Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού

Το κάθε μωρό είναι εντελώς ξεχωριστό και διαφορετικό από τα άλλα. Έτσι, και η ανάπτυξή του θα ακολουθήσει μοναδικούς ρυθμούς και δεν θα μοιάζει με κανενός άλλου μωρού ή παιδιού. Ποιοί είναι, όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού τα δύο πρώτα χρόνια;

 

 

Χαρακτήρας

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία κάθε μωρού, παίζει ρόλο στην ανάπτυξή του, καθώς άλλα μωρά είναι βιαστικά και ανυπόμονα, άλλα τολμούν πιο εύκολα, ενώ άλλα προτιμούν τη σιγουριά και την ασφάλεια. Τα πιο τολμηρά μωρά περπατούν άτσαλα από νωρίς, ενώ άλλα κάνουν το πρώτο βήμα τους όταν νιώθουν πολύ σταθερά και σίγουρα.

 

Αδέλφια

Αν και πιστεύουμε ότι το πρωτότοκο παιδί είναι ευνοημένο σε αυτόν τον τομέα, έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που μεγαλώνουν σε οικογένεια που υπάρχουν μεγαλύτερα αδερφάκια, κατακτούν νωρίτερα τα ορόσημα ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή έχουν ένα παράδειγμα προς μίμηση και προσπαθούν να φτάσουν κι εκείνα να καταφέρουν όσα βλέπουν πως κάνει και το άλλο παιδί στην οικογένεια. Επίσης, συχνά το δεύτερο ή τρίτο παιδί θα χρειαστεί να μάθει να αυτοεξυπηρετείται πιο νωρίς, αφού δεν θα έχει την προσοχή των γονιών ολόκληρη δική του.

 

Πρόωρα μωρά

Τα πρόωρα μωράκια έχει παρατηρηθεί ότι αργούν να κατακτήσουν αναπτυξιακά ορόσημα σε σχέση με τα τελειόμηνα μωρά. Ωστόσο, περίπου στην ηλικία των 2 ετών, οι διαφορές αυτές παύουν να υπάρχουν. Οι παιδίατροι, εξάλλου, αναφέρουν ότι οι υπολογισμοί που αφορούν στην ηλικία του μωρού, θα πρέπει να γίνονται από τη θεωρητική ημερομηνία τοκετού ως τελειόμηνου μωρού και όχι από την πραγματική ημερομηνία γέννησής του.

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 29 Ιανουαρίου 2012