Αρχική σελίδα Βιβλίο «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας» από τις Εκδόσεις Αερόστατο

«Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας» από τις Εκδόσεις Αερόστατο

Σας παρουσιάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για γονείς «Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αερόστατο και θα σας δώσει σίγουρα πολλά ερεθίσματα και τροφή για σκέψη. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, ζωντανό και απλό στη γραφή του και θα κάνει αρκετούς γονείς να αναρωτηθούν και να αξιολογήσουν την αντίληψη που έχουν για τον τρόπο ζωής των παιδιών τους, την κατανομή χρόνου τους και την εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο αναφέρει εύστοχα ότι «Όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα στις μέρες μας, το μήνυμα παραμένει ίδιο: η παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να την αφήσουμε στα χέρια των παιδιών….»

Πόσο έχει εισχωρήσει στους Έλληνες γονείς η λογική των «διαχειριζόμενων» παιδιών; Πόσο έχει επηρεάσει τα παιδιά μας το άγχος και η παρέμβαση των ενηλίκων; Πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν τα παιδιά μας για να χαρούν την παιδική τους ηλικία, ανάμεσα από τα αμέτρητα σχολικά και εξωσχολικά προγράμματα και δραστηριότητες, που πασχίζουμε να τους προσφέρουμε ως «απαραίτητο εφόδιο» για το μέλλον τους; Πόσο βλέπουμε πια τα παιδιά μας στο πρόσωπο και παίζουμε και αλληλεπιδρούμε μαζί τους, αντί να μας βλέπουν από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου καθ’ οδόν για το επόμενο μάθημα, όπως σε ένα περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο;

Αυτά και πολλά άλλα θα συναντήσει ο γονιός διαβάζοντας ευχάριστα αυτό το μανιφέστο, στο οποίο πολύ διακριτικά και επιτυχημένα ο συγγραφέας, που είναι και ο ίδιος γονιός, καταθέτει περιστατικά που κατέγραψε σε οικογένειες όλου του κόσμου και τους προβληματισμούς του.

«Μεγαλώνουμε μια γενιά από κουρασμένα παιδιά – φορτωμένα με υποχρεώσεις και στόχους», γράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Καρλ Ονορέ. Στην τέλεια εικόνα μιας ισορροπημένης παιδικής ηλικίας, θα έπρεπε το παιδί να ασχολείται όσο προβλέπει το εκπαιδευτικό σύστημα με το σχολείο του, να κάνει τα μαθήματά του και να έχει μπόλικο ελεύθερο χρόνο να παίξει. Όμως, για πολλά παιδιά της εποχής μας η εικόνα αυτή είναι ένα άπιαστο όνειρο που το βλέπουν από το παράθυρο του δωματίου τους, στο απέναντι πάρκο, όση ώρα μελετούν μία από τις δύο γλώσσες που διδάσκονται, ή εξασκούνται σε ένα μουσικό όργανο.

Εξετάζοντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και παίρνοντας συνεντεύξεις από ειδικούς και οικογένειες σε όλο τον κόσμο, ο Καρλ Ονορέ αποδεικνύει ότι η ανατροφή των παιδιών μας δεν χρειάζεται να μοιάζει με αγώνα συγκέντρωσης γνώσεων και εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική, κυρίως, ζωή τους. Με το χιούμορ και την αμεσότητα που τον διακρίνουν, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας όλα όσα ψιθυρίζουμε μεταξύ μας οι γονείς στα πηγαδάκια συζητήσεων. Δεν γράφει για κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη, αλλά κυρίως προβληματίζει - και επιβεβαιώνει ότι στις μέρες μας, με την ολοένα μεγαλύτερη πίεση να μάθουν όλο και περισσότερα, είναι δύσκολο να παραμείνουν, τα παιδιά, απλώς παιδιά…

 

CARL HONORE
Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη νοοτροπία του  υπερ-γονεϊσμού
Μετάφραση από τα αγγλικά: Άλκηστη Κελεσίδη
ISBN: 978-960-9435-07-9
Μάιος 2010
Σελ.: 448, Τιμή: 18,80 €
Εκδόσεις Αερόστατο