Αρχική σελίδα Χριστουγεννιάτικα Δώρα & Βιβλία «Εδεσματολόγιον των Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων»

«Εδεσματολόγιον των Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων»

altΤο «Εδεσματολόγιον των Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων» είναι μια ξεχωριστή καταγραφή που αποτυπώνει ανάγλυφα τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των ημερών, μέσα από τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Ανασύρει από το σεντούκι της μνήμης, το μεγαλείο και την αρχοντιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μεταφέροντας ατόφιο στο σήμερα έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό.

Μια μνήμη που μετουσιώνεται σε υπερβατική εμπειρία, που εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων, βγαλμένες από την αχλύ του χρόνου και του χώρου.

Tα Χριστούγεννα  είχαν πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία για τους ανθρώπους που γιόρταζαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, εκείνον που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και συνέχισαν αδιαλείπτως μέχρι τις μέρες μας μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες.

Όταν ακούς από παιδί για τις αλησμόνητες πατρίδες, όταν μεγαλώνοντας ακούς τη γιαγιά σου να σου μιλάει για τη Σμύρνη, την Πόλη, την Τραπεζούντα και ν’ αποδίδει σ’ όλα εκείνα τα μέρη όλα τα όμορφα και τα καλά του κόσμου, τότε η επιθυμία για ένα ταξίδι επιστροφής σε ‘κείνα τα μέρη γίνεται προσωπικό χρέος απέναντι σ’ όσους γεννήθηκαν και έζησαν εκεί.
Ο προσφιλέστερος τόπος για τον καθένα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Εκεί ταξιδεύουμε κάθε τόσο με όχημα τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις. Και σ’ έναν τέτοιο νόστο τα Χριστούγεννα έχουν τα πρωτεία, γιατί είναι γιορτή που μαλακώνει τη λεηλασία των ψυχών, που ξαναγνέθει τα ξεφτίδια σε υφάδια.Τα Χριστούγεννα δεν έχουν άλλωστε ηλικία, γιατί μέσα τους χωράνε όλες οι ηλικίες. Είναι γιορτή που σημαδεύει πρώτα απ’ όλα στο συναίσθημα. Είναι στη φύση τους ν’ αναδεύουν το θυμικό.


Πρόσφυγες απ’ όλη την Ελλάδα κατέθεσαν σ’ αυτό το βιβλίο φωνή και ψυχή, γυρίζοντας νοσταλγικά στις αλησμόνητες πατρίδες και ταυτόχρονα στην άλλη ακριβή πατρίδα, την κοινή για όλους, στην «υπερπατρίδα» της παιδικής ηλικίας.

Τα Χριστούγεννα εκείνης της εποχής, σε ‘κείνα τα μέρη της Ανατολής, συμπύκνωναν μια φιλοσοφική κοσμοθεωρία που επέτρεπε την έκφραση των κοινωνικών πόθων.
Το βιβλίο αυτό για τους παλαιότερους θα αποτελέσει ενθύμιον των παιδικών τους χρόνων. Από τους νεότερους θα διαβαστεί σαν παραμύθι. Σαν την εικόνα μιας κοινωνίας που υπήρξε κάποτε, πολύ παλιά…

 

 

Συγγραφέας: Έφη Γρηγοριάδου

Eκδόσεις: Σαββάλας, www.savalas.gr

Διαστάσεις: 21x30

Σελίδες: 223

Τιμή: 34.90 €