Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για εγγενείς ανωμαλίες

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για εγγενείς ανωμαλίες

Μωρά με παραμορφωμένα άκρα, στρεβλοποδία, παραμορφώσεις στο πρόσωπο και προβλήματα στο γαστρεντερικό είναι ορισμένες από τις πιο συχνές εγγενείς ανωμαλίες που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη εκτεταμένη επιστημονική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η έρευνα αυτή σχετίζει τις παραμορφώσεις ή εγγενείς ανωμαλίες των μωρών που γεννιούνται με το κάπνισμα της μητέρας τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί ένα μωρό με διάφορα προβλήματα, όπως:  παραμορφωμένα ή ακόμη και απόντα άκρα, στρεβλοποδία, ανωμαλίες στο γαστρεντερικό, παραμορφώσεις στο κρανίο, προβλήματα όρασης, χειλεοσχιστία και λαπαροσχιστία.

Επίσης, το κάπνισμα θεωρείται ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για αποβολή, για χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό.

Οι επιστήμονες που διενέργησαν την έρευνα ελπίζουν ότι η αναφορά συγκεκριμένων κινδύνων θα βοηθήσει στην ενημέρωση των εγκύων γυναικών και θα τις πείσει να διακόψουν το κάπνισμα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, καθώς παρά το γεγονός ότι οι έγκυες γυναίκες δέχονται αρκετές προειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τους κινδύνους για το έμβρυο στην εγκυμοσύνη τους, ένα ποσοστό εγκύων συνεχίζει το κάπνισμα.

Ενδεικτικά, το 17% των εγκύων συνεχίζει το κάπνισμα, ενώ για τις ηλικίες κάτω των 20 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ ένα ποσοστό 20% καπνίζει στις ηλικίες κάτω των 25.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Ιουλίου 2011

Διαβάστε επίσης...