Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Το παιδί σας και οι τέχνες

Το παιδί σας και οι τέχνες

Η τέχνη είναι μέρος της ζωής μας, όσο κι αν πολλές φορές δεν το συνειδητοποιούμε. Ο ρόλος της τέχνης στη ζωή όλων και ιδιαίτερα των παιδιών, είναι πολύ σημαντικός και βοηθάει στη συνολική και αρμονική τους ανάπτυξη ως προσωπικοτήτων. Και το να φέρετε τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, είναι πολύ πιο εύκολο και πιο απλό από όσο φαντάζεστε!

 

Οι τέχνες ωφελούν σε πολλά επίπεδα τα παιδιά

Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που είχαν ερεθίσματα μέσα από τις καλές τέχνες και τους δόθηκαν μέσα να είναι δημιουργικά μέσα από αυτές, ανέπτυξαν ταλέντα και δεξιότητες, πέρα από τις καθαρά καλλιτεχνικές. Τα παιδιά αυτά έδειξαν ότι απέκτησαν συναισθηματική νοημοσύνη, ευελιξία και δυνατότητα να μαθαίνουν εύκολα. Καταφέρνουν να λύσουν προβλήματα χρησιμοποιώντας εφευρετικότητα και φαντασία, ενώ έμαθαν έτσι νέες μορφές επικοινωνίας με τους άλλους.

Επίσης, η ενασχόληση με την τέχνη βοηθά πολύ τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάθηση ή την επικοινωνία, καθώς έτσι τους δίνεται διέξοδος να εκφραστούν και να αναπτύξουν πτυχές της προσωπικότητάς τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να μειώσουν ενδεχόμενο στρες.

Φυσικά, με τις τέχνες δεν ασχολούνται μόνο τα παιδιά που έχουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά είναι σαφές ότι η τέχνη είναι για όλους.

 

 

Πώς μπορείτε να φέρετε το παιδί σας σε επαφή με την τέχνη;

Μπορείτε κι εσείς να ξυπνήστε τη φαντασία, την ενσυναίσθηση, την αγάπη για έκφραση και δημιουργία στα παιδιά σας, φέρνοντάς τα σε επαφή με τις τέχνες. Ακόμη κι αν εσείς ως γονείς δεν έτυχε να ενδιαφερθείτε για την τέχνη ως τώρα ή δεν είχατε χρόνο, δείτε το ως ευκαιρία για ένα οικογενειακό ταξίδι στον κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης.

 

Η τέχνη στο... σπίτι σας
Τέχνη μπορεί να είναι κάτι δημιουργικό, αλλά ταυτόχρονα απλό, με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά και που να είναι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους. Για παράδειγμα, αν διευρύνουμε την έννοια της τέχνης, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μαγειρική, για διακόσμηση στο σπίτι, για τη δημιουργία μιας όμορφης ανθοδέσμης ή χειροτεχνίας κ.α. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να γίνουν στο σπίτι και να είναι πολύ δημιουργικές, προσφέροντας στα παιδιά ευκαιρίες να αναπτύξουν δεξιότητες και να εκφραστούν επεκτείνοντας τη φαντασία τους, με ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Τέχνη μπορεί να είναι ακόμη να γράψουν τα παιδιά μια ιστορία ή να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο τραγούδι ή μουσικό σκοπό. Ακόμη, να ετοιμάσουν μια μικρή ιστορία παίζοντάς τη στο κουκλοθέατρο.

 

Βραδιές οικογενειακής τέχνης

Διοργανώστε μια οικογενειακή βραδιά μουσικής, όπου ο καθένας θα παρουσιάσει σε όλη την οικογένεια ένα τραγούδι ή μουσικό κομμάτι που θα έχει προετοιμάσει ή αντίστοιχα βραδιά ποίησης ή ζωγραφικής. Ή διοργανώστε μια βραδιά, όπου ο καθένας θα προετοιμάσει κάτι από την τέχνη που του αρέσει! Το σίγουρο είναι ότι θα ανακαλύψετε ο ένας για τον άλλο ταλέντα και πτυχές που δεν είχατε γνωρίσει ως τώρα! Και φυσικά, στην κοινή αυτή δραστηριότητα μπορούν να συμμετάσχουν με επιτυχία ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά, ενώ αν είναι πολύ πολύ μικρά, να γίνουν «ομάδα» με ένα άλλο μέλος της οικογένειας.

Δεν πειράζει εάν δεν είχατε προηγουμένως επαφή με τη μουσική ή τη ζωγραφική, ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της σύνθετης αυτής περίστασης, να το κάνετε όλοι μαζί.

 

Ερεθίσματα από τις καλές τέχνες

Σίγουρα όταν ακούτε τη λέξη «τέχνη», το μυαλό σας πάει σε κάποια πινακοθήκη, μουσείο ή αίθουσα συναυλιών. Βρείτε ευκαιρίες να επισκεφτείτε τέτοια μέρη και αναζητήστε εάν υπάρχουν ξεναγήσεις ειδικά για παιδιά με τους συνοδούς τους.

Στο σπίτι ξεφυλλίστε βιβλία με φωτογραφίες από πίνακες, γλυπτά κτλ, ακούστε διάφορες μουσικές από όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές και εκμεταλλευτείτε τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που σας προσφέρει το διαδίκτυο.

 

 

Η ευρύτερη έννοια της τέχνης

Μην ξεχνάτε, ότι τέχνη είναι οτιδήποτε μεταφέρει ιδέες, συναισθήματα, έννοιες αφηρημένες ή όχι  ή απόψεις με έναν τρόπο που περνάει μέσα από τις αισθήσεις μας, το συναίσθημα και τη λογική μας ταυτόχρονα και δεν περιορίζεται μόνο σε κλασσικούς πασίγνωστους πίνακες ή μουσικές συμφωνίες. 

Μουσική δεν παίζει μόνο όποιος γνωρίζει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο, αλλά και κάποιος που χτυπά ρυθμικά τα χέρια του ή μουρμουρίζει ένα σκοπό. Αντίστοιχα, ζωγράφος δεν είναι μόνο εκείνος με τους καμβάδες και τα χρώματα λαδιού, αλλά και ένα μικρό παιδί  που βουτά τα δάχτυλά του στις δαχτυλομπογιές και εκφράζεται σε ένα λευκό χαρτί. 

Και τέλος, μην ξεχνάτε τη φράση του Πάμπλο Πικάσσο «Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας».

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 8 Ιανουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...