Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Τα κιλά της εγκυμοσύνης

Τα κιλά της εγκυμοσύνης

Τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης αποτελούν την ανησυχία πολλών γυναικών. Πόσα κιλά πρέπει να πάρετε για να διατηρηθείτε υγιής και όμορφη και να έχετε μια ομαλή εγκυμοσύνη μέχρι τον τοκετό;

 

Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε φυσιολογικά πλαίσια, η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή και φανερώνει ότι το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά, ενώ προετοιμάζεται το σώμα της γυναίκας για τον θηλασμό.

 

Πόσα κιλά θα πάρετε στην εγκυμοσύνη

Ενδεικτικά, μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους αναμένεται να έχει λίγο πριν τον τοκετό περίπου  11 έως 16 κιλά πλέον του αρχικού της βάρους. Τα κιλά αυτά είναι λιγότερα για μια γυναίκα υπέρβαρη και ακόμη λιγότερα για μια γυναίκα παχύσαρκη, ενώ για αρχικό βάρος κάτω του φυσιολογικού, τα κιλά της εγκυμοσύνης αναμένεται να είναι περισσότερα.

Εάν κυοφορείτε δίδυμα, η αύξηση βάρους θα είναι περίπου 17-25 κιλά, εφόσον ξεκινάτε με φυσιολογικό βάρος.

Τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν ανήκουν φυσικά όλα στο μωράκι σας, το οποίο γεννιέται περίπου 3-3,5 κιλά (μέσος όρος σε τελειόμηνο μωρό), αλλά κατανέμονται επίσης σε διάφορους ιστούς και υγρά.

 

Ενδεικτικά:

  • έμβρυο: 3,4 κιλά
  • αύξηση μάζας στήθους: 0,90 κιλά
  • αποθήκες πρωτεϊνών και λίπους μητέρας: 3,20 κιλά
  • πλακούντας: 0,70 κιλά
  • διόγκωση μήτρας: 0,90 κιλά
  • αμνιακό υγρό: 0,90 κιλά
  • αύξηση βάρους αίματος μητέρας: 1,80 κιλά
  • υγρά σώματος μητέρας: 1,80 κιλά

 

Επίσης, ο ρυθμός με τον οποίο θα αυξηθεί το βάρος σας είναι γενικά χαμηλός στην αρχή της εγκυμοσύνης, ενώ όσο μπαίνετε στο β΄ τρίμηνο θα αυξηθεί.

 

Πόσο πρέπει να τρώτε κατά την εγκυμοσύνη σας

Η γνωστή φράση «τρώτε για δύο» περιέχει και αλήθεια και μύθο, αφού πράγματι οι θερμιδικές ανάγκες σας είναι αυξημένες, αλλά ωστόσο θα πρέπει να αυξάνετε σταδιακά τις ποσότητες, όσο προχωράτε στην εγκυμοσύνη σας, ενώ οι επιλογές σας θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνδρακες, βιταμίνες, μέταλλα και λίπη.

Η  Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά για γυναίκες φυσιολογικού βάρους με καθιστική ζωή, την καθημερινή πρόσληψη 1.800 θερμίδων για το α’ τρίμηνο, 2.200 θερμίδων κατά το β’ τρίμηνο και 2.400 θερμίδων κατά το γ’ τρίμηνο κυοφορίας.

Οι θερμίδες σας θα πρέπει να προέρχονται από καλές διατροφικές επιλογές, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, όσπρια, αυγά και ελαιόλαδο.

 

Τι συμβαίνει εάν ξεκινήσετε μια εγκυμοσύνη με περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό

Σε περίπτωση που ξεκινάτε την εγκυμοσύνης σας με αρκετά κιλά περισσότερο από το φυσιολογικό βάρος που θα έπρεπε να έχετε, φυσικό είναι να σας παρακολουθεί στενά ο γυναικολόγος σας και να σας συμβουλέψει για τη διατροφή σας, πιθανότατα σε συνεργασία με ενδοκρινολόγο-διατροφολόγο, ώστε να εξασφαλιστεί η δική σας υγεία και του εμβρύου.

Φυσικά, η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλη για στερητικές δίαιτες, καθώς ο οργανισμός σας έχει αυξημένες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και αυξημένες θερμιδικές ανάγκες, αλλά είναι μια καλή αφορμή να αρχίσετε να κάνετε πιο σωστές διατροφικές επιλογές, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για το μωράκι που θα φέρετε στον κόσμο.

 

Τι κίνδυνοι υπάρχουν εάν πάρετε υπερβολικά πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη;

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην εγκυμοσύνη, όπως διαβήτη κυήσεως, υπέρταση, προεκλαμψία και ανάγκη για καισαρική τομή. Αυξημένους κινδύνους εμφανίζουν και τα έμβρυα σε αυτές τις περιπτώσεις, που αφορούν από συγγενείς ανωμαλίες, μέχρι παιδική παχυσαρκία.

 

Πώς μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας κατά την εγκυμοσύνη

Σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ενδοκρινολόγων στη Βοστώνη (Ιούνιος 2011), αναφέρεται ότι όταν υπάρχει επαρκής και τακτική ενημέρωση σχετικά με το σωστό βάρος που πρέπει να παίρνει η έγκυος στην εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από την ίδια της πορείας αύξησης βάρους και μικρών αλλαγών, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η έγκυος που ενημερώνεται σωστά σχετικά με το βάρος της και τις συνέπειες, μαθαίνει να παρακολουθεί και να τροποποιεί τη διατροφική συμπεριφορά της και ως αποτέλεσμα να διατηρεί ελεγχόμενη την αύξηση του βάρους της σε φυσιολογικά πλαίσια.

Μικρές αλλαγές και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως το περπάτημα και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά και η μέλλουσα μητέρα να μην φορτωθεί με επιπλέον περιττά κιλά λίπους, που θα έχουν συνέπεια στην υγεία της, στην πορεία της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου, αλλά και στην αυτοεκτίμηση και τη θηλυκότητά της.

 

 

Πηγή στοιχείων: Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG)

Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό. Ο μόνος αρμόδιος να σας δώσει ιατρική συμβουλή είναι ο γιατρός ή ο γυναικολόγος σας.

Διαβάστε επίσης...