Αρχική σελίδα 4 - 6 ετών Παιδική παχυσαρκία - η επιδημία του 21ου αιώνα

Παιδική παχυσαρκία - η επιδημία του 21ου αιώνα

Είναι γνωστό πως στον δυτικό κόσμο η παχυσαρκία αποτελεί τόσο διαδεδομένο πρόβλημα, που χαρακτηρίστηκε ακόμα και ως «επιδημία». Επίσης, είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου ΙΙ και ότι συνδέεται με πλήθος ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Ίσως έχετε ακούσει ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. Εδώ δεν θα διαβάσετε ξανά τη μεγάλη λίστα ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ούτε στατιστικές και αριθμούς. Απλώς θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του για να αντιμετωπίσει ή να προλάβει το πρόβλημα.

Οι συμβουλές των ειδικών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εστιάζονται στις δύο γνωστές πια βασικές οδηγίες: α) σωστή διατροφή και β) επαρκής σωματική άσκηση. Σας θυμίζει μήπως τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στις γυναίκες, στους άνδρες και τέλος πάντων σε ανθρώπους κάθε ηλικίας; Πράγματι, η συνταγή για όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς δεν μπορεί, παρά να είναι η ίδια. Τα παιδιά, όμως, έχουν κάποιες διαφορές από τους  μεγάλους που λειτουργούν υπέρ τους. Μια διαφορά είναι πως είναι ακόμη πιο εύπλαστα και μπορούν πιο εύκολα να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες που θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Η δεύτερη διαφορά είναι πως γενικά αγαπούν τη δράση και έτσι με τη σωστή ενθάρρυνση από τους γονείς, πιο εύκολα θα στραφούν στη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει τη μορφή παιχνιδιού και όταν γίνεται μαζί με άλλα παιδιά.

Τι κάνουμε, λοιπόν, με τον παράγοντα «διατροφή»; Κάντε τη σωστή διατροφή οικογενειακή υπόθεση! Άλλωστε, όλες οι μαμάδες λέμε συχνά ότι θέλουμε να χάσουμε τα 3-4 κιλά που πήραμε τους τελευταίους μήνες. Αποφασίστε να εισάγετε σιγά-σιγά υγιεινές επιλογές στο διατροφικό πρόγραμμα όλης της οικογένειας. Επιλέξτε άπαχο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, φροντίστε να υπάρχει πάντοτε μία σαλάτα στο γεύμα σας, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο (με μέτρο) και καταναλώνετε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά. Αγοράστε φρούτα και τοποθετήστε τα στο οπτικό πεδίο στην κουζίνα, ώστε να τα επιλέγουν τα παιδιά πιο εύκολα κάθε φορά που πεινούν ανάμεσα στα γεύματα. Περιορίστε τα γλυκά, τα τηγανιτά και το έτοιμο φαγητό. Αποφύγετε να αγοράζετε διάφορα σνακ, όπως μπισκότα και σοκολάτες, καθώς εάν δεν υπάρχουν μέσα στο σπίτι, οι πειρασμοί θα είναι λιγότεροι για όλους. Για να έχει διάρκεια (ιδανικά για όλη σας τη ζωή) αυτός ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής, θα πρέπει να είναι και ρεαλιστικός. Κρατήστε, λοιπόν, τις ισορροπίες και ορίστε μία ημέρα την εβδομάδα, π.χ. Κυριακή, κατά την οποία το γεύμα της οικογένειας ή των παιδιών θα είναι ελεύθερο, π.χ. τηγανητές πατάτες ή φαγητό σε εστιατόριο, και θα περιλαμβάνει και γλυκό. Έτσι, τα παιδιά δεν θα στερούνται τις αγαπημένες τους πιο «ένοχες» τροφές, αλλά θα μάθουν πως υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους. Και μην ξεχνάτε να ετοιμάζετε θρεπτικές σπιτικές γευστικές επιλογές για το σχολείο, όπου η καντίνα είναι ικανή να «απειλήσει» τις καλές προσπάθειες του παιδιού σας (νόστιμες και θρεπτικές ιδέες για κολατσιό, θα βρείτε εδώ).

Όσον αφορά τη σωματική άσκηση, τα παιδιά της πόλης που ζουν πια μέσα σε ένα διαμέρισμα, εξοπλισμένο μάλιστα με ό,τι χρειάζονται για τη (στατική) διασκέδασή τους, όπως τηλεόραση, υπολογιστή κτλ., δεν έχουν πολλά κίνητρα να βγουν από αυτό. Η καθιστική ζωή δεν απειλεί μόνο τους μεγάλους που εργάζονται στα γραφεία, αλλά και τα παιδιά που εύκολα μπορούν να απορροφηθούν για ώρες ακίνητα μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Πάρτε το παιδί σας από μικρό και επισκεφτείτε τα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής σας. Προτείνετέ του να συμμετάσχει σε έναν αθλητικό σύλλογο στο άθλημα που προτιμά, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμπι κτλ. Δείτε πού αθλούνται οι φίλοι του, ώστε να είναι παρέα μαζί τους. Θεωρήστε τις αθλητικές δραστηριότητες τόσο σημαντικές, όσο είναι και οι υπόλοιπες εξωσχολικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του παιδιού σας. Το σαββατοκύριακο αθληθείτε μαζί του, για να ωφεληθείτε όλοι, παίξτε μαζί μπάσκετ ή κάντε ποδήλατο.

Εάν όλη η οικογένεια αποκτήσει έναν τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, μην αμφιβάλλετε ότι τα αποτελέσματα θα τα απολαύσετε όλοι, ο μπαμπάς θα χάσει λίγο την κοιλίτσα του, εσείς θα φορέσετε το περσινό στενό φόρεμα που είχατε ξεχασμένο στην ντουλάπα και το παιδί σας θα εξοπλιστεί με συνήθειες που θα θωρακίσουν την υγεία του τώρα και στην υπόλοιπη ζωή του.

Διαβάστε, επίσης, πώς το παιδί σας μπορεί να αποκτήσει υγιή σχέση με το φαγητό εδώ.