάσει ξαπλωτή, ακόμα και μισοκοιμισμένη, ενώ το μωράκι μπορεί να θηλάσει και να αποκοιμηθεί αμέσως δίπλα στη μαμά του.

Πολλοί σύμβουλοι υγείας και θηλασμού πλέον ενθαρρύνουν τον ύπνο του μωρού στο κρεβάτι της μαμάς. Φυσικά, πάντα λαμβάνεται υπόψη η συνολική κατάσταση της υγείας του μωρού και της μαμάς, η συμβουλή του παιδιάτρου και αυτονόητο είναι πως η τελική απόφαση και ευθύνη είναι των ίδιων των γονιών.

Ο κύριος φόβος είναι να μην «πλακώσετε» το μωρό σας με το σώμα σας όσο κοιμάστε ή ακόμα και με τα βαριά σκεπάσματά σας και γενικά να μην επηρεαστεί η δυνατότητά του να αναπνέει.

Αν αποφασίσετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας, για να το έχετε δίπλα σας με ασφάλεια, καλό είναι να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Συνήθως η μαμά είναι σε εγρήγορση και έχει την έννοια του μωρού δίπλα της. Ωστόσο, ξανασκεφτείτε το εάν είστε πολύ κουρασμένη ή εάν παίρνετε ηρεμιστικά ή φάρμακα που κάνουν τον ύπνο σας πιο βαρύ. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.
  • Όταν θηλάζετε τη νύχτα, ξαπλώστε πρόσωπο με πρόσωπο με το μωρό σας και θηλάστε το με το στήθος που ακουμπά στο κρεβάτι. Το μωράκι δεν πρέπει να είναι ανάσκελα, αλλά πλαγιαστό.
  • Φροντίστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο πάτωμα το μωράκι σας. Αυγό μπορεί να γίνει βάζοντάς το ανάμεσά σας, βάζοντας ως «φράγμα» ένα μαξιλάρι ή τοποθετώντας ειδικό προστατευτικό κρεβατιού.
  • Μην παίρνετε το μωρό στο κρεβάτι, εάν καπνίζετε.
  • Αποφύγετε τα βαριά σκεπάσματα και τα παπλώματα. Προσέξτε μην σκεπαστεί εντελώς το μωράκι σας.
  • Μην βάζετε το μωρό να κοιμάται σε μαξιλάρι.
  • Προσέξτε τη θερμοκρασία του δωματίου.
  • Φροντίστε το στρώμα να μην είναι υπερβολικά μαλακό.
  • Φροντίστε να μην υπάρχουν στο κρεβάτι ή τα κλινοσκεπάσματα κουμπιά ή κορδόνια, που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για το μωρό.
  • Αποφύγετε να κοιμάται το νεογέννητο μωρό σας μαζί σας και με το μεγαλύτερο αδερφάκι του, που μπορεί να είναι ένα δραστήριο νήπιο χωρίς επίγνωση την ώρα του ύπνου.

Φυσικά, όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, θα είναι και πιο ασφαλές.

Εάν ανησυχείτε μήπως το μωρό μεγαλώνοντας θα δυσκολευτεί να μεταφερθεί στο δικό του κρεβάτι, αν και οι περισσότεροι γονείς που το έχουν εφαρμόσει δηλώνουν ότι δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες, μπορείτε να εφαρμόσετε από νωρίς τα παρακάτω μέτρα: 

  • Το μωρό θα πρέπει να έχει το δωμάτιό του και την κούνια ή το κρεβατάκι του και όσο μεγαλώνει να αντιλαμβάνεται ότι εκεί είναι ο χώρος του και να περνάει χρόνο στο δωμάτιό του με τη μαμά και τα παιχνίδια του.
  • Όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο,  μπορείτε να το βάζετε στην κούνια στο δωμάτιό του για τους μεσημεριανούς του ύπνους.
  • Μπορείτε να μεταφέρετε το μήνυμα, όσο το μωρό σας μεγαλώνει, με διάφορους τρόπους, ακόμη και με παραμυθάκια, ότι υπάρχει το στάδιο που θα κοιμάστε όλοι μαζί, αλλά σταδιακά το επόμενο βήμα θα είναι η μετάβασή του στο δικό του κρεβάτι!