Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Παχυσαρκία και Εγκυμοσύνη - Μύθοι και Αλήθειες

Παχυσαρκία και Εγκυμοσύνη - Μύθοι και Αλήθειες

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που όταν συνδυαστεί με την εγκυμοσύνη, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τόσο ο γιατρός, όσο και η έγκυος γυναίκα έχουν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετες προκλήσεις για μία ομαλή εγκυμοσύνη και τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία της μητέρας και του βρέφους. Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις ρίχνουν περισσότερο φως στην ιδιαίτερη αυτή κατάσταση, συχνά αποκαλύπτοντας απροσδόκητα συμπεράσματα. Ας δούμε μερικούς μύθους και αλήθειες για την έγκυο που παράλληλα βρίσκεται στο φάσμα της παχυσαρκίας.

 

Οι παχύσαρκες γυναίκες πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον 7 κιλά κατά την εγκυμοσύνη - Μύθος

Οι συστάσεις των επιστημόνων τροποποιήθηκαν το 2009, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του βάρους είναι της τάξης των 5 έως 9 κιλών. Θεωρείται πλέον, ότι όταν μια γυναίκα ξεκινά μια εγκυμοσύνη όντας παχύσαρκη, εάν δεν πάρει πολύ βάρος αυξάνει τις πιθανότητες για υγιή εγκυμοσύνη.

Παχύσαρκες γυναίκες που θα αυξήσουν υπερβολικά το βάρος τους στην εγκυμοσύνη διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωρο τοκετό, καισαρική τομή, αυξημένο βάρος εμβρύου κ.α.

 

Ο κίνδυνος ξαφνικού πρόωρου τοκετού είναι υψηλότερος στις παχύσαρκες εγκύους - Μύθος

Οι παχύσαρκες γυναίκες δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες για ξαφνικό πρόωρο τοκετό. Αντίθετα, έχουν περισσότερες πιθανότητες για προκλητό πρόωρο τοκετό για ιατρικούς λόγους, όπως διαβήτης της εγκυμοσύνης ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως ο κίνδυνος ξαφνικού πρόωρου τοκετού είναι κατά 20% χαμηλότερος στις παχύσαρκες γυναίκες σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους, πιθανότατα εξαιτίας ορμονικών αλλαγών.

 

Πολλές παχύσαρκες έγκυες έχουν έλλειψη βιταμινών - Αλήθεια

Παρόλη την υψηλή θερμιδική κατανάλωση, οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Το 40% εμφανίζει έλλειψη σιδήρου, το 24% έλλειψη φολικού οξέος και το 4% έλλειψη βιταμίνης Β12. Επιπλέον, στοιχεία, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι εξαιρετικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Όπως και στις απλές περιπτώσεις παχυσαρκίας (όπου δεν υπάρχει εγκυμοσύνη), το πρόβλημα τελικά δεν εντοπίζεται στην ποσότητα του φαγητού, αλλά στην χαμηλή του ποιότητα, που παρά τη μεγάλη ποσότητα, δεν εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη - Αλήθεια

Αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως άσθμα ή υπνική άπνοια, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως προεκλαμψία ή καισαρική τομή. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο ποσοστό αναπνευστικών επιπλοκών και ένα ποσοστό έως και 30% εμφανίζουν επιδείνωση στο άσθμα τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αναπνευστικά προβλήματα είναι ακόμη μια πτυχή της κακής υγείας που εκφράζει η παχυσαρκία, στην οποία πρόσφατα δόθηκε περισσότερη σημασία.

Διαβάστε επίσης...