Πιθανή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό
Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει πολύ σημαντικές ορμόνες που εμπλέκονται κυρίως στον μεταβολισμό, στη λειτουργία της καρδιάς και των οργάνων πέψης, στον έλεγχο των μυών και τη διατήρηση των οστών. Νέα δεδομένα προειδοποιούν τις γυναίκες, είτε έχουν ιστορικό θυρεοειδούς είτε όχι, να παρακολουθούν τη λειτουργία του, καθώς η φάση της εγκυμοσύνης και των δύο επόμενων ετών μέτά τον τοκετό είναι καθοριστική.
Νέα μεγάλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Τσαρλς της Πράγας αναφέρει ότι το 35% των γυναικών με αντισώματα TPO, θα εμφανίσουν μη φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών τα επόμενα δύο χρόνια μετά τον τοκετό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 14% των γυναικών εμφανίζουν τέτοια αντισώματα, ως αυτοάνοση αντίδραση, ενώ το ποσοστό στους άνδρες είναι εξαιρετικά χαμηλότερο (κάτω από 3%). Οι περισσότερες γυναίκες θετικές σε αντισώματα εξακολουθούν να έχουν φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς και είναι υγιείς, ωστόσο παρακολουθούνται τακτικά από ενδοκρινολόγο για πιθανή εξέλιξη ενός προβλήματος στο μέλλον.
Η νέα μελέτη, όμως, είναι μια σημαντική προειδοποίηση πως όταν ο οργανισμός της γυναίκας περάσει από μία φάση εγκυμοσύνης και τοκετού, η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιταχυνθεί και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει πρόβλημα του αδένα.
Παρατηρήθηκε ότι γυναίκες με υγιή θυρεοειδή, κατά την εγκυμοσύνη αναπτύσσουν μη φυσιολογική λειτουργία του αδένα. Αναφέρεται, επίσης, ότι περίπου 1 στις 20 γυναίκες στον γενικό πληθυσμό (όχι διαγνωσμένες με αντισώματα) θα εμφανίσουν προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα μέσα στα 2 επόμενα χρόνια μετά τη γέννα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενδοκρινολογίας στο Ρότερνταμ.
Εφόσον είναι γνωστό ότι η κατάσταση του θυρεοειδή και των ορμονών επηρεάζει την υγεία της μητέρας και πιθανότατα δημιουργεί προβλήματα σε μελλοντική εγκυμοσύνη και στο έμβρυο, οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και συμβουλεύουν τις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν προχωρήσουν σε μία εγκυμοσύνη, να επισκεφτούν έναν ενδοκρινολόγο για έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 27 Μαΐου 2011
Διαβάστε επίσης...