Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Μικρές και ανώδυνες αλλαγές στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη

Μικρές και ανώδυνες αλλαγές στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη

Φουσκωμένη κοιλίτσα, διογκωμένο στήθος και αύξηση βάρους. Σίγουρα γνωρίζετε αυτές τις αλλαγές που θα ζήσετε στην εγκυμοσύνη σας. Σε αυτή την ξεχωριστή περίοδο των 40 περίπου εβδομάδων της ζωής σας, θα παρατηρήσετε και άλλες, μικρές ή μεγάλες αλλαγές, οι οποίες δεν αποτελούν λόγους ανησυχίας και ίσως δεν τις αναφέρει καν ο γιατρός σας.

Αυτό συμβαίνει, επειδή οι αλλαγές αυτές δεν έχουν τις περισσότερες φορές καμία σχέση με την πορεία της υγείας σας, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας που ακολουθεί το σώμα σας. Επίσης, οι περισσότερες είναι παροδικές και θα σας αποχαιρετήσουν μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

Η βασική αιτία της εμφάνισης των αλλαγών αυτών είναι οι έντονες μεταβολές στις ορμόνες του οργανισμού σας. Και φυσικά, είναι κατανοητό ότι τα πάντα στον οργανισμό σας μεταβάλλονται για έναν υπέρτατο σκοπό,  για να μπορέσετε να φέρετε σε πέρας με επιτυχία την κύηση, τον τοκετό, αλλά και τον θηλασμό. Δείτε, λοιπόν, παρακάτω μερικές από αυτές τις αλλαγές.


Το στήθος διογκώνεται και η θηλή και η θηλαία άλως μεγαλώνει και σκουραίνει. Οι μαστοί προετοιμάζονται για τον θηλασμό και οι γαλακτοφόροι αδένες μπαίνουν σε ετοιμότητα. Η θηλές ίσως εξέχουν περισσότερο και η θηλαία άλως είναι εμφανώς πιο σκούρη και μεγαλύτερη, ώστε να την εντοπίσει εύκολα το νεογέννητο μωράκι. Δεν είναι απίθανο να στάξουν κάποια στιγμή σταγόνες από πρωτόγαλα.

Τα μαλλιά σας μεγαλώνουν πιο γρήγορα και εμφανίζεται τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία. Ίσως παρατηρήσετε να εμφανίζονται τριχούλες σε σημεία που δεν υπήρχαν ως τώρα ή το ξανθωπό χνούδι να σκουραίνει. Μην πανικοβληθείτε. Το φαινόμενο οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών και συνήθως υποχωρεί σταδιακά μετά τον τοκετό. Χαρείτε το γεγονός ότι είναι η καλύτερη περίοδος για τα μαλλιά σας, καθώς θα τα δείτε πυκνά και λαμπερά. Η έντονη απώλεια τριχών από τα μαλλιά σας την περίοδο μετά τον τοκετό δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει, καθώς απλώς χάνονται οι τρίχες που θα χάνατε έτσι κι αλλιώς, απλά τώρα πέφτουν μαζεμένες!

Το δέρμα ίσως εμφανίσει μικρές σκούρες κηλίδες. Πάλι οι ορμόνες φταίνε και συγκεκριμένα η αύξηση της μελανίνης. Συνήθως αυτές οι πιο σκούρες κηλίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο ή το λαιμό και θα εξαφανιστούν σταδιακά μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης, ορισμένες γυναίκες παρατηρούν στο δέρμα τους αλλαγές, όπως βελτίωση ή αντίθετα επιδείνωση της ακμής.  Και όταν η κοιλίτσα σας μεγαλώσει, θα δείτε πιθανότατα μια κατακόρυφη γραμμή που περνάει από τον αφαλό, που θα είναι λίγο πιο σκούρα από το δέρμα σας, που ονομάζεται «μελανή γραμμή».

Υπνηλία
Κατά το πρώτο τρίμηνο, θα νιώθετε πως χρειάζεστε πολύ ύπνο και δεν θα θέλετε να αποχωριστείτε εύκολα το κρεβάτι σας. Μην ανησυχήσετε, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όποτε έχετε τη δυνατότητα και προς τον 4ο μήνα η υπνηλία θα υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης...