Πιθανές επιπλοκές από προκλητό τοκετό
Ο προκλητός τοκετός, δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία προκαλείται τεχνητά ο τοκετός, είναι μια επιλογή που γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους, όπως στην περίπτωση που συμπληρώνονται οι 41 εβδομάδες κύησης, συχνά εφαρμόζεται και για μη ιατρικούς λόγους, όπως για λόγους προγραμματισμού. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί κίνδυνοι ώστε να καταφύγει κανείς στη μη φυσική αυτή διαδικασία χωρίς σοβαρό λόγο.
Ο προκλητός ή προγραμματισμένος τοκετός, που γίνεται συνήθως με ενδοβλέβια χορήγηση ωκυτοκίνης και τεχνητή ρήξη των εμβρυικών υμένων, είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές, όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητος, σύμφωνα με νέα μελέτη του University of Adelaide. Ο προκλητός τοκετός έχει αρχίσει να κερδίζει συνεχώς έδαφος και εφαρμόζεται σε γυναίκες για διάφορους μη ιατρικούς λόγους.
Στη μελέτη που αφορούσε τη Νότια Αυστραλία και δεδομένα από περισσότερα από 28.000 περιστατικά προκλητού τοκετού μη απαραίτητου για ιατρικούς λόγους, παρατηρήθηκε αυξημένη πιθανότητα να χρειαστεί καισαρική τομή κατά 67%, αυξημένη πιθανότητα το νεογνό να χρειαστεί ειδική φροντίδα κατά 64% και αυξημένο κίνδυνο να χρειαστεί θεραπεία κατά 44%.
Οι ειδικοί τονίζουν πως εφόσον απουσιάζουν σοβαροί λόγοι υγείας που αφορούν το έμβρυο ή τη μητέρα και δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, ο προκλητός τοκετός θα πρέπει να αποφεύγεται, για άλλους λόγους, π.χ. για προγραμματισμό. Επίσης, αναφέρθηκε ότι μικρότερη πιθανότητα για επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό εντοπίζεται στον αυτόματο τοκετό στις 38 και 39 εβδομάδες.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις πιθανές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος να οδηγηθούν σε προκλητό τοκετό και τονίζουν ότι η φυσική διαδικασία εγγυάται την καλύτερη έκβαση τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.