Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Οι επισκέψεις στον παιδίατρο τον πρώτο χρόνο

Οι επισκέψεις στον παιδίατρο τον πρώτο χρόνο

Τον πρώτο χρόνο του μωρού σας πιθανότατα θα βλέπετε τον παιδίατρο συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο αργότερα. Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο έλεγχος γίνεται συνήθως κάθε μήνα.

Συνοπτικά, δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους θα επισκέπτεστε συχνά τον παιδίατρο κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού: η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων και ο έλεγχος ανάπτυξής του.

Ο εμβολιασμός που γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα απαραίτητος. Το ίδιο σημαντικό είναι να μπορεί ο παιδίατρος να παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού, να μετρά το βάρος και το ύψος του, τα οποία καταγράφει στο βιβλιάριο υγείας του και να βεβαιωθεί ότι το μωρό είναι υγιές και όλα εξελίσσονται ομαλά.

Ένας τυπικός έλεγχος στην επίσκεψη στον παιδίατρο περιλαμβάνει συνήθως τα παρακάτω: 

  • Μέτρηση ύψους, βάρους και περιμέτρου κεφαλιού. Ο παιδίατρος μετρά το ύψος του μωρού, με τα πόδια τεντωμένα, το ζυγίζει και μετρά την περίμετρο του κεφαλιού του.
  • Εξέταση αυτιών. Ελέγχεται εάν υπάρχει υγρό ή μόλυνση στα αυτιά. Συνήθως γίνεται έλεγχος ακοής στο νεογέννητο τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο.
  • Εξέταση στόματος. Ελέγχεται η στοματική κοιλότητα και ο λάρυγγας και τα δοντάκια του μωρού, όταν αρχίσουν να ανατέλλουν.
  • Καρδιά και πνεύμονες. Ο παιδίατρος θα ακούσει με το στηθοσκόπιο την καρδιά και τους πνεύμονες του μωρού. Θα εντοπίσει τον καρδιακό ρυθμό και εάν η αναπνοή γίνεται σωστά.
  • Εξέταση κοιλιάς. Με ψηλάφηση, εξετάζονται τα όργανα του μωρού.
  • Γεννητικά όργανα. Εξετάζονται για τυχόν ερεθισμούς ή μολύνσεις. Στην περίπτωση των αγοριών, ο παιδίατρος ελέγχει τη σωστή θέση των όρχεων.
  • Αρθρώσεις ποδιών. Οι αρθρώσεις των γοφών έχουν ιδιαίτερη σημασία και ο παιδίατρος θα εκτελέσει απαλές κινήσεις με τα πόδια του μωρού για να βεβαιωθεί για τη σωστή λειτουργία τους και την απουσία δυσπλασιών. 

Στις πρώτες εξετάσεις του νεογέννητου, επίσης, ο παιδίατρος θα εξετάσει τα αντανακλαστικά του μωρού.

Ο παιδίατρος δεν ασχολείται μόνο με το καθαρά ιατρικό κομμάτι, αλλά ενδιαφέρεται και για την ανάπτυξη του μωρού, τη φροντίδα και το χαρακτήρα του. Ενδέχεται να ρωτήσει για την πορεία της ανάπτυξής του και τη συμπεριφορά του.

Χρήσιμο είναι να είναι παρόντες στις πρώτες αυτές συναντήσεις και οι δύο γονείς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πρώτο τους μωράκι, ώστε να λάβουν και οι δύο τις απαραίτητες συμβουλές του παιδιάτρου.

Συνήθως, ο παιδίατρος είναι ένας σημαντικός άνθρωπος στον νέο ρόλο των γονιών, ενώ θα πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 23 Ιανουαρίου 2012