Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Δεν θέλω να πάω στον παιδίατρο!

Δεν θέλω να πάω στον παιδίατρο!

Το μικρούλι σας έχει αρχίσει να νιώθει φόβο όταν περνάτε την πόρτα του παιδιάτρου; Θυμάται το ενοχλητικό τσιμπιματάκι από το εμβόλιο πριν από ενάμιση μήνα και δεν έχει καμία διάθεση να το επαναλάβει; Πώς μπορείτε να κάνετε την επίσκεψη στον παιδίατρο λιγότερο δυσάρεστη για όλους;

Όσο μεγαλώνει το μικρούλι σας, αρχίζει και συνδυάζει τις εμπειρίες και τα γεγονότα και έτσι νιώθει το… κακό προηγούμενο του παιδιατρείου. Πρέπει, λοιπόν, να αναλάβετε δράση και μάλιστα πολύ πριν μπείτε στο αυτοκίνητο για τον παιδίατρο. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να εξοικειώσετε το μικρό σας με την ιδέα του παιδιάτρου. Μπορείτε να του δείξετε φωτογραφίες με παιδάκια που τα εξετάζει ο χαμογελαστός παιδίατρος λέγοντάς του ότι ο γιατρός τα αγαπάει και ότι ο σκοπός του είναι να κάνει τα παιδάκια καλά. Αγοράστε ένα σετ παιχνιδιού από ιατρικά όργανα, π.χ. στηθοσκόπιο, και παίξτε με αυτά. Δώστε στο μικρό σας τον ρόλο του γιατρού και πείτε του να εξετάσει και να φροντίσει εσάς και το αρκουδάκι του.

Όταν έρθει η ώρα να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, είτε προγραμματισμένα είτε όχι, ενημερώστε το παιδί λίγο πριν φύγετε (εάν το κάνετε πολύ νωρίτερα θα βιώνει και θα εκδηλώνει το άγχος του συνέχεια μέχρι να φύγετε) και μην το κοροϊδέψετε λέγοντάς του ότι πάτε κάπου αλλού. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ καθοριστικό να δει το μικρό σας ότι εσείς είστε αποφασισμένη για αυτή την επίσκεψη και ταυτόχρονα δεν είναι κάτι που σας αγχώνει, αλλά νιώθετε ήρεμη και σίγουρη. Όσο κι αν δεν το δείχνει, το μικρό σας καθησυχάζεται από τη δική σας ηρεμία και νιώθει πιο ασφαλές. Υποσχεθείτε μια ευχάριστη για το παιδί δραστηριότητα μετά την επίσκεψη στον γιατρό, π.χ. βόλτα στην παιδική χαρά.

Αν και οι περισσότεροι παιδίατροι έχουν εξοπλίσει τα ιατρεία τους ώστε να έχουν παιχνιδάκια που θα απασχολούν τους μικρούς που περιμένουν, καλό είναι να πάρετε 2-3 παιχνιδάκια ή και βιβλιαράκια μαζί σας από το σπίτι. Έτσι ο χρόνος αναμονής θα είναι πιο ευχάριστος για το μικρό σας που μπορεί να ξεχαστεί λιγάκι παίζοντας με το αυτοκινητάκι του στον καναπέ του ιατρείου. Τέλος, φροντίστε, εάν το μικρό σας είναι υγιές και η επίσκεψη γίνεται για εμβόλιο, να μην έρχεται σε κοντινή επαφή με παιδάκια με πυρετό και φυσικά το ίδιο ισχύει όταν το δικό σας μικρούλι έχει πυρετό και είναι άρρωστο.

Όταν μπείτε στον γιατρό, καθησυχάζετε το μικρό σας όσο μπορείτε, μιλάτε του ήρεμα και εξηγήστε του κάθε φορά τι συμβαίνει και τι εξετάζει ο γιατρός (π.χ. τη γλωσσίτσα, τα αυτάκια κτλ.). Αγκαλιάστε το, παρηγορήστε το και ενθαρρύνετέ το να χαιρετήσει και να ευχαριστήσει τον γιατρό ως ένα άτομο που το φροντίζει. Σιγά-σιγά, το μικρό σας θα μεγαλώνει και θα κατανοεί τις φροντίδες του γιατρού και θα γίνουν κάποια στιγμή καλοί φίλοι!